Χρηματιστήριο Αθηνών: Πλησίασε στις 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,96% και ενισχύθηκε στις 867,54 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας

Χρηματιστήριο

Κοντά στις 870 μονάδες έφθασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς -έστω και στο τέλος της συνεδρίασης- οι αγοραστές «έχτισαν» μια διαφορά ασφαλείας από τους πωλητές, χάρη στη βελτίωση του κλίματος στις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, προβληματισμός εγείρεται από τον χαμηλό τζίρο, ο οποίος έμεινε και πάλι κάτω από τα 50 εκατ. δολάρια, θυμίζοντας ημέρες… Πρωτοχρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,96% και ενισχύθηκε στις 867,54 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (859,32). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (από 859,59 έως 867,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 48 εκατ ευρώ. Μάλιστα, για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου, ο τζίρος έμεινε κάτω των 50 εκατ. ευρώ σε δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να παράσχει ουσιαστικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς -παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα- ενισχύθηκε κατά 2,14% και έκλεισε στις 624,17 μονάδες, χάρη στη θετική έκθεση της Wood. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία σκαρφάλωσε στο +3,5% και το 1,09 ευρώ. Στο +2% διαμορφώθηκε η άνοδος και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προσέγγισε τα 3,2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +1,5% και το 1,03 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +0,7% και το 1,4 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +3,54% 1,0975 ευρώ
Eurobank +1,48% 1,03 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +2,09% 3,175 ευρώ
Πειραιώς +0,72% 1,40 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,16% και τις 2.093 μονάδες), η μετοχή τoυ Τιτάνα αυξήθηκε κατά 3,2% και υπερέβη τα 13,5 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Ελλάκτωρ και Mytilineos. Η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola τερμάτισε στο +1,4% και τα 20,3 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να ακολουθεί στο +1,1% εν όψει της δημοσίευσης των ετήσιων μεγεθών. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν, αντίθετα, στις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΔΕΗ (-1%), με τη μετοχή της Quest Συμμετοχών να χάνει άνω του 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,68% και τις 1.480 μονάδες), η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχώρισε στο +4,7% και το 1,6 ευρώ, ενώ στο 3,7% καθορίστηκε η άνοδος για τη μετοχή της Epsilon. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι – Κρι υποχώρησε κατά 2,6%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 42 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο

ΟΤΕ 9,3 εκατ. ευρώ (-0,66%)
ΟΠΑΠ 5,5 εκατ. ευρώ (+1,13%)
Εθνική Τράπεζα 5,5 εκατ. ευρώ (+2,09%)
Alpha Bank 4,8 εκατ. ευρώ (+3,54%)
Eurobank 4,6 εκατ. ευρώ (+1,48%)
ΔΕΗ 3,1 εκατ. ευρώ (-0,93%)
Στάση αναμονής λίγο πριν τις 870 μονάδες

Η ελληνική αγορά, λαμβάνοντας ώθηση από την Ευρώπη, προσέγγισε εκ νέου το τεχνικό σημείο των 870 μονάδων, αν και εξακολουθεί να μοιάζει εγκλωβισμένη στις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις. Άλλωστε, η αδυναμία των εμπλεκόμενων πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία και να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο επιδράει αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, από χθες βλέπουμε μια καθίζηση στον τζίρο συναλλαγών, κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, έως ότου υπάρξει φως στο τούνελ.

Πηγή προβληματισμού αποτελεί και ο καλπάζων πληθωρισμός, καθώς το κύμα ανατιμήσεων «φρενάρει» την κατανάλωση, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παρότι οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων είναι θετικές για την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια υποβάθμιση των προοπτικών, ιδίως εφόσον το πληθωριστικό πρόβλημα αποδειχθεί ανθεκτικό.

Την ίδια ώρα, βέβαια, τα εταιρικά αποτελέσματα προσφέρουν μεμονωμένες ευκαιρίες στους επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να τοποθετηθούν σε όσες εισηγμένες ανακοινώνουν βελτιωμένα μεγέθη και δίνουν γενναιόδωρα μερίσματα προς τους μετόχους. Σήμερα, είναι η σειρά των ΟΠΑΠ και Fourlis να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του 2021 και επομένως, είναι οι δύο μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ανοδικά η Ευρώπη, σταθεροποιητικά το πετρέλαιο

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια κατά 0,87%, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones αυξάνονται κατά τουλάχιστον 200 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο κατά σχεδόν 2%.

Η αγορά του πετρελαίου, τέλος, παραμένει «καυτή», καθώς η τιμή του αμερικανικού αργό διατηρείται στα 110 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent καθορίζεται στα 115 δολάρια ανά βαρέλι, εν μέσω των κλιμακούμενων σεναρίων περί επιβολής εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

πηγή newmoney.gr