Η ΕΛ.Ε.Π. για τα πυρηνελουργεία: Οπτική όχληση ή ρύπανση;

Η εταιρεία ΕΛ.Ε.Π. για το θέμα των οσμών από τα πυρηνελουργεία

ΕΛ.Ε.Π.

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και του pelop.gr για τα πυρηνελουργεία δίνει η εταιρεία ΕΛ.Ε.Π. αναφορικά για το θέμα των οσμών, δίνοντας επιπλέον στοιχεία και για την εταιρεία:

Αχαΐα: Ανυπόφορη κατάσταση με τα πυρηνελαιουργεία – Με εντολή Μπονάνου ξεκινούν έλεγχοι

1)   Η ΕΛ.ΕΠ. βρίσκεται νόμιμα χωροθετημένη και αδειοδοτημένη στην βιομηχανική περιοχή επί δεκαετίες, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία 5 έως 10 εκ.€ ετησίως, αναλόγως της ελαιοκομικής περιόδου. Συνεργάζεται ετησίως με 350 άτομα εκ των οποίων 50 εργαζόμενοι, 120 οδηγοί-μεταφορικές εταιρείες, και 120 λιοτρίβια.

2)   Τα πυρηνελουργεία είναι ο τελευταίος και ο πιο σημαντικός κρίκος της ελαιοκομίας.

ΕΛ.Ε.Π.Τα ελαιοτριβεία μετά την επεξεργασία της ελιάς, διαθέτουν το υπόλειμμα του ελαιόκαρπου στα πυρηνελουργεία, όπως ορίζει ρητά η περιβαλλοντική τους άδεια. Μάλιστα από την πώληση του πυρήνα έχουν ένα σοβαρό έσοδο.

Η διάθεση του ελαιοπυρήνα στα πυρηνελουργεία όμως έχει και σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο αφού η ανεξέλεγκτη εναπόθεσή του σε χωράφια, ρέματα και ποτάμια θα είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και την παράκτια ζώνη.

Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν έντονα στην Ρόδο όταν έκλεισε το εκεί πυρηνελουργείο. Σε νούμερα για την Αχαΐα σημαίνει 100.000 τόνοι εν δυνάμει μολυσματικοί πυρήνα ετησίως θα κατέληγαν στα νερά ή την γη μας.

3)   Με την επεξεργασία των τοπικών πυρηνελουργείων οι 100.000 τόνοι ελαιοπυρήνα-αποβλήτων μετατρέπονται σε υδρατμούς-σύννεφα που εκλύονται στον αέρα.

Είναι αδιαμφησβήτητο, πολλαπλά και απόλυτα τεκμηριωμένο από μελέτες Πανεπιστημίων, δημοσίων φορέων και ιδιωτών ότι οι υδρατμοί που εκλύονται δεν αποτελούν ρύπους. Υπάρχει οπτική κυρίως όχληση αλλά όχι ρύπανση.

4)   Κάποιες φορές, προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, από τα μέσα Γενάρη έως το τέλος Μαρτίου, μπορεί να υπάρχουν περιοδικά οσμές από την καύση πυρήνα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το απόθεμα βιομάζας που υπάρχει στα λιοτρίβια λόγω μειωμένης ποσότητας δεν αποστέλλεται άμεσα στα πυρηνελουργεία και δεν επεξεργάζεται αυθημερόν. Αντίθετα, όταν αποστέλλεται άμεσα, όπως κατά την ένταση της ελαιοσυγκομιδής (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) δεν υπάρχουν οσμές.

Είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να λάβουμε και να επεξεργαστούμε τον πυρήνα, ιδίως τον πιο επιβαρυμένο, με απειλή βαρύτατων προστίμων αν δεν το πράξουμε. Και δικαιολογημένα, γιατί αλλιώς θα συμβάλλουμε σε μόλυνση του περιβάλλοντος. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.

Είμαστε λοιπόν το βασικότερο μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος. Θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Σημειώνουμε ότι διαρκώς εκσυγχρονιζόμαστε ως προς την τεχνολογία και το πράσινο αποτύπωμα μας, ενώ είμαστε πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες διοικητικές αρχές για κάθε ζήτημα που προκύπτει.

Κωνσταντίνος Καραμανέας

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛ.Ε.Π.