Αντίστροφη μέτρηση για φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών: Λίγοι «αιώνιοι» στις εξετάσεις

Αντιδράσεις από ακαδημαϊκούς παράγοντες – Μπούρας στην «Π»: «Από τους 20.000 ανταποκρίθηκαν οι 840… και πρέπει να τους σώσουμε»

φοιτητές Μερικές εκατονάδες ενεργοποιήθηκαν, δείχνοντας ενδιαφέρον

Η αντίστροφη μέτρηση για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές έχει ήδη ξεκινήσει. Το ανησυχητικό είναι ότι μόλις ένας πολύ μικρός αριθμός ήταν αυτός που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας να δηλώσει ενεργό «παρών» ώστε να σώσει τη θέση του στα φοιτητικά έδρανα.

Πανελλαδικά το ποσοστό που συμμετείχε στις εξετάσεις του εξαμήνου που μόλις ολοκληρώθηκε, δεν ξεπερνάει το 7% σε σύνολο 320.000 λιμναζόντων φοιτητών. Την ίδια στιγμή πρυτανικές αρχές από διάφορα πανεπιστήμια ζητούν επανεξέταση του μέτρου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας «δυστυχώς η εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ», εξηγώντας πως «από τους 20.000 λιμνάζοντες φοιτητές που έχουμε στο πανεπιστήμιό μας μόλις οι 840 ενεργοποιήθηκαν κι αυτό σημαίνει ότι συμμετείχαν στην Εξεταστική και γενικότερα έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις σπουδές τους».

Στο ερώτημα της «Π», ποια είναι η θέση του σε σχέση με τις παρεμβάσεις, που έχουν κάνει άλλες πρυτανικές αρχές οι οποίοι ζητούν την επανεξέταση του νόμου για τις διαγραφές, ο κ. Μπούρας ήταν και πάλι ξεκάθαρος: «Η δική μου άποψη, την οποία στηρίζω από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα, είναι η εφαρμογή του. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που γνώριζαν ότι με νόμο πλέον θα τεθούν εκτός και δεν έκαναν κάτι ώστε να διασώσουν τη θέση τους είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Οσους, όμως, ανταποκρίθηκαν και δήλωσαν ενεργό ‘’παρών’’, που σημαίνει ότι συμμετείχαν στις εξετάσεις κ.λπ., πρέπει να τους σώσουμε. Να τους δοθεί η ευκαιρία ολοκλήρωσης των σπουδών τους πάντα μέσα σε ένα προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Οσους όμως δεν εμφανίστηκαν καθόλου, πώς να τους σώσουμε;».

Αμεσα πάντως το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, ΠΟΣΔΕΠ, εξάλλου, ζητά την τροποποίηση του νόμου για τις διαγραφές των λιμναζόντων: «Οι διαγραφές δεν αποτελούν λύση, αλλά μια εύκολη διαφυγή από την ανάληψη ευθυνών. Η Πολιτεία και τα πανεπιστήμια απέτυχαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την έγκαιρη αποφοίτηση, αγνοώντας οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές κρίσεις. Αντί να τιμωρούνται οι φοιτητές, πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί στήριξης και να αναθεωρηθεί το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπλοκή Πατρινού μεταφορέα στo κύκλωμα «μαϊμού» προϊόντων, η διαδρομή των χρημάτων και οι επικοινωνίες

Λάρισα – θάνατος Καλογήρου: «Γρίφος» τα αίτια, το κάταγμα στον λάρυγγα και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

Η Πάτρα τσικνίζει, παραδοσιακό γλέντι από άκρη σ’ άκρη, οι σημερινές εκδηλώσεις

Καιρός: Με χαμηλές θερμοκρασίες και τοπικές χιονοπτώσεις θα τσικνίσουμε, η πρόγνωση για την Πάτρα και τις επόμενες ημέρες

Θρήνος στην Αρτέμιδα: 17χρονος μαθητής βρέθηκε νεκρός στον ύπνο του

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο άνδρας που δολοφόνησε την ασθενή στο Δαφνί