Ελένη Ζαφειροπούλου – Διγενοπούλου: Εζησε λιτά, πρόσφερε πολλά – Αφιέρωμα στην αθόρυβη δωρήτρια
Αφιέρωμα στην Ελένη Ζαφειροπούλου-Διγενοπούλου, που απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών. Μιλάει για την αθόρυβη δωρήτρια, η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.
Η περιγραφή της πρώην αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου αφορά τη σεμνή δωρήτρια Ελένη Ζαφειροπούλου-Διγενοπούλου, η οποία, όπως έγραψε την Πέμπτη η «Π», απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών.
«Η Ελένη μας ήταν μεγάλη και δυστυχώς και αυτή δεν γλύτωσε από την πανδημία. Είχε νοσήσει με κορονοϊό πριν από 20 ημέρες και την πήραν από το ”Ευγενίδειο” όπου ζούσε και νοσηλεύονταν στο ”Αγία Ολγα”. Είχε κοντά της την ανιψιά της Αντα Παπαπάνου-Παπανδρέου. Προσωπικά την είδα πριν από 20 ημέρες κι έτσι μπόρεσα να την αποχαιρετήσω. Είμαι πραγματικά τυχερή που γνώρισα αυτή τη γυναίκα» μας είπε η κ. Κυριαζοπούλου, η οποία είχε στενή συνεργασία μαζί της κι έτσι έκανε σημαντικές δωρεές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Τις αποφάσεις τις έπαιρνε μόνη της. Εγώ απλά τη συνόδευα. Ηταν δυναμική γυναίκα έψαχνε να βρει πού υπάρχει ανάγκη για να την καλύψει. Ζούσε για να προσφέρει στον άνθρωπο και την κοινωνία. Ετσι προχώρησε στην άμεση δωρεά του σωτήριου μηχανήματος Πετ Σκαν στο Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο. Ακολούθως βρήκε το ιστορικό κτίριο ”Μαραγκοπούλειο” και το έκανε δωρεά στο Πανεπιστήμιό μας. Ο πατέρας της και ο θείος της ήταν φίλοι με τον Μαραγκόπουλο και δεν ήθελε να σβήσει αυτή η ιστορία» εξηγεί η κ. Κυριαζοπούλου.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2017 εγκαινίασε το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS που στεγάστηκε μετά τη δωρεά της σε ακίνητο επί της οδού Αθανασίου Διάκου 70. Εκτός από το οίκημα, η κ. Διγενοπούλου κάλυψε και τα έξοδα επισκευής και διαμόρφωσης του χώρου ώστε να καταστεί κατάλληλο για τη φιλοξενία του Κέντρου Στήριξης.
Και οι δωρεές της επεκτείνονται και στην Αθήνα. «Ηθελε να κάνει δωρεά στο δημόσιο σύστημα υγείας το μοναδικό και πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος σάιμπερ νάιφ (Cyber Knife). Είχαμε πάει στον τότε υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό, αλλά δεν μπορούσε το Δημόσιο να συμπληρώσει στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δώριζε η Ελένη τα άλλα δύο εκατομμύρια που χρειάζονταν. Ετσι πήγαμε στο ΕΚΠΑ και τελικά εγκαταστάθηκε το μηχάνημα στο Αρεταίειο. Επίσης, δώρισε Πετ Σκαν στον ”Αγιο Σάββα” και στο Ευγενίδειο. Ηταν επιθυμία της να κάνει κι άλλες δωρεές. Εψαχνε να βρει ακίνητα για φοιτητικές εστίες και πολλά άλλα. Συνεχώς έκανε νέες προτάσεις. Κι όλα αυτά τα έκανε με απόλυτη σεμνότητα χωρίς προβολές. Ηταν φοβερός άνθρωπος. Πολύ δυναμική και μία γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της» περιγράφει η κ. Κυριαζοπούλου και προσθέτει:
«Η Ελένη μας τα έκανε μόνη της. Ηταν εθελόντρια στον ΕΕΣ για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα μερικές φορές όταν ασθενούσε μου έλεγε ”δεν ξέρεις εσύ, εγώ γνωρίζω καλύτερα. Ημουν στον Ερυθρό Σταυρό. Ηταν πολύ δυναμική και ισχυρή γυναίκα».
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκτός από την τιμή που της είχε αποδώσει την ημέρα των εγκαινίων του Πετ Σκαν στο ΠΓΝΠ, την είχε ανακηρύξει στο πλαίσιο μιας πολύ σεμνής τελετής επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΠ
Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Δημήτρης Μπάκος, αναφέρει:
«Μεγάλη συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Ελένης Ζαφειροπούλου-Διγενοπούλου στον χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ”Παναγία η Βοήθεια” όπου το όνομά της έχει ταυτιστεί με τη δωρεά του πολύτιμου, για τους καρκινοπαθείς, διαγνωστικού μηχανήματος PET/CT και λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2018 στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΠ. O διοικητής και το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου μας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους της».
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΘΟΡΥΒΑ
Επίσης, με ανακοίνωσή της, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Σπύρο Σκιαδαρέση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη κι οδύνη για τον θάνατο της μεγάλης ευεργέτιδος της Πάτρας, Ελένης Ζαφειροπούλου-Διγενοπούλου.
«Μία σεβάσμια γυναίκα που αν και έφυγε από τη γενέτειρά της στα εφηβικά της χρόνια, η σκέψη της ήταν πάντα εδώ… Ενας άνθρωπος ευγενής που λειτουργούσε αθόρυβα και διακριτικά, οραματίστηκε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και με τις δωρεές της στήριξε χιλιάδες ανθρώπους της Αχαΐας, ενίσχυσε δομές, οργανώσεις και φορείς, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Η ιστορία της πόλης μας θα καταγράψει με χρυσά γράμματα το πλούσιο και πολυσήμαντο έργο της και η μνήμη της θα μείνει πάντα χαραγμένη στην καρδιά μας ως φωτεινό παράδειγμα ανθρωπιάς και προσφοράς».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News