Επελέγη ο εργολάβος του εργοστασίου «Φλόκα»: Ο κύβος ερρίφθη για τα απορρίμματα
Κομβικό βήμα η έναρξη της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στη Δυτική Αχαΐα. Οι πληροφορίες της «Π» για την έμπειρη εταιρεία που επελέγη για τη σύμβαση του μεγάλου έργου. Πότε θα υπογραφεί, θα ξεκινήσει και θα παραδώσει τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που προβλέπει η μελέτη.
Ενα κομβικό βήμα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων «Φλόκα» Δυτικής Αχαΐας, έγινε – προ ημερών – όταν το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ) προχώρησε στην επιλογή του οριστικού αναδόχου, που θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου» , η εταιρεία, η οποία επιλέχτηκε, είναι η «Μεσόγειος» που διαθέτει εμπειρία από ανάλογα έργα και εκπρόσωπος υπέγραψε, ήδη, το πρακτικό της έγκρισης, που πλέον έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να πάρει το τυπικό «οκ».
Αν όλα πάνε καλά, μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί η σύμβαση κι τον Σεπτέμβριο θα εγκατασταθεί ο εργολάβος στον χώρο, κοντά στον ΧΥΤΑ Φλόκα, ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 2 χρόνια μαζί με την δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων. Πρόκειται γα παρέμβαση , που θα δώσει «ανάσα» στο θέμα των διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Αχαΐα, πλην της Αιγιάλειας (Πάτρα, Δυτική Αχαΐα, Καλάβρυτα, Ερύμανθος) και θα έχει πολλά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 55,1 εκατ. ευρώ και με συμπληρωματικά έργα θα φτάσει τα 115 εκατ. €. Θα εκτελεστεί με πόρους από το «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και από το «Ταμείο Συνοχής». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες των περιοχών, που θα εξυπηρετηθούν, σε αντίθεση με την προτεινόμενη λύση Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με την οποία υπήρχαν εκτιμήσεις πως – σε βάθος χρόνου – το κόστος κατασκευής θα μετακυλιόταν στον κόσμο.
Η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, και όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Η πράξη περιλαμβάνει τα απαραίτητα έργα και τις εγκαταστάσεις, καθώς και λοιπές δράσεις και ενέργειες για τη δημιουργία Μονάδας (53.032 τόνων/έτος) Υπολειμματικών Σύμμικτων Αστικών Αποβλήτων και Μονάδας (8.113 τόνων/έτος) Προδιαλεγμένων στην Πηγή Βιοαποβλήτων από τα δίκτυα καφέ κάδου. Τα υπολείμματα επεξεργασίας των ΜΕΑ και ΜΕΒΑ θα μεταφέρονται προς διάθεση στη θέση «Φλόκα» .
Στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) θα εφαρμοστεί τεχνολογία μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας με μηχανικό διαχωρισμό των υπολειμματικών συμμίκτων αστικών αποβλήτων σε ξηρό κλάσμα για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και σε οργανικό κλάσμα που υπόκειται αερόβια βιολογική επεξεργασία με κομποστοποίηση, προς παραγωγή κομπόστ τύπου.
Στη Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) τα προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα, μαζί με πράσινα απόβλητα που χρησιμοποιούνται ως υλικό δομής, υπόκειται σε αερόβια επεξεργασία με κομποστοποίηση προς παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News