ΕΝΦΙΑ: Όσα αλλάζουν 2022 – Οι ωφελημένοι και όσοι θα πληρώσουν περισσότερο
Ο νέος ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται αυτό το διάστημα από το Υπουργείο Οικονομικών και όλα δείχνουν πως θα τεθεί σε ισχύ από το 2022.
Ούτε το καλοκαίρι φαίνεται να αναστέλλει την δουλειά που έχει πιάσει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και η οποία ως αντικείμενό της έχει την δημιουργία του νέου ΕΝΦΙΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.
Μετά την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρξουν υπέρμετρες αυξήσεις και βέβαια, όπου αυτό είναι εφικτό να δούμε και μειώσεις του Φόρου.
Η τελική πρόταση της Επιτροπής εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο και ως βάση θα έχει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουδέτερο, δηλαδή να μην προκύψει ούτε αύξηση, αλλά ούτε και μείωση, στο συνολικό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η πρώτη δόση από τον νέο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο και η εξόφλησή του, θα γίνει πιθανότατα σε 9 μηνιαίες δόσεις.
Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως, για το πότε τελικά θα ξεκινήσει να πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ του 2021. Και αυτό διότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο ένα μήνα πριν να εκπνεύσει η σχετική προθεσμία και δεν έχουν υποβληθεί ούτε καν οι μισές από τις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να γίνουν.
Έτσι θα λειτουργεί ο νέος ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την υπουργική απόφαση η ομάδα εργασίας για την ΕΝΦΙΑ θα λειτουργεί με βάση τις εντολές του υπουργού Οικονομικών και αναλαμβάνει:
- Τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ
- Την προσαρμογή των συντελεστών του φόρου ακινήτων στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές των ακινήτων, η ΑΑΔΕ έχει αναλάβει να «τρέξει» την άσκηση της προσομοίωσης των τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων.
Η 18μελής ομάδας εργασίας θα δουλεύει ταυτόχρονα τις προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου με στόχο να αποτραπούν, ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία, οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας.
Στο τραπέζι της ομάδας θα βρεθούν και το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος αλλά και οι συντελεστές παλαιότητας που καθορίζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ.
Τα πάντα πάντως θα κριθούν από τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν, κυρίως από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα επιπλέον έσοδα θα είναι ύψους 400 εκ. ευρώ αλλά το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιορισθεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα ύλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχή Νοέμβριο.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το εύρος και την έκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Τα σενάρια
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης ώστε αφ’ ενός να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις και αφ’ ετέρου να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος.
Στο τραπέζι βρίσκεται και ο «εμπλουτισμός» των συντελεστών παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε εκτός της ηλικίας του ακινήτου να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ είτε με κούρεμα των συντελεστών είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ενώ σε βάθος χρόνου ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη κατάργηση του θεωρώντας ότι το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News