Ερύμανθος: Η Συντονιστική ενάντια στην υποβάθμιση του Λυκείου Ερυμάνθειας απάντησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
«Μην πετάτε την μπάλα στην εξέδρα και μιλήστε για την ταμπακιέρα» αναφέρει η ανακοίνωση

Απάντηση στην ανακοίνωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και σε άλλες “διαρροές” προς τον Τύπο έδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων Γονέων, των Φορέων και των πολιτών του Δήμου Ερυμάνθου για το θέμα του Λυκείου Ερυμάνθειας.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Δυστυχώς κάποια στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας αποφάσισαν να παίξουν με τις λέξεις. Μπροστά στη γενική κατακραυγή προσπαθούν να κάνουν το άσπρο- μαύρο και να εξωραΐσουν την κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από αυτό το αφήγημα.
Το ιστορικό Λύκειο Ερυμάνθειας, το μοναδικό ΓΕΛ του Δήμου Ερυμάνθου, σαν οργανική μονάδα με την συγκεκριμένη Υ.Α παύει να υπάρχει. Εντός του Γυμνασίου θα λειτουργούν τάξεις λυκείου χωρίς να είναι απαραίτητο να υπάρχουν και οι τρεις κάθε χρόνο αλλά αυτό θα κρίνεται κατά περίπτωση. Ειδικότερα, ζήτημα τίθεται με την συγκρότηση και λειτουργία των ομάδων προσανατολισμού τις Γ Λυκείου εφόσον τα τμήματα είναι ολιγομελή· θα δίνεται κάθε χρόνο η έγκριση λειτουργίας τους;
Σχετικά με τον μαθητικό πληθυσμό του Γυμνασίου και του Λυκείου Ερυμάνθειας, αυτός παραμένει σταθερός την τελευταία πενταετία πλην της περασμένης σχολικής χρονιάς. Την νέα σχολική χρονιά 2025-2026, ο μαθητικός πληθυσμός ανακάμπτει. Από πότε κλείνει ένα σχολείο επειδή μόνο μία χρονιά είχε μικρότερο αριθμό μαθητών, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. Είναι το ΓΕΛ ή το Γυμνάσιο Ερυμάνθειας το μικρότερο σε αριθμό μαθητών σε όλη την Αχαΐα; Αν θέλουν ας δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας όλων των σχολείων δευτεροβάθμιας Αχαΐας . Θα φαίνεται και πάλι ως το το πιο μικρό σε αριθμό μαθητών το ΓΕΛ Ερυμάνθειας; Άλλωστε, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας παρουσιάζει την μικρότερη μείωση μαθητικού πληθυσμού( 20%), όταν η Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας έχει μείωση 26% και η Ηλεία κατά 31%.
Ωστόσο, εκεί κανένα σχολείο δεν έκλεισε! Eκτός αυτών, το ίδιο ΦΕΚ που κλείνει το ΓΕΛ Ερυμάνθειας, ιδρύει νέες σχολικές μονάδες σε αγροτικές περιοχές. Εκεί δεν έχουν μείωση πληθυσμού ή τελικά ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Επιπλέον, από την απόφαση απουσιάζει το σημαντικότερο σκέλος, η αιτιολόγηση. Ούτε στο σώμα του ΦΕΚ υπάρχει η σκοπιμότητα της απόφασης ούτε αναφέρονται τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα που εισηγούνται σχετικώς. Όσο για το δημοσιονομικό όφελος του κράτους, δεν αναφέρεται, δεν προσδιορίζεται, αν και προσυπογράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Σίγουρα το όποιο δημοσιονομικό όφελος είναι αμελητέο μπροστά στη βλάβη που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο από την απαξίωση μιας τόσο σύγχρονης κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και από μια πιθανή αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών οργάνων με αρνητικές συνέπειες.
Όσο για τα περί διευκόλυνσης της λειτουργίας του σχολείου σε διοικητικές και παιδαγωγικές διαδικασίες, εφημερίες, παιδαγωγικές συνεδριάσεις κτλ που αναφέρει η ανακοίνωση της Διεύθυνσης, τα συγκεκριμένα στελέχη θα όφειλαν να γνωρίζουν ότι και με το σημερινό καθεστώς των δυο ανεξάρτητων σχολικών μονάδων πολλές –αν όχι-όλες οι διαδικασίες γίνονταν και γίνονται από κοινού ούτως η άλλως.
Τέλος, ξεπερνά κάθε όριο η απόδοση οποιαδήποτε σκοπιμότητας πίσω από τις κινητοποιήσεις σύσσωμων των μαθητών, των γονέων και των φορέων της περιοχής μας ενάντια στην υποβάθμιση. Ας “ΜΗΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ”».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News