Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ενεργή στο πεδίο, δεν υποχωρεί στις τουρκικές προκλήσεις

Με αιχμές κατά της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και με έμφαση στη διπλωματία ισχύος, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές στην άσκηση αποτρεπτικής διπλωματίας. Αντικρούοντας την κριτική για ακινησία, διαμήνυσε πως η Ελλάδα πλέον επιβάλλει τα δικαιώματά της στο πεδίο.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα ενεργή στο πεδίο, δεν υποχωρεί στις τουρκικές προκλήσεις

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε μείζονα θέματα, ασκώντας επί του πεδίου τα δικαιώματά της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, με αφορμή τη νέα τουρκική NAVTEX και τις εντεινόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ο υπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα ασκεί πλέον «διπλωματία πεδίου», φέρνοντας ως παραδείγματα την προκήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης, το Θαλάσσιο Χωροταξικό και την πρόσφατη οριοθέτηση των Θαλάσσιων Πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.

«Βρισκόμαστε στο πιο ισχυρό μας σημείο. Δημιουργούμε αυτοτελώς μια δυναμική διπλωματία, ενισχυμένη από την αμυντική μας ισχύ. Δεν εξαρτόμαστε από τρίτους, διαμορφώνουμε εξελίξεις και δεν τις ακολουθούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης από καμία εθνική θέση», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος στην ερευνητική δράση του πλοίου «ΦΙΛΙΑ» μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε πως ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τονίζοντας πως η ελληνική NAVTEX στις 5 Ιουλίου είχε ως απάντηση μια παράνομη τουρκική αντι-NAVTEX, στην οποία η χώρα μας ανταπάντησε κατάλληλα.

Σε ό,τι αφορά τις πάγιες τουρκικές αξιώσεις – από τις «γκρίζες ζώνες» μέχρι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» – ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί. Αντίθετα, η Ελλάδα πλέον διαθέτει επίσημο Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό, κάτι που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε μέχρι τη μέση γραμμή στο Λιβυκό Πέλαγος, προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών κολοσσών, επιβεβαιώνοντας τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Για τα Θαλάσσια Περιβαλλοντικά Πάρκα, τόνισε ότι στο Αιγαίο έχει ήδη καλυφθεί το +25% της προβλεπόμενης χωρικής έκτασης και προγραμματίζονται επόμενες φάσεις.

Απαντώντας στις επικρίσεις Χουρδάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «κουτσουρεμένη» την ανακοίνωση για τα Θαλάσσια Πάρκα και ζήτησε ενεργότερη στάση απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις, ο κ. Γεραπετρίτης διαμήνυσε πως η Ελλάδα δρα πλέον ενεργά στο πεδίο, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις: «Δεν θα σταματήσουμε».

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει το σχέδιό της μεθοδικά, δημιουργώντας τετελεσμένα, ενώ η Ελλάδα περιορίζεται σε φραστικές διαμαρτυρίες. «Το ζήτημα δεν είναι ποιος έχει δίκιο – το έχουμε. Το θέμα είναι ποιος μπορεί να το επιβάλλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε επίσης να εξεταστεί σοβαρά η ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ για κάθε παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τέλος, πρότεινε την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας–Κύπρου.