Φωτιά – Αιγιάλεια: Η ώρα του λογαριασμού – Στάχτη περίπου 30.000 στρέμματα

Περίπου 30.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην περιοχή.

Φωτιά
Βαθιά θλίψη και έντονο προβληματισμό προκαλεί η χαρτογράφηση, μέρα με τη μέρα, της έκτασης της καταστροφής στην περιοχή Διακοπτού, μετά την πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής. Η Δασική Υπηρεσία Αιγίου σε μια πρώτη εκτίμησή της κάνει λόγο για 25-30 χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται δάσος, χορτολοβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες.

Τα βουνά Κεράνη και Μαραθιάς, πάνω από το Διακοπτό, τον Ελαιώνα και τα Ζαχλωρίτικα, υπέστησαν σοβαρό πλήγμα.

Μέσα στις επόμενες μέρες, θα παραδώσει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία την έκθεσή της, οπότε ο υπολογισμός της καταστροφής θα είναι ακόμα πιο ακριβής.

Η μεγάλη ζημιά στην ευρύτερη περιοχή του Διακοπτού, στα ορεινά κυρίως, έγινε από τις 5 μ.μ. την Κυριακή, που άρχισε να ξεφεύγει ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν και η Πυροσβεστική κατάφερε, σε ένα βαθμό, να την τιθασεύσει.

Ευτυχώς, από τη Δευτέρα το μεσημέρι και μετά, έγινε μόνο μια αναζωπύρωση, σε χαράδρα στον Βουραϊκό, αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Σύμφωνα με τη δασάρχη Αιγίου Παναγιώτα Χρονοπούλου, η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Βιλιβινιώτικα στα Δερβενάκια και κινήθηκε ταχύτατα προς το οροπέδιο Μαμουσιάς, μετακινούμενη ανατολικά στο φαράγγι του Βουραϊκού για να φτάσει το βράδυ στο οροπέδιο της Τράπεζας και τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά.

Ο πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος έδωσε μια οικολογική διάσταση στο θέμα: «Η κυβέρνηση, μετά την τραγωδία στο Μάτι, ακολουθεί νέα τακτική. Προειδοποιεί με μηνύματα και απομακρύνει προληπτικά τους κατοίκους. Σίγουρα δεν μπορούμε ως κοινωνία να αντέξουμε άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές. Ούτε όμως κι άλλα καμένα δάση, δέντρα, ζώα και σπίτια. Θλίβομαι να βλέπω πυρκαγιές να σβήνουν όταν φτάνουν στη θάλασσα γιατί ντρέπομαι τα δάση που μένουν απροστάτευτα στην καταστροφική μανία της πυρκαγιάς».