Δήμος Πατρεών: Αλλάζουν έργα και δράσεις – Η ακρίβεια «ψαλιδίζει» το ταμείο
Το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας αποφάσισε να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό του, να κάνει αλλαγές σε έργα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Στα «σχοινιά» ετοιμαζόταν να βρεθεί ο Δήμος Πατρέων, όπως και άλλοι της χώρας, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τα υλικά και τα καύσιμα, γι’ αυτό κρίθηκε επιτακτική η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και αλλαγές στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
Οπως παρουσίασε πρώτη η «Π» από την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος Πατρέων έλαβε το πρώτο τετράμηνο του 2022 λογαριασμούς ρεύματος αυξημένους κατά 83%, που μεταφράζεται σε 1,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν και στην ανάγκη να μειωθούν δαπάνες για να ισοσκελιστεί εκ νέου ο προϋπολογισμός. Οπως εξήγησε ο κ. Πλέσσας τα έσοδα του Δήμου αυτό το διάστημα μειώθηκαν κατά τρία εκατ. ευρώ, και αναγκάστηκε ο Δήμος να μειώσει τις ανταποδοτικές του υπηρεσίες: «Μας δόθηκε η δυνατότητα για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε τα μειωμένα έσοδά μας. Θα θέλαμε, όμως, να μας δίνουν τα χρήματα και όχι να μας επιτρέπουν να κόβουμε από άλλα έργα για να ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό».
Σε ζητήματα πολιτικής ουσίας για το τι θα έπρεπε να διεκδικεί ο Δήμος, αλλά και πως θα έπρεπε να λειτουργεί σε άλλες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους είπαν οι σύμβουλοι της Πάτρας:
Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος υπενθύμισε ότι δεν είχε ψηφίσει η παράταξη τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά στήριξε την τροποποίηση. «Το θέμα είναι πως θα πορευτεί η αυτοδιοίκηση στο μέλλον. Απαντες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να λείπουν χρήματα και από τους Δήμου. Θα πρέπει οι Δήμοι και η ΚΕΔΕ να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ζούμε ένα πεντάμηνο εντελώς εκτός πραγματικότητας. Πλέον η λέξη “λουκέτο” έχει ορίζοντα εφαρμογής και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να βάλει λουκέτο» τόνισε.
Ο Κώστα Σβόλης ανέφερε ότι ο Δήμος έχει λάβει επιπλέον χρηματοδοτήσεις τους τελευταίους μήνες από τους ΚΑΠ άνω των 6 εκατ. ευρώ. Είπε χαρακτηριστικά: Θα έπρεπε μαζί με την αναμόρφωση να κάνετε και αναμόρφωση πολιτικής εισήγησης, αλλά αποσιωπάτε ότι πήρατε επιπλέον χρήματα. Επιπλέον δεν έχετε πλάνο για ιδιωτικές επενδύσεις και αυτό είναι το μέλλον. Το κράτος πάντα θα βοηθά, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει και το καλό ιδιωτικό κεφάλαιο».
Από την πλευρά της παράταξης Νικολόπουλου, ο Διονύσης Βορίσης τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει μακρόπνοο σχέδιο και πως θα έπρεπε ο Δήμος να «πάρει μέρος στο έργο της Περιφέρειας για τις ενεργειακές κοινότητες, καθώς μόνο εμείς και η Ναύπακτος δεν έχουμε μπει».
Ο Γιώργος Ρώρος συμφώνησε με τη δημοτική αρχή πως την πρώτη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της αυτοδιοίκησης την έχει η κυβέρνηση, αλλά έριξε ευθύνες και στον Δήμο τονίζοντας ότι δεν έχει κάνει ενέργειες όπως η ανάληψη της διαχείρισης του φράγματος. Ενώ επιπλέον τον προβλημάτισε το γεγονός των χαμηλών εσόδων από διαφημιστικά τέλη και τέλη ελλιμενισμού.
Ο Πέτρος Ψωμάς εξήγησε πως δεν μπορεί να ψηφίσει θέματα χωρίς απαντήσεις, αλλά σημείωσε ότι ανησυχεί για το μέλλον και το… παρόν της αυτοδιοίκησης.
Ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος ήθελε επιπλέον πληροφορίες για τις αλλαγές που προτάθηκαν, και ο Χρήστος Πατούχας στάθηκε στην ουσία που αναδεικνύει το θέμα που είναι η «αδυναμία της μέσης οικογένειας να ανταποκριθεί στις καθημερινές ανάγκες όπως η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος».
Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψηφίστηκε υπέρ από τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις Αλεξόπουλου και Πατούχα, ενώ οι υπόλοιποι ψήφισαν λευκό.
Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, παίρνοντας τον λόγο τελευταίος, είπε πως είναι αναγκαία η αναμόρφωση ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος και παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και σε όσους δεν απαντάνε σε κρίσιμα ερωτήματα. «Λέμε πως θέλουμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις που δικαιούμαστε; Αν δεν απαντήσουν όλοι σε αυτό το ερώτημα, κακώς συμμετέχουν στη συζήτηση. Εγιναν αναφορές σήμερα πως παίρνουμε επιπλέον ΚΑΠ, τα οποία μας τα δίνουν σιγά-σιγά, και βλέπουμε τον πρωθυπουργό να αγοράζει οπλικά συστήματα. Ας μας δώσουν τα χρήματα που μας αναλογούν και τα έχουν κόψει. Μας λέτε επίσης, για χορτάρια που δεν έχουν κοπεί. Εχετε σκεφτεί πόσοι είναι οι εργαζόμενοι; Πότε να προλάβουν οι ελάχιστοι που έχουμε. Σκεφτείτε ποια πολιτική έχετε ενισχύσει, γιατί αυτή δεν μας επιτρέπει να προσλάβουμε νέους μόνιμους εργαζόμενους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News