Φάρμακα προλαμβάνουν την αιμοκάθαρση – Αισιόδοξες προοπτικές

Όλα όσα επισημάνθηκαν στην ημερίδα «Νεφροπροστασία: Αισιόδοξες προοπτικές σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα» που διοργάνωσε το Νεφρολογικό Κέντρο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

φάρμακα
 Aκόμα και την αιμοκάθαρση μπορούν να αποφύγουν ασθενείς με προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο με τις νέες θεραπείες που έχουν στη διάθεσή τους οι θεράποντες γιατροί.

Αυτό είναι το άκρως αισιόδοξο μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρα Νεφρού και το οποίο αναδείχτηκε στη ημερίδα που διοργάνωσαν το Νεφρολογικό Κέντρο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με θέμα «Νεφροπροστασία: Αισιόδοξες προοπτικές σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα» στον Πολυχώρο Αγορά Αργύρη.

Οπως ανέφεραν οι επικεφαλής της διοργάνωσης Δημήτριος Γούμενος, καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, διευθυντής Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και εκλεγείς γγ της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και ο Ευάγγελος Παπαχρήστου αν. καθηγητής Παθολογίας–Νεφρολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και γγ της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρώιμης αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου με τη χρήση νεότερων φαρμάκων.

Το Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών αποτελεί Κέντρο Αναφοράς για την Δυτική Ελλάδα, συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες πρωτοποριακές διεθνείς μελέτες που σχετίζονται με τη χρήση των νεότερων φαρμάκων που συμβάλλουν στην προστασία των νεφρών.

«Αυτές οι νέες θεραπείες έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Νεότερα φάρμακα με ειδική δράση όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον με καλά αποτελέσματα σε αρκετούς ασθενείς. Φάρμακα τελευταίας γενεάς όπως είναι οι αναστολείς των SGLT2 υποδοχέων που αρχικά είχαν χρησιμοποιηθεί στη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, έδειξαν σημαντική νεφροπροστατευτική δράση όχι μόνον σε διαβητικούς αλλά και σε μη διαβητικούς ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Αντίστοιχα καλά αποτελέσματα έχει δείξει πρόσφατα και φάρμακο της λεγόμενης κατηγορίας των μη στεροειδών ανταγωνιστών των υποδοχέων των αλατοκορτικοειδών. Ολες αυτές οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να καθυστερήσουν σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου, μειώνοντας την ανάγκη ένταξης των ασθενών σε αιμοκάθαρση».

φάρμακα

Στο πάνελ Δημήτρης Γούμενος και Ευάγγελος Παπαχρήστου

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι ειδικευόμενοι της νεφρολογίας Αδαμαντία Μπρατσιάκου, Γεωργία Γεωργοπούλου, Κωνσταντίνος Τσιότσιος και Μαρία Τριβυζά παρουσίασαν ανέλυσαν τη φυσιολογία της νόσου όπως και διάφορα περιστατικά.

Ο επιμελητής Α’ Νεφρολογίας Θεόδωρος Ντρίνιας απάντησε στο ερώτημα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για έναρξη αιμοκάθαρσης. Ο καθηγητής Παθολογίας-Καρδιολογίας, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, ΠΓΝ Πατρών

Περικλής Νταβλούρος αναφέρθηκε στη χρόνια νεφρική νόσο ως παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας, Μάριος Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στη νεφροπροστασία σε ασθενείς με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.

φάρμακα

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΝΠ

Το Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών συμμετέχει από χρόνια στις μεγαλύτερες διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες των παραγόντων και των φαρμάκων που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου. «Ο σκοπός των μεγάλων αυτών μελετών είναι η ανεύρεση νεότερων φαρμάκων που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς αυτούς να διατηρήσουν τηννεφρική λειτουργία και να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο την ένταξη σε αιμοκάθαρση» εξήγησαν οι κύριοι Γούμενος και Παπαχρήστος.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ειδικό ιατρείο πρόληψης και αντιμετώπισης της χρόνιας νεφρικής νόσου στο Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Το ειδικό αυτό ιατρείο λειτουργεί συστηματικά και καλούμε όλους τους ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα να μας επισκεφθούν και να αρχίσουν να παρακολουθούνται συστηματικά (τηλέφωνο για ραντεβού: 2613603412). Το εξωτερικό ιατρείο πρόληψης και αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου λειτουργεί στο Κτίριο Μ, το οποίο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.