Εύα Καϊλή: Μεγαλύτερη ποινή στην Ελλάδα απ’ ότι στο Βέλγιο – Για το «χρυσό ζευγάρι των Βρυξελλών» μιλά ο Guardian

Συνεχίζουν να τρέχουν οι έρευνες για την Εύα Καϊλή και το σκάνδαλο Qatar Gate, τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα.

kaili

Οι έρευνες για το σκάνδαλο Qatar Gate και την ανάμειξη της Εύας Καϊλή σε αυτό, συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα και οι ποινές που αναμένεται να επιβληθούν σε περίπτωση που βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία, θα είναι ιδιαιτέρως έντονες.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 22 Δεκεμβρίου, όταν και θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο και στη χώρα μας, η ποινή που θα της επιβληθεί θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που μπορεί να της επιβληθεί στο Βέλγιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.

Οι ποινές εκεί δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι από 3 έως μάξιμουμ πέντε χρόνια.

Εύα Καϊλή: Η πολύωρη ανάκριση, τα «καυτά» ερωτήματα

Στην Ελλάδα, η κ. Καϊλή ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το αν έφερε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και τα επένδυσε εδώ πχ σε ακίνητα.

Η νομοθεσία εδώ είναι πιο αυστηρή. Μιλάμε για 15 χρόνια και πάνω. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα δικαστεί και εδώ. Θα δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο και μετά θα έρθει εδώ να δικαστεί.

Εδώ όμως δεν ισχύει αυτό που ισχύει στο Βέλγιο, ότι δίνεις πληροφορίες για να πέσεις στα πιο μαλακά».

Guardian: «Το χρυσό ζευγάρι των Βρυξελλών»

Oι αποκαλύψεις των βελγικών ΜΜΕ και η λιτή επίσημη ανακοίνωση προκάλεσαν σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ήταν σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, ή σήριαλ του Netflix» έλεγαν πηγές από την Ευρωβουλή, τις οποίες επικαλείται ο Guardian.

Η πρόεδρός της, Ρομπέρτα Μετσόλα, που βρισκόταν στη Μάλτα για να μιλήσει σε σχολείο, ενημερώθηκε για τις αστυνομικές εφόδους και της ζητήθηκε να επιτρέψει έρευνες και στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να μπορέσει η αστυνομία να σφραγίσει τα γραφεία της Καϊλή και άλλων υπόπτων. Εντός 36 ωρών η Μετσόλα είχε επιστρέψει στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις αρμοδιότητες της Καϊλή.

Την περασμένη Κυριακή οι βελγικές δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στην Καϊλή και άλλα τρία άτομα για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Κι ενώ οι αποκαλύψεις προκαλούσαν οργή, νέο σοκ προκάλεσε η δημοσίευση από τη βελγική αστυνομία φωτογραφιών με δεσμίδες χαρτονομισμάτων που βρέθηκαν σε πολυτελείς ταξιδιωτικές αποσκευές και σακ βουαγιάζ σε διάφορες τοποθεσίες. 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα της Καϊλή, άλλες 750.000 ευρώ είχε ο πατέρας της και 600.000 ευρώ στην κατοικία του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Το γκλαμουράτο ζευγάρι…

Η Καϊλή, πρώην τηλεπαρουσιάστρια από τη Θεσσαλονίκη, ήταν μια λαμπερή φιγούρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μαγνήτιζε τα βλέμματα με τα κομψά της φορέματα και τις τσάντες καθώς και το ενδιαφέρον της για τις νομοθεσίες τεχνολογίας και τα κρυπτονομίσματα.

«Η Καϊλή και ο Τζόρτζι ήταν ένα χρυσό ζευγάρι» γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Ο Ιταλός κοινοβουλευτικός βοηθός «ήταν ένας ερασιτέχνης ιστιοπλόος, που γέμιζε το λογαριασμό του στο Instagram με φωτογραφίες του να ταξιδεύει με σκάφη σε κρυστάλλινα νερά, ποζάροντας με φόντο ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε χιονοδρομικά κέντρα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eva Kaili (@evakaili)

Ο λογαριασμός της Καϊλή την έδειχνε την μιλά σε συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο για την τεχνολογία blockchain, ή να εμφανίζεται καλοδιάθετη σε πρόσφατη επίσημη επίσκεψή της στο Ομάν, όπου πόζαρε με μια μαντίλα να καλύπτει χαλαρά την ξανθή κώμη της».

Η Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μέση Ανατολή κι έχει έντονο ενδιαφέρον για το Κατάρ με αποτέλεσμα ορισμένοι συνάδελφοί της να τη χαρακτηρίζουν λομπίστα του εμιράτου. Ένας εξ’ αυτών ανέφερε ότι είχε πιει καφέ με την Καϊλή, που του ζήτησε τη βοήθειά του «για να βελτιωθεί η διατύπωση» ψηφίσματος για το Κατάρ και το Μουντιάλ 2022.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής απογοητεύτηκε ωστόσο όταν συνάδελφοί της καταδίκασαν με την ψήφο τους τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών, που εργάστηκαν για την κατασκευή των υποδομών για το Μουντιάλ και κάλεσαν το Κατάρ να ερευνήσει το θέμα.

Στη διάρκεια της συζήτησης πριν την εν λόγω ψηφοφορία η Καϊλή εξέπληξε τους συναδέλφους της, όταν χαρακτήρισε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα» αγνοώντας τις αναρίθμητες καταγγελίες για τους θανάτους μεταναστών εργατών. Η ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, πρόεδρος της αποστολής της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, είπε ότι η Καϊλή παρουσίαζε «ισχυρές θέσεις, που ήταν συχνά οι ίδιες που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Η ίδια περιγράφει μια επίσκεψη της αποστολής στη Σαουδική Αραβία το 2020, όταν η Καϊλή σε κάθε συνάντηση έθετε ένα θέμα που αφορούσε μια πριγκίπισσα από το Κατάρ, ακόμη και όταν συνάδελφοί της μίλησαν σε έναν οργανισμό που παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε λιμοκτονούντες στην Υεμένη. «Όταν πήρε τον λόγο δεν έθεσε ερωτήματα για την Υεμένη, αλλά ήγειρε εκ νέου το θέμα της πριγκίπισσας από το Κατάρ. Σκέφτηκα ότι ήταν λίγο αφελής, ή ότι δεν είχε καταλάβει το σκοπό της συνάντησης» είπε η Νόιμαν στον Guardian.

H Καϊλή δηλώνει αθώα και όπως τόνισε στον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Προς το παρόν παραμένει προφυλακισμένη και την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για να μάθει αν θα αποφυλακιστεί με εγγύηση.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eva Kaili (@evakaili)

Πηγή: in.gr