Εφορίες – ΕΦΚΑ: «Καμπανάκι» Πατρινών για ρυθμίσεις χρεών σε 120 δόσεις

Οροι και προϋποθέσεις αποκλείουν τη μεγάλη μερίδα των οφειλετών από τη διαδικασία των νέων ρυθμίσεων, όπως διαπιστώνουν λογιστές και φοροτεχνικοί.

Εφορίες

Στο κενό κινδυνεύει να πέσει η αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων των 120 δόσεων και της νέας ρύθμισης των 32-72 δόσεων για τα «κορονοχρέη» στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ, όπως προειδοποιεί ο κλάδος των φοροτεχνικών στην Πάτρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Η πολυδιαφημισμένη αναβίωση των 120 δόσεων, αφορά μόνο όσους είχαν ενταχθεί σε αυτήν στο παρελθόν και την έχασαν και όχι σε νέους οφειλέτες, ενώ σε ό,τι αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, μπορούν να ενταχθούν σε 36 ή 72 δόσεις μόνο όσοι δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ήταν συνεπείς ως προς προηγούμενες ρυθμίσεις έως την 1η Νοεμβρίου του 2022. Επίσης, εξαιρούνται από τη διαδικασία των ρυθμίσεων οι οφειλές επιστρεπτέας προκαταβολής, γεγονός που αποκλείει και ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρήσεων.

Η υπεύθυνη Τύπου και ΜΜΕ της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Αχαΐας Πολυξένη Καρέλα, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» πως από τις 7 του μηνός, που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων «είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν».

Οπως εξήγησε, εάν ένας οφειλέτης ήταν στη ρύθμιση των 120 δόσεων και για κάποιο λόγο την έχασε και στη συνέχεια μαζεύτηκαν κι άλλα χρέη τα οποία προσπάθησε να ρυθμίσει, βρίσκεται τώρα προ μεγάλου μπλεξίματος.

Εφορίες

Πολυξένη Καρέλα

Κι αυτό γιατί στην αναβίωση των 120 δόσεων που προβλέπει η νέα ρύθμιση, το σύστημα δεν «διαβάζει» την ενέργεια αυτή ως «τακτοποιημένη» στον έλεγχο του 2021, αλλά ως ληξιπρόθεσμη, οπότε αποκλείεται ο οφειλέτης από τη συνέχεια των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Ωστόσο, ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να αναβιώσει τις 120 δόσεις, για να διατηρηθεί η ρύθμιση, θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα να έχει τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητές του.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εξάλλου, με νέα εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, σχεδιάζει οι φορολογούμενοι να μπορούν να διεκπεραιώνουν όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Με το νέο app, το οποίο θα βγει στον αέρα το προσεχές διάστημα, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα ή διαφορετικά το προφίλ, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους. Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο, το οποίο θα είναι προσωποποιημένο για κάθε φορολογούμενο.

Ο επαγγελματίας, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν μέχρι, για παράδειγμα, τις 30 Απριλίου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις που τρέχουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

ΣΤΗΝ «Π» ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ 

Οπως αναφέρουν στην «Π» Λογιστές Φοροτεχνικοί, η επανένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι σήμερα έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα στην Πάτρα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους είχαν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, καθώς, κατά τον ίδιο τρόπο, το σύστημα τους «απορρίπτει».

Οι επαγγελματίες του κλάδου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Π» η κυρία Καρέλα, θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια οριζόντια, νέα ρύθμιση 120 δόσεων, που θα περιλάμβανε τόσο τα χρέη των χαμένων ρυθμίσεων όσο και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Δυστυχώς, η πρόταση των λογιστών δεν έγινε δεκτή από τους ιθύνοντες του υπουργείου και τώρα, η νέα ρύθμιση κινδυνεύει να αποτύχει, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΩΣ…«ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ»

Στο μεταξύ, το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει για φέτος 80.000 τηλεφωνικές κλήσεις από εφοριακούς με στόχο να «υπενθυμίσουν» σε φορολογούμενους τις υποχρεώσεις τους.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ακόμη και όσοι έχουν οφειλές μέχρι και 500 ευρώ αλλά και όσοι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων. Στο τηλέφωνο οι φορολογούμενοι θα ακούν τον εφοριακό να τους ενημερώνει για το ύψος της οφειλής τους, ρωτώντας τους πότε και εάν προτίθενται να πληρώσουν.

Ανάλογα με την απάντηση έρχεται και η συνέχεια. Εάν ο φορολογούμενος αδυνατεί να πληρώσει, ο υπάλληλος υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Αν δεν πληρώσει ή δεν ρυθμίσει την οφειλή του τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.Η Εφορία δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές οχλήσεις, αλλά στέλνει και ηλεκτρονικό μήνυμα, οπότε εάν λάβετε e-mail από τη διεύθυνση no.reply@taxisnet.gr να ξέρετε ότι είναι από την εφορία.