Επίδομα ανεργίας: Ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πιλοτικού προγράμματος, ποιους αφορά
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιλοτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ. Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι άνεργοι.

Από την Παρασκευή, 28 Μαρτίου, τέθηκε σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα για το νέο επίδομα ανεργίας, όπως ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 54427/20.12.2024. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός επιδόματος που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, προσφέροντας περισσότερη αποτελεσματικότητα, απλότητα και δικαιοσύνη.
Η διαδικασία του πιλοτικού προγράμματος περιλαμβάνει την αυτόματη προεπιλογή δικαιούχων μέσω ειδικού αλγορίθμου. Ο αλγόριθμος υπολογίζει το επίδομα με βάση τόσο το υφιστάμενο πλαίσιο όσο και το νέο, με βασικό κριτήριο την καταβολή ποσού τουλάχιστον ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό που καταβάλλεται με το τρέχον σύστημα.
Δείτε ακόμα «Βροχή» επιδομάτων τη Δευτέρα: Ποιοι πληρώνονται και τι αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα
Η πιλοτική εφαρμογή υλοποιείται μετά από μελέτη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Βασικοί Στόχοι του Νέου Επιδόματος Ανεργίας
- Μεγαλύτερη Στήριξη και Παρακίνηση για Εργασία: Το νέο επίδομα θα ξεκινά με υψηλότερη καταβολή στους ανέργους για τους πρώτους 6 μήνες, δίνοντας κίνητρο για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία.
- Ανταποδοτικότητα και Δικαιοσύνη: Το ποσό της επιδότησης θα συνδέεται με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι άνεργοι, εξασφαλίζοντας δικαιότερη κατανομή, σε αντίθεση με το υπάρχον σύστημα που εξισώνει ανέργους με διαφορετική εργασιακή ιστορία.
- Αποτελεσματικότητα και Απλούστευση: Με την συγχώνευση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας και την αυτοματοποίηση διαδικασιών, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και απλότητα στη διαδικασία παροχής του επιδόματος.
Δομή του Νέου Επιδόματος Ανεργίας
- Σταθερό Μέρος Επιδότησης: Βασίζεται στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου για το πρώτο τρίμηνο, μειούμενο σταδιακά, ώστε να ενισχυθεί η επανένταξη στην αγορά εργασίας.
- Μεταβλητό Μέρος Επιδότησης («Μπόνους»): Το ποσό εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές του δικαιούχου, ενισχύοντας τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του επιδόματος.
- Πρόσθετες Παροχές και Προσαυξήσεις: Περιλαμβάνουν το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις για παιδιά και μονογονεϊκότητα, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη στήριξη.
Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στους ανέργους και να διασφαλίσει μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των πόρων, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιλοτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ
- Γιατί χρειάζεται αλλαγή στο επίδομα ανεργίας; Το θεσμικό πλαίσιο για το επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1950, συνεπώς είναι αναγκαία η επικαιροποίηση του, ώστε να συνδεθεί με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας και να ανταποκρίνεται στα σημερινά βασικά ζητούμενα που είναι η ουσιαστική και δίκαιη στήριξη των ανέργων και η παρακίνηση για την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
- Ποιες ανάγκες αποσκοπεί να καλύψει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης τακτικής ανεργίας; Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης τακτικής ανεργίας αποσκοπεί: α) Στον εκσυγχρονισμό της παροχής για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και να ενισχύει την αποτελεσματικότητά της, β) στη στήριξη των δικαιούχων, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες, και στην ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και γ) στην ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα, επιδοτώντας τους δικαιούχους ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές τους, δηλαδή την εισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα.
- Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στο νέο πρόγραμμα τακτικής επιδότησης για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων; Οι αλλαγές εστιάζονται σε τρεις άξονες: α) στις προϋποθέσεις ένταξης, β) στη διάρκεια και γ) στο ύψος της επιδότησης. Συγκεκριμένα:
- Συγχωνεύει την τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.
- Θέτει σε μια πιο ορθολογική βάση τόσο την ένταξη στην επιδότηση, θέτοντας ως όριο τις 175 ημέρες ασφάλισης, όσο και τη διάρκεια της επιδότησης, που υπολογίζεται πλέον με αναλογία 2 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησηςγια το πρώτο έτος της επιδότησης, και 3 μήνες απασχόλησης : 1 μήνας επιδότησης για το δεύτερο έτος.
- Λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος, προσφέροντας ένα σταθερό μέρος το οποίο λαμβάνουν όλοι και ένα επιπλέον μεταβλητό μέρος, ανάλογα με την ασφαλιστική ιστορία.
- Επιπλέον των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των προσαυξήσεων λόγω τέκνων, για πρώτη φορά λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα του μονογονέα, η οποία ενισχύεται με επιπλέον ποσό.
- Είναι εμπροσθοβαρές, με την επιδότηση να είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και να μειώνεται σταδιακά, για να ενισχύσει την επανένταξη στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ.
- Πώς θα επιλεγούν οι ωφελούμενοι για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης ανεργίας; Η επιλογή των ωφελούμενων θα πραγματοποιηθεί τυχαία μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος (μεθοδολογία RCT), από το σύνολο των αιτήσεων που υποβάλλονται για ένταξη στην τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νέες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και το σύνολο του ποσού της επιδότησης με τους νέους όρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι με το ισχύον σύστημα. Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε όσους δεν έχουν πάρει επιδότηση τα προηγούμενα 4 έτη από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης.
- Πώς υποβάλλεται η αίτηση για το νέο πρόγραμμα τακτικής επιδότησης ανεργίας στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του; ΔΕΝ απαιτείται ξεχωριστή αίτηση, καθώς χρησιμοποιείται η ίδια αίτηση που υποβάλλεται για το υπάρχον επίδομα ανεργίας, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ. Τα δικαιολογητικά παραμένουν ίδια και αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Προβλέπεται μόνο ένα επιπλέον δικαιολογητικό για την ιδιότητα του μονογονέα, το οποίο θα επισυνάπτεται στην αίτηση, καθώς μόνο για αυτό το δικαιολογητικό δεν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησης.
- Οι ωφελούμενοι του πιλοτικού θα λαμβάνουν χαμηλότερο ύψος επιδότησης; Κανείς άνεργος που συμμετέχει στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας δεν θα λάβει χαμηλότερη επιδότηση από αυτή που θα έπαιρνε με το ισχύον σύστημα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για το πιλοτικό πρόγραμμα.
- Επηρεάζονται από το πιλοτικό πρόγραμμα όσοι ήδη λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας; Όχι. Όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά για όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους χωρίς να επηρεάζονται.
- Η πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος ανεργίας αφορά και στο εποχικό επίδομα; Όχι. Η πιλοτική εφαρμογή αφορά μόνο στο τακτικό επίδομα ανεργίας και δεν σχετίζεται με το εποχικό επίδομα ανεργίας.
- Πότε αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του νέου προγράμματος τακτικής επιδότησης ανεργίας; Κατά την πιλοτική εφαρμογή, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και, με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης, θα τροποποιηθεί αναλόγως και θα εφαρμοσθεί καθολικά στο σύνολο των ανέργων.
- Πόσοι ωφελούμενοι θα επιλεγούν για συμμετοχή στο πιλοτικό; Η πιλοτική επιδότηση ανεργίας θα εφαρμοσθεί για 15.000 περίπου δικαιούχους.
Διαβάστε επίσης
Σεισμός Μιανμάρ: Εκατόμβη νεκρών, αγώνας δρόμου για εγκλωβισμένους και στην Ταϊλάνδη ΒΙΝΤΕΟ
Δένδιας: Αυξήσεις 13% έως 20% στις Ένοπλες Δυνάμεις – Το νέο μισθολόγιο και η Ατζέντα 2030
Πάτρα: SOS για την πλαζ, στην Κτηματική για παράνομες αμμοληψίες
Επαφές Φαρμάκη με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη, αποδοχή πρόσκλησης από Ελπιδοφόρο ΦΩΤΟ
Αγορά: Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Πάσχα», τι θα περιλαμβάνει
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News