Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες, αλλά με επαφή με τις 1.830 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,41%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες, αλλά με επαφή με τις 1.830 μονάδες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε σήμερα (22/5)  με απώλειες, αλλά χωρίς να χάσει την επαφή του με τις 1.830 μονάδες, καθώς βρήκε σημαντικές στηρίξεις κόντρα στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εκδηλώθηκαν και σήμερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 1.828,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.819,88 μονάδων (-0,87%) και 1.836,51 μονάδων (+0,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 197,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 35 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,6 εκατ. τεμάχια αξίας 21,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 4.551,61 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.696,04 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,94% στις 1.784,90 μονάδες.

Οι αγοραστές κρατούν τον… ρυθμό
Μπορεί να δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, ειδικά από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.830 μονάδων και να οριοθετήσει για ακόμη μία ημέρα τους πωλητές σε επιμέρους τίτλους. Οι αγοραστές, αν και επιλεκτικοί, παρέμειναν ενεργοί για ακόμη μία ημέρα, αλλά και πιστοί ιδιαίτερα στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση στήριξης της αγοράς ακόμα και σε περιόδους μικρών πιέσεων.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση τους απέναντι σε μετοχές όπως της Metlen και της Aegean, που, παρά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών, καταφέρνουν να διατηρήσουν κρίσιμες στηρίξεις. Ένα ακόμη σήμα πως η αγορά δεν αναζητά πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, το πολύχρονο bull market του ΧΑ ― που διαρκεί ήδη έξι έτη ― μολονότι ωριμάζει, «ενδεχομένως έχει τα κότσια για ένα ακόμη sprint». Όπως εξηγεί, η απουσία έντονης συμμετοχής από μικρούς επενδυτές και η έλλειψη υπερβολικής αισιοδοξίας στους θεσμικούς κύκλους αφήνουν περιθώρια συνέχειας στην ανοδική τάση.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Οι 1.800 μονάδες αποτελούν το πρώτο «καμπανάκι» σε περίπτωση που υπάρξει διάθεση για κατοχύρωση κερδών, ενώ η προηγούμενη αντίσταση των 1.750 μονάδων έχει μετατραπεί πλέον σε κομβική διαγραμματική στήριξη, της οποίας η παραβίαση θα είχε τεχνική σημασία.

Ο κ. Στεριώτης υπογραμμίζει ότι αυτή είναι μια περίοδος «ραστώνης πριν από την επόμενη καλοκαιρινή καταιγίδα», κατά την οποία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις επενδυτικές επιλογές. Συνιστά διασπορά του χαρτοφυλακίου ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους, περιορισμό της υπερέκθεσης στις μετοχές ― ακόμη και των κερδοφόρων τραπεζών ― και αποφυγή της υπερμόχλευσης από λιανικούς επενδυτές που επιχειρούν να καλύψουν τις απώλειες του Απριλίου ή το χαμένο πολύχρονο ράλι.

Αν και μέχρι στιγμής η ελληνική αγορά φαίνεται να κινείται με βάση τη δική της δυναμική, τα σύννεφα στο διεθνές περιβάλλον παραμένουν: η συζήτηση περί πιθανής υποβάθμισης του αμερικανικού αξιόχρεου, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αστάθεια στις ΗΠΑ λειτουργούν ως παράγοντες που, αργά ή γρήγορα, ενδέχεται να φρενάρουν την εγχώρια αισιοδοξία.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έχασε 4%, με τις Ελλάκτωρ και Τιτάν να υποχωρούν κατά 2,59% και 2,05% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Jumbo, Alpha bank, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Helleniq Energy, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, Aktor, ΔΑΑ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, Metlen και ΕΛΧΑ έδωσαν σημαντικές βοήθειες κλείνοντας με κέρδη 2,70% και 2,03% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean και Optima Bank, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Cenergy, Coca Cola, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα.