Έρχεται κακοκαιρία από τη Δευτέρα – Στην πληγωμένη Θεσσαλία αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής – Επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ 

Η κακοκαιρία δεν θα έχει τη σφοδρότητα του Daniel όμως μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Αναλυτική πρόγνωση με επικαιροποιημένα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

κακοκαιρία

Βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας θα πέσουν από τη Δευτέρα 25/09 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/09 όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στο facebook.

Ο Γιάννης Καλλιάνος τονίζει πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στην Θεσσαλία ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν με μεγάλη βροχόπτωση και η βόρεια Εύβοια, οι δυτικές Σποράδες και τμήματα της κεντρικής Στερεάς.

Παράλληλα τονίζει πως η κακοκαιρία δεν θα έχει τη σφοδρότητα του Daniel όμως μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά την Αττική θα επηρεαστεί και αυτή με βροχές και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη αλλά όχι τόσο έντονες.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

(& Προτάσεις μου για ακόμα καλύτερη πρόληψη) Από τη Δευτέρα 25/9 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9 θα μας απασχολήσει ένα “σύστημα” το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Χάρτης αθροιστικής βροχής

Όπως βλέπετε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία

Τα προγνωστικά στοιχεία εμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία. και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας.

Οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι πιο έντονες

Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς.

Η Αττική θα επηρεαστεί αλλά όχι με ιδιαίτερη σφοδρότητα

Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Πέμπτη

Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η «Ντάνιελ», αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς.

Υπήρξε πράγματι κόντρα μετεωρολόγων;

Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν “πιάνουν” την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη.

Σε ότι αφορά την Πολιτική Προστασία

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να βελτιώσει κάθε τομέα που χρειάζεται. Και έμπρακτα το κάνει. Οι προτάσεις μου για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής προστασίας οι οποίες έχουν σταλεί στους αρμόδιους την επομένη των καταστροφών της Θεσσαλίας είναι οι ακόλουθες :

1.Απαιτείται να υπάρξουν περιοχικά προγνωστικά μοντέλα με πολύ καλύτερη ανάλυση από τα υπάρχοντα, παίρνοντας αρχικά δεδομένα από κορυφαία παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, όπως το ECMWF, το GFS ή ακόμα και το ICON, το UKMO και άλλα.

2.Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο πυκνό δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την ΕΜΥ και το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

3.Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης σε εκατοντάδες σημεία στην Ελλάδα για παρακολούθηση του καιρού αλλά και των πυρκαγιών. Όλες οι κάμερες αυτές, μαζί με τις υπάρχουσες, θα μπορούν να παρακολουθούνται ελεύθερα από τους πολίτες μέσα από μια συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου που θα τις φιλοξενεί. Χρειάζονται περίπου 320 κάμερες περιμετρικά της Ελλάδας (σε νησιά και ηπειρωτικά και σε απόσταση 20 km μεταξύ τους) και περίπου ακόμη 150 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

4.Απαιτούνται καλύτερα συστήματα ραντάρ για παρακολούθηση των “συστημάτων” κακοκαιριών που πλησιάζουν την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε ακριβή χιλιοστά βροχής αλλά και τις περιοχές που πλησιάζουν οι κακοκαιρίες.

5.Χρειάζονται ακριβέστερα συστήματα Nowcasting που να ενσωματώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από radars και σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά ασφαλής πρόγνωση καιρού για τις επόμενες 2-3 ώρες, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να σταλούν τα μηνύματα 112 αλλά και να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες όλοι όσοι εμπλέκονται για την προστασία των πολιτών αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες φυσικά για να ετοιμαστούν σε περίπτωση που πλησιάζει κάποια ακραία καιρική μεταβολή.

6.Επιβάλλεται η ενεργοποίηση μετεωρολογικών σταθμών που παραμένουν ανενεργοί ή που συχνά παρουσιάζουν βλάβες σε διάφορα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και που υπεύθυνη είναι η ΕΜΥ.

7.Είναι αναγκαία η άμεση, πλήρης και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ ΕΜΥ, Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και Πανεπιστημίων και αυτό να λαμβάνει χώρα μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.

8.Επιβάλλεται η εκπόνηση ειδικών μελετών ώστε να χαρτογραφηθούν τα ευάλωτα σημεία στην χώρα μας και υπό ποιες καιρικές συνθήκες / συστήματα καιρού μπορούν να προκύψουν προβλήματα αλλά και σε ποιες περιοχές μπορεί να συμβεί αυτό. Κατόπιν να επιτευχθεί κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση που αυτοί προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – χαλαζοπτώσεις, ισχυρές χιονοπτώσεις, ισχυροί καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι κ.λπ.)

 

9.Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και των αρμοδίων φορέων ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αν τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν σε ένα ακραίο φαινόμενο και υπάρχει μια ξεκάθαρη “τάση” από 3-4 ημέρες πριν, να υπάρχει μια πρώτη προειδοποίηση ώστε να δίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας (1ο έκτακτο) ώστε να επιτευχθεί μια πρώτη προετοιμασία και στη συνέχεια 1-2 μέρες πριν να δίνεται στη δημοσιότητα και το «έκτακτο» δελτίο όταν όντως τα στοιχεία επαληθευτούν.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Ακόμα και αν το 1ο έκτακτο δεν επαληθευτεί στον απόλυτο βαθμό (πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν όλα τα μοντέλα εμμένουν και εναρμονίζονται σε ένα σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας), δεν θα χαθεί απολύτως τίποτα διότι είναι πάντα επιθυμητό να υπάρχει αυτός ο χρόνος οργάνωσης.

10.Απαιτείται η δημιουργία Ελληνικού «Weather Channel», που θα είναι σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που θα εκπέμπει πανελλαδικά (διότι δεν υπάρχουν παντού κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να λαμβάνουν το 112) και που επί 24ώρου βάσεως θα ενημερώνει τους πολίτες με έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες για την καιρική εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Η νέα κακοκαιρία θα πλήξει και τη δοκιμαζόμενη από το φαινόμενο Daniel Θεσσαλία.

Νωρίτερα το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε από την ΕΜΥ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, επικαιροποιημένο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ωστόσο, επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό μετεωρολογικό δελτίο της Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα (25.09.2023) θα σημειωθούν, κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη (26.09.2023) και την Τετάρτη (27.09.2023) θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία 24ωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Νέα, ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο επίκεντρο η καλύτερη προετοιμασία για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr