Ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ: Διαγραφή οφειλών άνω των 10 ετών – 120 δόσεις ζητούν οι έμποροι της Πάτρας

Η ρύθμιση έρχεται σε εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ και αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες.

Ασφαλισμένοι

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη διαγραφή των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου άνω των 10 ετών, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ρύθμιση θα αφορά επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Σήμερα, τα συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τα 42,83 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Κι αυτό, γιατί αρκετές επιχειρήσεις και μη μισθωτοί αδυνατούν, είτε να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές τους, είτε να εξυπηρετήσουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, οι εκτός ρυθμίσεων οφειλές των ταμείων τον περασμένο Μάρτιο ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 15% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021.
Εχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με εντολή του πρωθυπουργού ενεργοποιεί δύο «βαλβίδες αποσυμπίεσης», οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους να απεγκλωβιστούν από τα χρέη τους.

Η πρώτη σημαντική παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση της υφιστάμενης ρύθμισης για οφειλές προς τα ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο δρομολογεί την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των χρεών προς το ΚΕΑΟ, από 12 δόσεις που είναι σήμερα σε 24. Με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των δόσεων εξισώνεται με εκείνες που προβλέπει η πάγια ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία, η οποία ισχύει από το 2020.

Την ίδια στιγμή, προωθείται άμεσα νομοθετική διάταξη στη Βουλή η οποία θα ορίζει τα 10 έτη ως όριο μετά το οποίο θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ προς επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, με ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη διάταξη θα εξυπηρετήσει περίπου 150.000 ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν χρέη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Πρόκειται για μια διάταξη, η οποία θα έρθει να επουλώσει τις «πληγές» που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016 και έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης τους ΣτΕ που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, είναι αντισυνταγματικός.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η παραγραφή στη δεκαετία αφενός οδηγεί σε κούρεμα χρεών αφετέρου ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν εγκλωβιστεί, να εκκινήσουν τις διαδικασίες για συνταξιοδότηση. Κι αυτό, γιατί αρκετοί ασφαλισμένοι των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί λόγω χρεών, θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ξανά φάκελο.

120 ΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 

Με τον διευθυντή του ΕΦΚΑ Πάτρας Αλέξη Κοτρωνόπουλο συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου, για το πρόβλημα των συσσωρευμένων ασφαλιστικών οφειλών, που έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς εμπόρους της πόλης.

Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα Τάσο Νικολακόπουλο, τους αντιπροέδρους Αντώνη Ρώρο και Χρήστο Αγγελόπουλο, κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα του συλλόγου για τις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών χρεών, καθώς και για τη μη συνταγογράφηση εκτός νοσοκομείων εν μέσω μάλιστα υγειονομικής κρίσης.

Οι έμποροι αναφέρουν στο υπόμνημά τους, πως η κατάσταση, καθιστά αναγκαία μια νέα συνολική ρύθμιση 120 και πλέον δόσεων, παλαιών και νέων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς περιορισμούς, τόκους και προσαυξήσεις, με αφαίρεση των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης με συνέπεια της νέας ρύθμισης προς όφελος του δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα αναφέρουν ότι στην κορύφωση ενός νέου κύματος της πανδημίας το 50% των εμπόρων με χρέη στον ασφαλιστικό τους φορέα παραμένουν από την 1η Ιουλίου εκτός συνταγογράφησης από τα ιδιωτικά ιατρεία.

«Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δεν χωρούν ”εκπτώσεις” στην παροχή της» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος στο υπόμνημά του, που ζητά από τον κ. Κοτρωνόπουλο να προωθήσει και να υποστηρίξει τα αιτήματα τόσο στην υπηρεσιακή όσο και στην πολιτική ηγεσία του ΕΦΚΑ.