Για μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη…
Του Γιώργου Παππά, Ορκωτός Ελεγκτής, πρόεδρος του ΟΕΕ ΒΔ Πελ/σου και Δυτ. Ελλάδας – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πατρών με το συνδυασμό «Πάτρα, Σπουδαία και πάλι!»
Πόση απόσταση χρειάζεται να καλύψουμε για να γίνει ο δήμος «εργαλείο» για τον κάθε πολίτη; Βασικά και για τις συλλογικότητες και φορείς όπου, πολλοί συμπολίτες, αναγνωρίζουν και έχουν κοινή έκφραση…
‘Όσο πιο πίσω κοιτάζεις στο παρελθόν, τόσο πιο μπροστά στο μέλλον βλέπεις’ έλεγε ο Τσώρτσιλ. Αφορμής δοθείσης (η θεωρία του έχει ανατραπεί άλλωστε από πολύ νεότερες θεωρήσεις για τον κοινό βηματισμό των ανθρώπων στις δυτικές κοινωνίες) υπάρχει μια λογική σε αυτή τη ρήση που θέλει τους πατρινούς συμπολίτες εκτοπισμένους ή… πρόσφυγες στην πόλη τους.
Στην εποχή της ‘πολυεπίπεδης διακυβέρνησης’ και της ‘ψηφιακής επανάστασης’ η Πάτρα βρίσκεται κατά βάση αντιμέτωπη σε με μια ‘μαύρη τρύπα’ όπου κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, χάνεται εν πολλοίς στο κενό της γραφειοκρατίας!
Μια 25ετία μεταρρυθμίσεων, με συνενώσεις – συγχωνεύειε – διαλύσεις – ανασύσταση υπηρεσιών και νομικών προσώπων δεν άφησε περιθώρια για νηφάλιο σχεδιασμό. Τις ανισσοροπίες, από μεταρρυθμίσεις που έμειναν στη μέση, τις βλέπουμε… Ιδιαίτερα τώρα που από θέση καθήκοντος και ευθύνης -βρίσκομαι δίπλα στην προσπάθεια που κάνει ο Βασίλης Αϊβαλής για μια πόλη η οποία αναζητά ισορροπία και βηματισμό προς το αύριο- συνομιλώ καθημερινά με συμπολίτες από διάφορες περιοχές.
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ζουν σε… άλλο δήμο, αυξάνοντας την αγχώδη αναζήτησή μας για ένα δήμο-πολυεργαλείο που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους. Για να περάσουμε από την θεωρία στην… πολιτική, φαντάζομαι ότι αυτός ο ‘πολυεπίπεδος’, από άποψη διαφορετικότητας, δήμος είναι ‘βολικός’ για όσους έχουν κάνει καθημερινό… διαγώνισμα ‘το διαίρει και βασίλευε!’
Μέχρι εδώ, στην πολιτική κριτική…. Από θέση και λόγω της κατάρτισής μου, καλύτερα να αποφύγω να «μαρκαριστώ» για το επίπεδο της κριτικής. Στόχος μου είναι μια Πάτρα με σύγχρονες προδιαγραφές και βέβαια δεν θέλω να ανταγωνιστώ αυτούς που έκαναν την γκρίνια «όργανο» για την άσκηση εξουσίας.
Θα προτιμούσα μια… ωριμότητα αλλά αυτή θα είναι καλύτερα να επιτευχθεί με την εντολή των Πατρινών! Άμεσα οι συμπολίτες, πρέπει να αφήσουν σε άλλους, πιο ικανούς και καταρτισμένους σε επίπεδο τεχνοκρατικό, τους ‘αρμούς’ που τους συγκόλλησαν για διάστημα με την εξουσία!
Σήμερα μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων στην πόλη μοιράζονται τον ίδιο προβληματισμό, θέλουν να περπατούν δίπλα-δίπλα με την τεχνολογική εξέλιξη, να μην χωρίζονται ανάλογα με την συνοικία – περιοχή που κατοικούν, μέσα στην ίδια πόλη!
Με λίγα λόγια, οραματίζονται τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πάτρας μέσα από μια νέα, μεταμορφωτική, συλλογική προσπάθεια που στόχο έχει να διαμορφώσουμε ένα νέο οικο-σύστημα με άξονα την ποιότητα ζωής, χωρίς αποκλεισμούς.
Για να γίνει αυτό, χωρίς να μιλάμε για θαύματα, χρειάζεται πίστη και αποφασιστικότητα, την οποία στην παράταξη «Πάτρα-Σπουδαία και πάλι» διαθέτουμε! Είναι κοινή μας αντίληψη ότι, κάθε τι που επιβάλλεται αλλά δεν είναι βιώσιμο, θα μας βρει απέναντι!
Αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας στον αστικό και περαστικό χώρο, όλους τους πολίτες, στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Θα σταθούμε ιδιαίτερα στο κομμάτι των επιχειρήσεων καθώς μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, της επιχειρηματικότητας, απαιτεί μια νέα χωροταξική θεώρηση και σαφείς κατευθύνσεις, σε τομείς και περιοχές που διαθέτουν προοπτική.
Πρόκειται για μια νέα στρατηγική πάνω στην οποία δώσαμε τα χέρια επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη και πολίτες από κάθε γωνιά της Πάτρας και ξεκινήσαμε για την μεγάλη αλλαγή σελίδας έχει ανάγκη ο δήμος μας.Επόμενη ‘στάση’ σε αυτή την συντεταγμένη πορεία είναι να μπουν και πολλοί νέοι μέσα στο τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης στο οποίο σκοπεύουμε να επιβιβαστούμε, χωρίς… εισιτήριο επιστροφής, την επομένη της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Στην πρώτη κιόλας στροφή πρέπει να μπουν άνθρωποι από τη δημιουργική βιομηχανία, στον πολιτισμό και την κοινωνική δράση. Θα… ανασάνουμε μαζί τους σε μια ‘νέα πόλη’ αν πετύχουμε να διαμορφώσουμε τους όρους αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του τουρισμού, την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αλλά και την αξιοποίηση του παλαιού βιομηχανικού και βιοτεχνικού περιβάλλοντος της πόλης.
Σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να αναπτύσσονται νέες γειτονιές, να εξασφαλίσουμε τη δημιουργική απασχόληση εκεί που ‘φωλιάζει’ φτώχεια και απαξίωση, να προσφέρουμε ευκαιρίες σε δημότες που βρίσκονται στην αιχμή, προς το περιθώριο, πάνω και στην ανάγκη να αποκτήσουν δημιουργική διάθεση και φιλο-περιβαλλοντική συνείδηση.
Αυτή η νέα πόλη δε θα αποξενώνει τους πολίτες της αλλά θα αναπτύσσεται σαν σφουγγάρι απορροφώντας από την δημιουργία, την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Σε μια ακόμη στροφή, αυτό το ‘τρένο της βιώσιμης ανάπτυξης’, πρέπει να εξασφαλίσει νέες δυνάμεις για να πετύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης και κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Είναι άλλωστε απαραίτητη η συνεισφορά του τομέα της ιδιωτικής οικονομίας στο νέο ισόρροπο μοντέλο που πρέπει να οικοδομήσουμε…
Η ανάπτυξη των αστικών κέντρων, με όρους βιωσιμότητας, συνδέεται τόσο με τη διαθεσιμότητα πόρων, δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, όσο και με τα βιώσιμη κινητικότητα. Αφού έχουμε διασφαλίσει ότι υπάρχει διαθέσιμο κοινωνικό κεφάλαιο, εκπαιδεύοντας τους νέους με βάση την περιβαλλοντική ευαισθησία και την ανάπτυξη του συνόλου, χωρίς προσβολή του επιπέδου διαβίωσης που έχουμε εξασφαλίσει ήδη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News