«Επώνυμα» λουκέτα σε καφέ – εστιατόρια της Πάτρας! – Ερχεται «χειμωνιάτικος Γολγοθάς» για τους επιχειρηματίες

Τι συμβαίνει όμως και κλείνουν τέτοια καταστήματα; Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον συνδικαλιστή του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργο Κούλη.

επώνυμα

Τα «λουκέτα» ακόμη και σε «επώνυμα» καταστήματα εστίασης πολλαπλασιάζονται. Κι ενώ κάποιος θα περίμενε πως θα έκλειναν στην πανδημία και τα lock down, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να «κατεβάζουν ρολά» πολύ αργότερα.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κλείσει στην Πάτρα, το Max Perry στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου (προ καιρού και το κατάστημα της Ρήγα Φεραίου), το Pedonale επί του πεζοδρόμου Ρ. Φεραίου, το «Ελληνικόν», πολύ μεγάλο «καφέ» στα Υψηλά Αλώνια και το «Aquarella» στον πεζόδρομο Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου. Το «Aquarella» λειτουργούσε ως εστιατόριο–μπαρ, με εξαιρετική κουζίνα και ήταν στέκι νεολαίας για πολλά χρόνια. Προφανώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ιδιοκτησία ήταν πολλά.

Ενα από τα αγαπημένα καφέ με μεγάλη ιστορία, που όλα αυτά τα χρόνια είχε αποκτήσει τους δικούς του φίλους, αλλά σταμάτησε τη λειτουργία του από τη νέα χειμερινή σεζόν, το «Ελληνικόν» στη γωνία της Παναχαϊκού, στην είσοδο του κάτω μέρους της πλατείας, πλέον «ενοικιάζεται»! Το κατάστημα είναι «φιλέτο», αρκετών τετραγωνικών μέτρων και σίγουρα θα προσελκύσει κάποιον επενδυτή.Το «Pedonale» ήταν ένα μικρό καφέ, αλλά εντυπωσιακό στη διακόσμηση, που προσέλκυε αρκετούς θαμώνες.

Χθες Τετάρτη 20/09/2023, δημοσιοποιήθηκε και το «λουκέτο» στο εμβληματικό «Due Pianni» της οδού Αγίου Νικολάου. Ο χώρος αποτελούσε σημείο αναφοράς διεξαγωγής εκδηλώσεων και συνάντησης για πολλούς Πατρινούς, αλλά και επισκέπτες της πόλης, καθώς το σημείο είναι κεντρικό. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ιδιοκτησία (αδελφοί Καρπή) θα το αξιοποιήσει και πάλι στον τομέα της εστίασης, αλλά ως αμιγώς εξειδικευμένο εστιατόριο, φυσικά με νέο όνομα και υπό νέα διεύθυνση, που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Τι συμβαίνει όμως και κλείνουν τέτοια καταστήματα; Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον συνδικαλιστή του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργο Κούλη.
Οπως μας εξήγησε, οι βασικοί λόγοι που ένα κατάστημα εστίασης, ακόμη και «επώνυμο» οδηγείται στο «λουκέτο» είναι τρεις:

Ακριβές πρώτες ύλες, οι τιμές των οποίων «εκτινάχτηκαν» τα τελευταία χρόνια από 70 έως και 130%. Ακριβή ενέργεια–κόστος συντήρησης καταστήματος.
Μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Κούλη, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. «Εύχομαι πραγματικά να μην δούμε κι άλλα καταστήματα εστίασης να κατεβάζουν ρολά, αν και φοβάμαι ότι δύσκολα θα αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με μαθηματική ακρίβεια και με βάση τους αριθμούς, ένας ιδιοκτήτης θα κληθεί να αντιμετωπίσει «χειμωνιάτικο Γολγοθά». Μακάρι να τα καταφέρει. Γιατί εκτός των άλλων θα έχουμε και χαμένες θέσεις εργασίας» κατέληξε.