Δυτική Αχαΐα – Φράγμα Πηνειού: Τι φταίει και η επέκταση παραμένει ακόμα όνειρο;

Ισως, όμως, να είμαστε πολύ κοντά στην τελική λύση, αφού και ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται από την Πάτρα ν’ ανακοινώσει δρομολόγηση του θέματος.

Αχαΐα

Είναι ο μεγαλύτερος και, δυστυχώς, πάγιος εδώ και πολλά χρόνια καημός αγροτών και πολιτών της Δυτικής Αχαΐας: Επέκταση του Φράγματος Πηνειού στον κάμπο της Δυτικής Αχαϊας για να καλυφθεί ένα σημαντικό μερίδιο για τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής.
Για πολλούς, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Δυτικής Αχαΐας!

Από το πολύ μακρινό 1974 ξεκίνησε να παλεύει η Αχαΐα για να πάρει το, εκ του νόμου προβλεπόμενο, μερίδιό της από το Φράγμα, αλλά το θέμα πάντα κάπου κόλλαγε…

Τον τελευταίο καιρό αρχίζει να διαφαίνεται, και έντονα, η προοπτική της πραγματοποίησης της επέκτασης.
Απ’ τη μια, η Δυτική Αχαΐα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Σπύρου Μυλωνά, έχει συσπειρωθεί σε μια γροθιά, πολιτικά και κοινωνικά, για να διεκδικήσει την έμπρακτη επέκταση.

Και απ’ την άλλη, το θέμα της επέκτασης είναι μέσα στα 10 βασικά θέματα της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στην Αχαΐα, 22-23 Νοεμβρίου πιθανότατα.

H «Π» φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη του Βασίλη Μπεκίρη για το θέμα, γιατί ήταν αυτός που, όταν εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ το 1974, ασχολήθηκε πρώτος και πάλεψε το θέμα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα…

Και φιλοξενούμε και τις απόψεις δύο δημάρχων της περιοχής: Ενός παλιού, του Σάκη Γκοτσούλια, και του νυν δημάρχου, του Σπύρου Μυλωνά.

Βασ. Μπεκίρης: «Αόρατες δυνάμεις απέτρεπαν την υπογραφή»!

-Αληθεύει, κύριε Μπεκίρη, ότι είχατε ξεκινήσει από το πολύ μακρινό 1974 ενέργειες για το Φράγμα Πηνειού, για να έπαιρνε νερό και η Δυτική Αχαΐα;

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το θέμα της επέκτασης του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα με είχε απασχολήσει από το 1974, όταν για πρώτη φορά εξελέγην βουλευτής Αχαΐας. Συνάντησα, όμως, πολλές και μεγάλες δυσκολίες.

-Πού κόλλησε τότε το θέμα; Ποιοι δεν ήθελαν;

Το θέμα κόλλησε από την αρχή διότι υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις από παράγοντες του νομού Ηλείας. Για την ιστορία πρέπει να αναφέρω ότι τρεις φορές το θέμα το είχα φθάσει για υπογραφή στους αρμόδιους υπουργούς (1982, 1993 και 2009) και τελευταία στιγμή παρενέβαιναν αόρατες δυνάμεις και απέτρεπαν την υπογραφή. Εκείνοι που δεν το ήθελαν ήταν οι κάτοικοι του Νομού Ηλείας.

-Θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποιοι που εμποδίζουν να έρθει νερό στη Δυτ. Αχαΐα από το Φράγμα; Εχουν τόση δύναμη;

Βεβαίως, και σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που εμποδίζουν την επέκταση του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα. Και αυτοί οι παράγοντες είναι κάτοικοι του νομού Ηλείας.

-Είναι πολιτική η απόφαση ή υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες;

Ασφαλώς η απόφαση είναι πολιτική και στη λήψη της παρεμβαίνουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Ηλείας οι οποίοι προτιμούν να χύνεται το νερό στη θάλασσα για να μην έλθει στην Αχαΐα.

-Μήπως και οι δήμαρχοι Δύμης ή Δυτ. Αχαΐας δεν διεκδίκησαν τόσο δυναμικά όσο έπρεπε το αίτημα;

Είναι γεγονός ότι οι δήμαρχοι της Δυτικής Αχαΐας δεν είχαν διεκδικήσει δυναμικά όπως έπρεπε το έργο και γι’ αυτό έχουμε αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλα νομίζω ότι θα πάνε πολύ καλά.

-Είστε αισιόδοξος ότι τώρα που όλο το δημοτικό συμβούλιο στη Δυτ. Αχαΐα είναι ενωμένο σε αυτό το θέμα, μπορεί να επιτευχθεί λύση;

Η αισιοδοξία μου στηρίζεται στην απόφαση που πήραν οι τοπικοί φορείς στην πετυχημένη συγκέντρωση των τοπικών φορέων στου Λάππα. Εάν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, με μοναδικό όμως αίτημα την επέκταση του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα, τότε όλα θα πάνε καλά. Εάν όμως προστεθούν και άλλα αιτήματα, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο. Με επιστολές και ερωτήσεις βουλευτών δεν λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει ο δήμαρχος με τους άλλους φορείς και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να επισκεφθούν τον αρμόδιο Υπουργό και να απαιτήσουν την άμεση λύση του προβλήματος. Ελπίζω, όμως, πλέον βάσιμα στη λύση, γιατί είδα ότι το θέμα της επέκτασης είναι στα πρώτα στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη στην επίσκεψή του μέσα στο μήνα στην Αχαΐα.

-Πόσο καταλυτικό θα είναι για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να λυθεί αυτό το θέμα;

Κατά την άποψή μου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. Και τούτο διότι η περιοχή κινδυνεύει από ξηρασία επειδή τα αρτεσιανά φρεάτια για να αντλήσουν νερό πρέπει να φθάσουν σε βάθος 300 μέτρων και σε πολλές περιπτώσεις αντλείται υφάλμυρο νερό το οποίο είναι ακατάλληλο για άρδευση.

 

Ο Σάκης Γκοτσούλιας διετέλεσε δήμαρχος Δύμης από το 1998 έως το 2010. Στο ερώτημα της «Π» ήταν απόλυτος:

«Θεωρώ ότι εδώ και τόσα χρόνια το αίτημα δεν έχει διεκδικηθεί όσο θα έπρεπε. Εννοώ συνεχόμενα και με ένταση. Δεν είναι ζήτημα της Ηλείας ή της Αχαϊας. Πράγματι, μπορεί η Ηλεία να μη θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Μιλάμε για εθνικό έργο. Η αρχική μελέτη προέβλεπε εξ αρχής το 13% των υδάτινων πόρων να έρθει στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας. Αρα, έπρεπε η εφαρμογή της μελέτης να είχε διεκδικηθεί και απαιτηθεί χρόνια τώρα. Το ότι δεν έχει γίνει ακόμα, είναι ευθύνη όλου του πολιτικού προσωπικού της Αχαΐας εδώ και πολλά χρόνια. Αυτοδιοικητικών και πολιτικών».

Και η απάντηση του νυν δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά για το θέμα:

«Χωρίς καμία διάθεση να επιρρίψω ευθύνες σε οποιονδήποτε ή να αφήσω την οποιαδήποτε μομφή για κάποιον, νομίζω ότι δεν κυνηγήσαμε όσο θα ‘πρεπε το θέμα. Δεν κάναμε ό,τι έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Θα σας πω, όμως, πως, σε ό,τι μας αφορά, ό,τι βάζουμε στόχο το πετυχαίνουμε. Αυτό θα συμβεί και τώρα. Η μελέτη είναι ξεκάθαρη και προβλέπει και Αχαΐα μέσα. Και τώρα ήρθε η ώρα, επιτέλους, να γίνει πράξη».