Έρευνα: Και οι άνθρωποι πέφτουν σε… χειμερία νάρκη – Χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο μέσα στον χειμώνα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Neuroscience» αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο τον χειμώνα.

ipnos

Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, ακόμα και οι άνθρωποι μάλλον πέφτουμε σε χειμερία νάρκη, με έναν δικό μας, διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Frontiers in Neuroscience» αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο τον χειμώνα και ειδικότερα στη φάση REM (Rapid Eye Movement) κατά την οποία βλέπουν όνειρα. Η φάση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, συνδέεται άμεσα με το κιρκάδιο ρολόι, το οποίο επηρεάζεται από την αλλαγή του φωτός. Κατά τη διάρκεια της φάσης REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται, οι άνθρωποι μπορεί να βλέπουν όνειρα και αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές τη νύχτα. Ο κύκλος του ύπνου έχει τέσσερις φάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται τέσσερις έως έξι φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite και της Κλινικής Ύπνου του Νοσοκομείου St.Hedwig του Βερολίνου, με επικεφαλής τον δρα Ντίτερ Κουντς που διεξήγαν τη μελέτη μελέτησαν 188 ανθρώπους και τον ύπνο τους στις διαφορετικές εποχές του έτους. Διαπίστωσαν ότι ο συνολικός χρόνος ύπνου το χειμώνα ήταν περίπου μία ώρα περισσότερος από ό,τι το καλοκαίρι.

«Η εποχικότητα είναι πανταχού παρούσα σε όλα τα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη. Στη μελέτη μας δείχνουμε ότι η αρχιτεκτονική του ανθρώπινου ύπνου ποικίλλει σημαντικά από εποχή σε εποχή σε έναν ενήλικο πληθυσμό που ζει σε αστικό περιβάλλον», εξήγησε ο Κουντς.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα πρέπει να επαληθευτούν σε άτομα χωρίς προβλήματα ύπνου, αλλά πιστεύουν ότι οι εποχιακές αλλαγές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες στους υγιείς πληθυσμούς.

Οι κοινωνίες πρέπει να προσαρμόσουν τις συνήθειες ύπνου στην εκάστοτε εποχή καινα αναπροσαρμόσουν τα σχολικά και εργασιακά προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις εποχιακές ανάγκες ύπνου, κατέληξε ο Κουντς.