Γεραπετρίτης: Υπάρχουν λόγοι να γίνουν πρόωρες εκλογές και περισσότεροι για να μην γίνουν

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας πως υπάρχουν λόγοι να γίνουν αλλά και άλλοι για να… μην γίνουν.

Γεραπετρίτης

«Υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, για παράδειγμα να υπάρχει μια πολύ καθαρή θητεία μπροστά μας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως κατά τη γνώμη τους οι λόγοι για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές είναι περισσότεροι: «Υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι λόγοι να μην γίνουν εκλογές γιατί σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση πολύ σταθερή, είναι πολύ συμπαγής, έχει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του κοινοβουλίου αλλά έχει την εμπιστοσύνη και του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν σύμβουλοι του πρωθυπουργού που τον «σπρώχνουν» σε πρόωρες εκλογές, ο ίδιος ανέφερε: «Ο καθένας μπορεί να κάνει την εκτίμησή του για το πώς είναι τα πράγματα, αν είναι σκόπιμο να υπάρξουν εκλογές, πότε θα πρέπει να υπάρξουν εκλογές κατά το σύνταγμα όμως ένας είναι εκείνος που αποφασίζει. Και εκείνος ο οποίος αποφασίζει είναι κατά απόλυτη διακριτική ευχέρεια ο πρωθυπουργός εφόσον υπάρχει ένας λόγος ο οποίος είναι εθνικού συμφέροντος και ο οποίος προβάλλεται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε θέλω να σας πω με κάθε βεβαιότητα ότι εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση έχει αποδοθεί σε έναν προεκλογικό αγώνα όπως ακούω. Δεν υφίσταται αυτό».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM και ερωτώμενος σχετικά με ενδεχόμενο διορισμό υπηρεσιακών υπουργών, ανέφερε: «Το σύνταγμα δίνει διέξοδο σε όλα, προβλέπει σαφώς ότι σε περίπτωση που διαλυθεί η Βουλή και προκύψει υπηρεσιακή κυβέρνηση δηλαδή αν έχουμε δεύτερες εκλογές στην πραγματικότητα εκεί υπάρχουν δύο δυνατότητες που δίνει το σύνταγμα. Είναι μια κυβέρνηση η οποία προέρχεται από μέλη όλων των κομμάτων άρα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά αποτελούμε από πολιτικά στελέχη, με πρωθυπουργό ο οποίος θα είναι επιλογή που θα προκύψει από τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από κοινού από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Και ως τελευταίο καταφύγιο έχουμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρόεδρο έναν από τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Εκεί καταλήγουμε πάντοτε γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια τεχνική δυσκολία, πολιτική δυσκολία θα την χαρακτήριζα, να μπορέσει να υπάρξει σύμπλευση στα βασικά πρόσωπα. Άρα σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι ότι αν έρθει εκείνη η στιγμή και αυτό είναι μακρινό σενάριο, αν έρθει εκείνη η στιγμή να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση θα υπάρξει η απόλυτη υπευθυνότητα εκ μέρους όλων των κομμάτων έτσι ώστε τα πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν για κρίσιμες θέσεις να μπορούν να υπηρετήσουν το ρόλο. Δεν έχω καμία ανησυχία. Εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου την ομαλότητα τη δημοκρατική, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το πολίτευμα μας έχει την απόλυτη ωριμότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, είναι πολυ συγκεκριμένος ο χρόνος αυτός, θα επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα και για αυτό το λόγο καλό είναι να μην δημιουργούμε τοξική πολιτική ατμόσφαιρα».