Αθανάσιος Σκόδρας: Απέσπασε το βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Ακαδημαικός παράδειγμα προς μίμηση, απέσπασε το βραβείο «βραβείου «Ευάγγελος Παπανούτσος», του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σκόδρα Η απονομή στον Αθανάσιο Σκόδρα, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Η απονομή του βραβείου στον Αθανάσιο Σκόδρα, πραγματοποιήθηκε στην ετήσια τελετή του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. Ο καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΠ, διδάσκει από το 1980 και η υποψηφιότητα υποβλήθηκε από αποφοίτους.

Σκόδρα

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 κοινοποιήθηκε η προκήρυξη του βραβείου «Ευάγγελος Παπανούτσος», στις ιστοσελίδες του Πανεπιστημίου Πατρών κι όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο καθιερώθηκε για να τονίσει την πρωταρχική σημασία που δίνει στη σημασία της εξαίρετης διδασκαλίας στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και να αναγνωρίσει εκείνα τα μέλη του, που υπηρετούν την διδασκαλία ως ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Πέραν των διδακτικών ικανοτήτων του, ο βραβευόμενος πρέπει να χαρακτηρίζεται από εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος, και από τη συμβολή του στην ανάδειξη της κριτικής σκέψης στους φοιτητές.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε την 1η Δεκεμβρίου 2022 και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της, από 7μελή Επιτροπή Αξιολόγησης, της οποίας συντονιστής ήταν ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, έγινε στις 18 Ιανουαρίου.

Στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται: Η αξιολόγηση του διδακτικού έργου των διδασκόντων από τους φοιτητές του Τμήματος. Η γραπτή μαρτυρία αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει ένα ή περισσότερα μαθήματα του προτεινόμενου. Η τεκμηριωμένη συμβολή του προτεινόμενου στην ανάπτυξη καινοτόμων διδακτικών μεθόδων, αλλά και στη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών τεχνολογιών. Η τεκμηριωμένη συμβολή του στη δημιουργία νέων ή στην αναδιαμόρφωση υφιστάμενων μαθημάτων που προάγουν τις διεπιστημονικές σπουδές και ειδικεύσεις. Η πέραν του συνήθους συμμετοχή του στην επίβλεψη εξαιρετικών διπλωματικών ή πτυχιακών εργασιών και διατριβών. Η μετάδοση ανεξάρτητης και πρωτότυπης σκέψης στους προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και η ενεργός συμμετοχή και καθοδήγηση των φοιτητών. Η ενεργός συμμετοχή του σε διαδικασίες ανοιχτής εκπαίδευσης, μέσω ομιλιών ή σειρών μαθημάτων, ευρέως αναγνωρισμένης ποιότητας, που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, ή επαγγελματίες επιστήμονες καθώς και το ευρύτερο κοινό. Το ακαδημαϊκό ήθος που αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση της έννοιας του πανεπιστημιακού δασκάλου, άξιο να προβληθεί ως πρότυπο στους φοιτητές του ΠΠ.

«ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ»

Ο αντιπρύτανης, κατά την τελετή βράβευσης, ανέφερε για τον Αθανάσιο Σκόδρα: «Εξαιρετικά καινοτόμος στη διδασκαλία του, εισάγει την κατασκευή ενός project καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Τα παραδείγματα της ύλης του μαθήματός του βασίζονται πάνω στην πραγματική ζωή. Το μάθημά του –λένε οι φοιτητές/φοιτήτριές του- είναι οργανωμένο και όμορφο, και η επικοινωνία μαζί τους εξαιρετική. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους καθηγητές του Τμήματος. Ακούραστος, ευφυής, καινοτόμος, με ήθος και ευγένεια, στέκεται κοντά στα παιδιά και τις πραγματικές τους ανάγκες».