Μπαλτάκος: «Η διαιτησία είναι βαρίδιο για την ΕΠΟ»

Για την υποψηφιότητά για την προεδρία της ΕΠΟ, για τη διαιτησία, για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και για τον τελικό του Κυπέλλου μίλησε ο Τάκης Μπαλτάκος

είναι

Για την υποψηφιότητά για την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας, για τη διαιτησία που «θα επιστρέψει στην ΕΠΟ», για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και για τον τελικό του Κυπέλλου μίλησε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107.4 για τις εκλογές της ομοσπονδίας, για τη διαιτησία που «θα επιστρέψει στην ΕΠΟ», για τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και τον τελικό του Κυπέλλου.

Αναλυτικά:

«Πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι να γίνουν οι εκλογές και μετά θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε αναλυτικά. Είχα πει ότι θα διεκδικήσω την προεδρία αν υπάρχει ευρεία συναίνεση και πράγματι όταν στις 53 Ενώσεις οι 44 σε υποδεικνύουν, τότε, ναι, ισχύει αυτό που δήλωσα. Οι υπόλοιπες για δικούς τους λόγους δε θέλησαν να κάνουν υπόδειξη, μερικές δεν έχουν και δικαίωμα, είναι δημοκρατικό αυτό και το αντίθετο θα με προβλημάτιζε.

Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόεδρος της ΕΠΟ που βγήκε και είπε “εγώ είμαι κάποιου”, άλλο τι λένε οι δημοσιογράφοι, ο κόσμος, τα παρασκήνια. Δεν μπορώ να βγω εγώ και να πω τέτοιο πράγμα. Δεν είμαι φίλος του ΠΑΟ, είμαι μέλος του «ερασιτέχνη», ήμουν αντιπρόεδρος, ήμουν στην ΚΑΕ, δεν έχω λόγο να το κρύψω αυτό. Αυτό που είπε ο κ. Άλαφούζος δεν ήταν κάτι κακό. Αυτό που εγώ έχω πει πολλές φορές είναι ότι η διαιτησία ασφαλώς και ανήκει στην ΕΠΟ, η ΕΠΟ όμως παραχωρεί τη διαιτησία. Το τι θα κάνει η ΕΠΟ μετά με τη διαιτησία, αν θα τη δώσει στη Σούπερ Λίγκα, αν θα την κάνει ερασιτεχνική ή επαγγελματική ή θα τη δώσει σε άλλο φορέα, είναι κάτι που θα αποφασίσει η ΕΠΟ. Δε σημαίνει ότι αν επιστρέψει, σώνει και καλά θα την κρατήσει η ΕΠΟ, κι άλλωστε έχω πει πολλές φορές ότι η διαιτησία είναι βαρίδιο για την ΕΠΟ.

Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είχε “τρόικα” και οι κυβερνήσεις που πέρασαν, είτε του Σαμαρά, είτε του Τσίπρα, είχαν προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα, άρα και η επιτροπεία στη διαιτησία δε μπαίνει με σκοπό να μένει εις τον αιώνα τον άπαντα. Μπαίνει με σκοπό να βελτιωθεί η διαιτησία και κάποτε να λήξει η επιτροπεία. Όταν λοιπόν εκλείψει η ανάγκη της επιτροπείας, που πιστεύω θα είναι του χρόνου, η διαιτησία θα επιστρέψει στην ΕΠΟ, εκεί που ήταν δηλαδή, κι η ΈΠΟ θα αποφασίσει τι θα γίνει. Αυτό λέω.

Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να λήξει κάποτε η επιτροπεία, δεν μπορεί να είναι για πάντα, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κράτος συντεταγμένο, δεν μπορεί για πάντα να έχει επιτροπεία. Αυτό πρέπει να σταματήσει και πιστεύω, επαναλαμβάνω, θα γίνει του χρόνου.

Δεν μπορεί να φταίνε οι διαιτητές για όσα λέγονται και γράφονται για τους Έλληνες και τους ξένους, φταίει όλη η ελληνική κοινωνία, που έχει μια καχυποψία αιώνων, που έχει πάθει και πολλά στο παρελθόν, γι’ αυτό και έχει αυτή την καχυποψία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όσο καλός και να είναι ο διαιτητής, η καχυποψία υπάρχει. Κάποτε όμως αυτό πρέπει να σταματήσει.

Πρέπει να δουλέψουμε κι εμείς γι’ αυτό όμως, να μας βοηθήσουν τώρα οι ξένοι διαιτητές, αλλά πρέπει να βγάλουμε κι εμείς νέους Έλληνες διαιτητές, που τώρα αυτό δεν συμβαίνει, ώστε να αποκατασταθεί πράγματι η εμπιστοσύνη.

Αλλά να προσθέσω και κάτι ακόμη: Αν σταματήσει η επιτροπεία κάποια στιγμή, αυτό δεν αποτρέπει κάποια στιγμή να καλέσουμε έναν καλό ξένο διαιτητή για να σφυρίξει ένα παιχνίδι.

Δεν έχω ενημερωθεί για την ανανέωση της θητείας του κ. Κλάτενμπεργκ, και για το αν είμαι ικανοποιημένος απ’ την παρουσία του θα τα πω στη γενική συνέλευση. Θα πω την άποψή μου στα όργανα της Ομοσπονδίας.

Η ΕΠΟ πρέπει να μετατραπεί σε έναν πλήρη ποδοσφαιρικό οργανισμό, όπως πρέπει να είναι, θα πρέπει να αλλάξει, να γίνει μια ευρωπαική ομοσπονδία και να ασχοληθεί πολύ, ακόμη πιο πολύ, με την Εθνική ομάδα, που την αγαπούν όλοι οι Έλληνες, χωρίς οπαδισμό. Πρέπει να φροντίσουμε για την Εθνική, είναι η ομάδα μας. Δεν μπορεί η ΕΠΟ να ασχολείται με τα πλάγια άουτ και τα κόρνερ. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό. Για την ΕΠΟ είναι πρωτίστως το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και η Εθνική ομάδα και χωρίς αυτά δε θα έχουμε ούτε καλή διαιτησία.

Οι σχέσεις της Ομοσπονδίας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και την Πολιτεία γενικότερα είναι σχέσεις βίου παράλληλου. Δεν τέμνονται πουθενά, ούτε πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ΕΠΟ δεν έχει κανέναν λόγο να συγκρούεται με τον υπουργό ή τον υφυπουργό Αθλητισμού. Το Σύνταγμα το λέει με σαφήνεια, το κράτος έχει εποπτεία στον αθλητισμό, δεν έχει διοίκηση. Η ΕΠΟ διοικεί, ο Υπουργός εποπτεύει, αυτό είναι όλο. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δόξα τω Θεώ, δεν έχω τέτοια ιδιότητα.

Για τον τελικό έχω την ίδια γνώμη που έχουν όλοι, ήταν ένας τελικός που αντί να είναι γιορτή, ήταν με δακρυγόνα και επεισόδια. Τι να πει κανείς γι’ αυτό, δεν ήταν κάτι ευχάριστο, όταν μετά από δύο χρόνια μαζεύονται 50 χιλιάδες κόσμου και πέφτουν δακρυγόνα, με γονείς και παιδιά. Ήταν μια πολύ κακή εικόνα. Τη βασική ευθύνη, όταν πέφτει μια φωτοβολίδα που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, την έχει φυσικά ο οπαδός που τη ρίχνει, αλλά την έχει κι αυτός που κάνει τον έλεγχο. Και βεβαίως είναι δεδομένο ότι δεν μπορείς να ελέγξεις 50 χιλιάδες κόσμο, αλλά εκείνο που έπρεπε να γίνει και δεν μπορώ να ξέρω αν έγινε, είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος, έστω ο ένας στους δέκα, ώστε και οι υπόλοιποι εννιά να ξέρουν ότι μπορεί να τύχει σε αυτούς ο έλεγχος και δε θα πάρουν μαζί τους φωτοβολίδες».