Αποκάλυψη “Π”: Το Μαξίμου καλεί σταφιδοπαραγωγούς – Ο επιχειρηματικός πόλεμος σε Αχαΐα – Δυτική Ελλάδα
Η αντιπαράθεση για τη διάθεση της κορινθιακής σταφίδας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Πύργου και της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών έφτασε όχι μόνο στον κοινό αποδέκτη – υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρο Λιβανό, αλλά ακόμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, προσλαμβάνει η διένεξη που ξέσπασε στον επιχειρηματικό κόσμο της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, με τη διάθεση της Κορινθιακής σταφίδας στο επίκεντρο των Επιμελητηρίων, κυρίως σε Πάτρα και Πύργο, αλλά και της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών στο Αίγιο να έχουν μπει για τα καλά στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης.
Η αποκάλυψη από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», το περασμένο Σάββατο, των εκ διαμέτρου αντίθετων σε περιεχόμενο επιστολών των δύο πλευρών, έφτασε όχι μόνο στον κοινό αποδέκτη – υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρο Λιβανό, αλλά ακόμα και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Κατά πληροφορίες της «Π», από το Μαξίμου υπήρξε ενεργοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού, τόσο προς τους προέδρους των δύο ΕΒΕ Πλάτωνα Μαρλαφέκα και Κωνσταντίνο Νικολούτσο, όσο όμως και προς την ηγεσία της ΠΕΣ.
Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδεικνύοντας καλά αντανακλαστικά για το θέμα γύρω από την τύχη του εθνικού προϊόντος, τηλεφώνησαν και ζήτησαν ενημέρωση, προκειμένου να σχηματίσουν και κατόπιν να εξετάσουν τους λόγους που, η μεν ΠΕΣ ζητά οικονομική ενίσχυση για το απόθεμα σταφίδας στις αποθήκες της, όπως και για τα ακριβή αίτια που το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση άλλων εμπόρων και εξαγωγέων διαφόρων περιοχών.
> Η πλευρά των Επιμελητηρίων Αχαΐας – Ηλείας επέμειναν και στο Μαξίμου, στην άποψη ότι μία αποζημίωση της ΠΕΣ θα σηματοδοτούσε αθέμιτο ανταγωνισμό της επιχείρησης που διακινεί το 70% της σταφίδας έναντι μικρότερων, επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι το απόθεμα είναι αποτέλεσμα της τακτικής της να μαζεύει όλες τις ποσότητες με υψηλές τιμές στους παραγωγούς και σκοπό να μην πάρουν άλλοι έμποροι – εξαγωγείς.
> Η ΠΕΣ, όπως λένε στελέχη της, έχει εισπράξει επίσης ένα έντονο ενδιαφέρον κυβερνητικών και γενικότερα πολιτικών προσώπων για την τύχη της – ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σταφίδας στη χώρα – όπως και για το αύριο των καλλιεργητών της. Ωστόσο, δίνουν διαφορετική εικόνα από την επιμελητηριακή πλευρά, δηλαδή πως οι συνομιλητές τους, από Μαξίμου και αλλού, έχουν αντιληφθεί πως αν δεν βρεθεί τώρα οικονομική λύση με το απόθεμα του προϊόντος τον Σεπτέμβριο οι τιμές της φετινής σοδειάς θα καταρρεύσουν, οι σταφιδοπαραγωγοί θα βγουν στους δρόμους κι αυτό θα αποτελέσει βαρύ πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση.
Χθες, πάντως το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο απέστειλε αίτημα προς τον αρμόδιο υπουργό, προτείνοντας να ορίσει άμεσα σύσκεψη για την παρουσίαση του θέματος και την κατάθεση απόψεων, από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους της «Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών -Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία», των μεταποιητών -εξαγωγέων από διάφορες σταφιδικές περιοχές και των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου.
ΣΤΑ 8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
Διαφορετική είναι η εικόνα για τη διάθεση να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο οικονομικό σκέλος της ενίσχυσης σταφιδοσυνεταιριστών, εμπόρων, εξαγωγέων ή και παραγωγών. Από τα επιμελητήρια δεν κρύβουν την εκτίμηση πως υπάρχει πλέον δυστοκία να βρεθεί το κονδύλι που απαιτείται, ασχέτως αν διαφωνούν να δοθεί.
Από την Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, το ύψος της κρατικής βοήθειας προς όλους τους εμπλεκόμενους ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από την ζημιά που θα προκληθεί αν δεν δοθεί. Υπέρ του αιτήματος της ΠΕΣ, διαρρέεται από χθες, ότι τάχθηκαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News