Εκλογές 2023: Αλληλένδετες οι κάλπες στην Τουρκία και την Ελλάδα
Πολιτικοί παράγοντες βλέπουν ακόμη και παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο η ‘Άγκυρα να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενόσω η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η διαφαινόμενη πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, φαίνεται να «ξεκλειδώνει» και την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα.
Πολιτικοί παράγοντες βλέπουν ακόμη και παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο η ‘Άγκυρα να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενόσω η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε προχθές, για πρώτη φορά, το χρόνο των εκλογών μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, ενισχύει την εκτίμηση τους.
Η δήλωση του σε κομματική εκδήλωση, έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά την αντίστοιχη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος φωτογράφισε ξεκάθαρα την 14η Μαΐου ως την ημέρα της εκλογικής μάχης στη χώρα του.
«Το ρολόι χτυπά ανάποδα. Οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά» αποσαφήνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι πιθανές ημερομηνίες
Τα πιθανά σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών είναι βασικά δύο:
Το πρώτο να στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής στις 9 Απριλίου και με ενισχυμένη στις 14 Μαΐου, την ίδια δηλαδή ημέρα με τις εκλογές στην Τουρκία.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τις κάλπες στις 14 Μαΐου, ωστόσο αυτό το σενάριο έχει ένα βασικό πρόβλημα. Η δεύτερη αναμέτρηση, εφόσον διεξαχθεί σύμφωνα με τον χρονικό ορίζοντα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στις 4 με 5 εβδομάδες μετά, πέφτει μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τον Μάιο για την πρώτη αναμέτρηση, τότε πιο πιθανό θεωρείται να την ορίσει στις 21 Μαΐου, ώστε η δεύτερη να διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.
Η 9η Απριλίου εκτιμάται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, παρά τις ενστάσεις της εκκλησίας, η οποία αντιδρά γιατί πρόκειται για την Κυριακή των Βαΐων. Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πεπεισμένα ότι οι αντιρρήσεις θα καμφθούν από την στιγμή που οι λόγοι για μια τέτοια απόφαση είναι καθαρά εθνικοί.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Τουρκία και ο ρόλος των ΗΠΑ
Σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταφέρει στον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν τα “παράπονα” της ‘Άγκυρας για τη στενή αμυντική και στρατιωτική συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α..
Λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για την άλλη άκρη του Ατλαντικού έστειλε μήνυμα ότι η Αμερική δεν τηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε το Κογκρέσο να άρει τις ενστάσεις για την πώληση F-16 στην Τουρκία.
Πηγές με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, συσχετίζουν τη στάση των ΗΠΑ με τη στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν το επόμενο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα και δη στο διάστημα των 4 – 5 εβδομάδων ανάμεσα στην α’ και τη β΄ εκλογική αναμέτρηση που η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Μένει να φανεί αν και αυτή τη φορά η Τουρκία θα… «δελεαστεί» από το κενό του ενός ή ενάμιση μήνα “ισχυρής” διακυβέρνησης της χώρας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News