«Ανάσα» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με φόντο καύσιμα και ΦΠΑ – Τι ζητά ο ΣΕΕΝ για τον κλάδο
Με φόντο την αύξηση στα καύσιμα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες διατηρούν σταθερές τις τιμές, χάρη και στη μείωση των λιμενικών τελών. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ζητά μείωση ΦΠΑ, ενίσχυση λιμένων, πράσινη μετάβαση και στρατηγική για το ναυτικό επάγγελμα.

Παρά την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από την 1η Μαΐου, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν προχωρούν σε ανατιμήσεις εισιτηρίων, με τη συμβολή της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Ναυτιλίας για μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος, οι εταιρείες προσφέρουν ήδη εκπτώσεις, όπως αυτές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο του Πάσχα.
Ο ίδιος πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών (από 13%) και οχημάτων (από 24%), επισημαίνοντας ότι τα συνοδευόμενα οχήματα δεν αποτελούν εμπορεύματα. Η πρόταση συνδέεται με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία (ΕΕ 2022/542) που επιτρέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Απέναντι σε ενστάσεις για το κατά πόσο μια μείωση θα φτάσει στους επιβάτες, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κάλεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας να ενεργοποιήσει το παρατηρητήριο τιμών. Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα, αν και έχει το 18% της ακτοπλοϊκής κίνησης στην Ευρώπη, διατηρεί έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον τομέα.
Αναφερόμενος στα λιμάνια, ζήτησε επείγουσες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών, καθώς σε πολλά λιμάνια οι επιβάτες ταλαιπωρούνται από έλλειψη στοιχειωδών εγκαταστάσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι η μείωση των λιμενικών τελών δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα των ταμείων, καθώς θα αναπληρωθεί μέσω του Πράσινου Ταμείου, με κονδύλια για περιβαλλοντικές δράσεις στους λιμένες.
Στο θέμα της πράσινης μετάβασης, σημείωσε ότι ενώ έχουν γίνει μελέτες για την ανανέωση του στόλου, δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των επενδύσεων. Ο κ. Θεοδωράτος επεσήμανε ότι για την αντικατάσταση των πλοίων άνω των 25 ετών θα απαιτηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ για τον εκσυγχρονισμό νεότερων πλοίων άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Υπενθύμισε πως οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής ακτοπλοΐας, όπως η εποχικότητα και το υψηλό λειτουργικό κόστος, δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ε.Ε. (EU ETS), το οποίο επιβαρύνει περαιτέρω τον κλάδο. Ζήτησε τη θεσμοθέτηση πολυετών συμβάσεων για άγονες γραμμές και τη δημιουργία ενός μηχανισμού «Fund & Reward», ώστε τα έσοδα από το EU ETS να επιστρέφουν στον κλάδο και να αξιοποιούνται για πράσινες επενδύσεις.
Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ζητώντας την αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης και τονίζοντας ότι οι νέοι σήμερα αναζητούν προοπτική, αξιοκρατία και ποιότητα ζωής πέρα από τις οικονομικές απολαβές. Ο ΣΕΕΝ, δήλωσε, είναι έτοιμος να στηρίξει τον διάλογο και το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας για το φθινόπωρο.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα από έκρηξη έξω από τράπεζα – Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία
Νέα δημοσκόπηση της GPO: Ανοδική τροχιά για τη ΝΔ, παραμένει χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφιακό “φακέλωμα” για όλα τα ακίνητα: Έρχεται το νέο ηλεκτρονικό μητρώο ΜΙΔΑ της ΑΑΔΕ
Πάτρα: Άγρια επίθεση στην Ακτή Δυμαίων – Μαχαιρώθηκε 30χρονος άνδρας
Επιχείρηση στο κέντρο της Πάτρας: Νέες συλλήψεις για ναρκωτικά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News