Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μηνιαία κέρδη 5,26% έκλεισε ο Ιούλιος
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 17,71 μονάδες ή +1,21% και έκλεισε στις 1.478,17 μονάδες
Με θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (31/7) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να βάζει «πλάτη», σταματώντας ταυτόχρονα ένα εξαήμερο πτωτικό σερί που του είχε στοιχίσει -5,26%. Η εγχώρια αγορά συντονίστηκε με το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, έχοντας ως καταλύτες ανόδου τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και το window dressing στο πλαίσιο της λήξης του επταμήνου.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 17,71 μονάδες ή +1,21% και έκλεισε στις 1.478,17 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.463,58 μονάδες. Ο Ιούλιος αποδείχθηκε άκρως ευεργετικός μήνας για το Χ.Α., καθώς από τις παρυφές των 1.400 μονάδων «αναρριχήθηκε» πάνω από τις 1.470 μονάδες, κερδίζοντας σωρευτικά +5,26%. Η επίδοση στο 7μηνο ανέρχεται στο +14,31%, ενώ πλέον ο ΓΔ απέχει μόλις -1,64% από το υψηλό έτους (και 13ετίας) των 1.502,79 μονάδων.
Οι τράπεζες με τη «βαρύτητά» τους και το θετικό μομέντουμ όσον αφορά τις συστημικές (επιστροφή στις διανομές μερισμάτων μετά από 16 χρόνια, ιδιωτικοποιήσεις, πλάνα επέκτασης στο εξωτερικό, αυξανόμενη κερδοφορία, κλπ.) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου. Τα κέρδη του κλαδικού δείκτη ξεπέρασαν το +7% τον Ιούλιο, ενώ από την έναρξη της φετινής χρονιάς «σκαρφαλώνει» κατά περίπου +23%.
«Ανάσα» ανόδου πρόσφεραν τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, με τους επενδυτές να επιβραβεύουν την Τρ. Πειραιώς και την Titan. Αμφότερες ανακοίνωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις πριν ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, στην περίπτωση της TITC ο τίτλος έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, προσεγγίζοντας τα 33 ευρώ.
Νέο υψηλό 4,5 ετών για την Coca Cola, η οποία «φλέρταρε» ενδοσυνεδριακά με τα 34 ευρώ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. Αξιόλογα κέρδη σημείωσαν, μεταξύ άλλων, η Eurobank (ανακοινώνει αποτελέσματα αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης), η Alpha Bank, η ΔΕΗ, η Lamda Development, η HELLENiQ ENERGY και η ΕΥΔΑΠ.
Τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών καθορίζουν την τάση
Οι αγοραστές τοποθετήθηκαν σήμερα με μεγάλη θέρμη σε ορισμένους τίτλους, στο πλαίσιο ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων τους (window dressing), που είθισται στη λήξη μεγάλων περιόδων και εν προκειμένω του Ιουλίου και του 7μήνου. Στο εξωτερικό, οι traders εστιάζουν στον αποψινό «χρησμό» της Federal Reserve για τα επιτόκια. Οι επακόλουθες δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα έναρξης της πολυπόθητης νομισματικής χαλάρωσης. Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών.
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας οι συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το β’ τρίμηνο και το α’ εξάμηνο του 2024. Τις επιδόσεις της ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, καθώς πέτυχε καθαρά κέρδη 563 εκατ. ευρώ έναντι 299 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής χρηματιστηριακής συνόδου, σε δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της θα προβεί και η Eurobank. Έγινε επίσης γνωστό το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, με το τελικό ποσοστό της Eurobank να διαμορφώνεται σε περίπου 56%. Πίσω στις ανακοινώσεις των τραπεζικών μεγεθών, την Πέμπτη (1/8) σειρά έχει η Εθνική Τράπεζα και την Παρασκευή (2/8) ακολουθεί η Alpha Bank.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εισηγμένες, η Titan ανακοίνωσε σήμερα ότι τα εξαμηνιαία καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά +34,1% και ανήλθαν σε 148,7 εκατ. ευρώ. Στο 1,323 δισ. ευρώ οι πωλήσεις κατά το ίδιο διάστημα. Παράλληλα, η μετοχή βρίσκεται προ των πυλών για ένταξη στον MSCI Greece Standard Index. Σήμερα ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση των δεικτών, ενώ οι σχετικές γνωστοποιήσεις θα γίνουν στις 12 Αυγούστου. Τέλος, τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα παρουσιάζει αύριο η Optima Bank.
Ντεμπούτο για την Performance Technologies στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανεβαίνοντας level μετά την πολυετή παρουσία της στην Εναλλακτική Αγορά. Στα 7,15 ευρώ ανά μετοχή η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης, με ελεύθερο όριο διακύμανσης για τις τρεις πρώτες ημέρες. Σημειωτέον ότι δύο πακέτα άλλαξαν χέρια στην Performance, περίπου 5 λεπτά πριν τις 12:00. Αθροιστικά πέρασαν 50.000 τεμάχια στην τιμή των 7,2 ευρώ, με τη συνολική αξία των δύο συναλλαγών να «αγγίζει» τις 360 χιλ. ευρώ.
Θετικά πρόσημα στο εξωτερικό
Σε τροχιά ανόδου διατηρούνται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αν και όσο περνά η ώρα χάνουν τη δυναμική τους. Ξεχωρίζουν οι βασικοί δείκτες σε Γαλλία και Βρετανία με κέρδη +0,7% και +1%, αντίστοιχα. Στο +0,65% διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Στον αντίποδα, ο ισπανικός IBEX 35 διολισθαίνει κατά -1,5%. Οι επενδυτές σταθμίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται τα εταιρικά κέρδη.
Οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των Big Tech βρίσκονται στα «ραντάρ» των traders της Wall Street. Αυξημένη κερδοφορία για την Microsoft, αλλά με απογοητευτικές επιδόσεις στον τομέα του cloud. Τα επόμενα 24ωρα σειρά έχουν η Meta, η Amazon και η Apple. Η αποψινή ετυμηγορία της Fed για τα επιτόκια θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Κατά κράτος επικρατούν σήμερα οι αγοραστές, με τον τεχνολογικό Nasdaq να «σκαρφαλώνει» κατά +2,3%, σβήνοντας και με το παραπάνω την χθεσινή «βουτιά». Στο +1,4% διαπραγματεύεται ο S&P 500.
Σωρηδόν έσπευσαν σήμερα οι αγοραστές στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2008. Κέρδη άνω του +1% σημείωσαν οι δείκτες σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα. «Αλματώδης» η πορεία για τις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Σε ιστορικό υψηλό ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό.
πηγή newmoney.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News