Bitcoin: Νέοι κανόνες και φόρος στα κρυπτονομίσματα

BITCOIN: Έρχονται μέτρα για την προστασία των επενδυτών και ποινική δίωξη για παράνομη δραστηριότητα,  στα κρυπτονομίσματα.

κρυπτονομίσματα

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσίασει εντός της εβδομάδας, ο υπουργος Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για την ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς, ενσωματώνει διατάξεις για τις αλλαγές στο χρηματιστήριο, μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία (κρυπτονομίσματα), ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα στα crypto αλλά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Φόρος στα crupto

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την επιβολή φόρου στα κρυπτονομίσματα τα οποία θεωρούνται επενδυτικό προϊόν. Ωστόσο, το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να «κλειδώσει» τους επόμενους μήνες με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Νέοι κανόνες

Στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, θεσπίζονται κανόνες προστασίας του κοινού στα κρυπτοστοιχεία και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης και προειδοποίησης για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες. Καθιερώνεται η «Λευκή Βίβλος» ενώ παράλληλα, καθίστανται πιο αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου για την αποτροπή χρήσης των κρυπτονομισμάτων από παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης, ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές, κατά περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος για τα κρυπτονομίσματα και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA) που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων. Ο συγκεκριμένος κανονισμός θεσπίζει ενιαίους κανόνες για εκδότες κρυπτοστοιχείων, για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοιου είδους κρυπτοστοιχεία (παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων).

Ορισμένα από τα μέτρα που θεσπίζονται για τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα και τη ρύθμιση του πλαισίου ανταλλαγής τους είναι τα ακόλουθα:

-Οι εκδότες μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι αυτών των μαρκών μπορούν να ασκούν το δικαίωμα εξαργύρωσής τους ανά πάσα στιγμή και στην ονομαστική αξία του νομίσματος στο οποίο αναφέρονται οι εν λόγω μάρκες. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που ισχύει ήδη για τους κατόχους ηλεκτρονικού χρήματος, όχι όμως για όλες τις περιπτώσεις μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος οι οποίες είτε δεν παρέχουν τώρα τέτοιο δικαίωμα είτε θέτουν περιορισμούς όσον αφορά την περίοδο εξαργύρωσης.

-Οι εκδότες κρυπτονομισμάτων υποχρεώνονται να ενημερώνουν τους δυνητικούς επενδυτές εκδίδοντας «λευκή βίβλο», δηλαδή ένα ειδικό έγγραφο που θα περιέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εκδότη και τη νομική μορφή του, τη δημόσια προσφορά κρυπτοστοιχείων ή την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση, το σχέδιο που πρόκειται να υλοποιηθεί με το κεφάλαιο που έχει αντληθεί και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με τα κρυπτοστοιχεία, την υποκείμενη τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τα εν λόγω κρυπτοστοιχεία, και τους σχετικούς κινδύνους. Στόχος είναι η ενημέρωση με ξεκάθαρο τρόπο των επενδυτών σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις λειτουργίες και τους κινδύνους των κρυπτοστοιχείων που προτίθενται να αγοράσουν. Αν δεν εκδοθεί η «λευκή βίβλος» ή αν οι πληροφορίες που περιλαμβάνει είναι ασαφείς ή παραπλανητικές, η δημόσια προσφορά των κρυπτοστοιχείων θα απαγορεύεται.

-Θεσπίζονται κανόνες αστικής ευθύνης στους προσφέροντες και τους επιδιώκοντες την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, και στα μέλη της διοίκησής τους, όσον αφορά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στη «λευκή βίβλο» των κρυπτοστοιχείων.

-Για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού συστήματος, οι εκδότες μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να διαθέτουν ένα ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων. Επίσης θα πρέπει να δημιουργούν και να διατηρούν αποθεματικό περιουσιακών στοιχείων, που αντιστοιχεί στους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτοστοιχεία. Εάν οι εκδότες επιλέγουν να επενδύσουν μέρος του αποθεματικού αυτού, θα πρέπει να το επενδύουν σε ασφαλή, χαμηλού κινδύνου, και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

-Για τη μείωση του κινδύνου να χρησιμοποιούνται ως «αποθετήρια αξίας» οι μάρκες με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία, απαγορεύεται η χορήγηση τόκου στους κατόχους τους που συνδέεται με τη χρονική διάρκεια κατοχής.

-Όταν τα εκάστοτε κρυπτονομίσματα συνιστούν σοβαρή πηγή κινδύνων για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την άσκηση νομισματικής πολιτικής και τη νομισματική σταθερότητα, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να ζητούν από την αρμόδια εποπτική αρχή να ανακαλέσει την άδεια του εκδότη των εν λόγω στοιχείων.

-Για να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών, οι πάροχοι υπηρεσιών crypto που παρέχουν συμβουλές σχετικά με κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να αξιολογούν κατά πόσον τα κρυπτοστοιχεία είναι κατάλληλα για τους εκάστοτε επενδυτές, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις και την εμπειρία τους, τους στόχους και την οικονομική τους κατάσταση, και την ανοχή τους στο ρίσκο.

Πηγή: newswbeast.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Νεκρός ο οδηγός αυτοκινήτου, τι προηγήθηκε της πρόσκρουσης σε δίκυκλο και λεωφορείο ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ληστεία υπό την απειλή μαχαιριού σε πρακτορείο ΟΠΑΠ

Σεισμοί Σαντορίνη: «Η ακολουθία θα συνεχιστεί» λέει ο Παπαζάχος, «κανένας εφησυχασμός» επιμένει ο Τσελέντης

Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τέμπη: Το ντοκουμέντο που «δείχνει» εύφλεκτο υγρό, έκθεση – κόλαφος για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους ΦΩΤΟ

Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα σήμερα 10/02, πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Διπλή δολοφονία στη Λάρισα: Το εγκληματικό παρελθόν του δράστη αυτόχειρα, τι βρέθηκε στο σπίτι-οπλοστάσιο ΦΩΤΟ

Αίγιο: Αγροτικό «γλέντι» διαμαρτυρίας στο μπλόκο Σελινούντα ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Πρόσωπα της Χρονιάς 2024: Δείτε φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά