Γιάνης Βαρουφάκης: Το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που… κλείσουν οι τράπεζες

Ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός κάνει λόγο για έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, σε περίπτωση που κλείσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

gianis-varoufakis

Αίσθηση έχει προκαλέσει το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε περίπτωση που… κλείσουν οι τράπεζες, ξυπνώντας μνήμες του καλοκαιριού του 2015. Μάλιστα προκαλούνται ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή που επέλεξε να δημοσιοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο, στην τελική ευθεία πριν τις εθνικές εκλογές.

Ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός κάνει λόγο για έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, σε περίπτωση που κλείσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι το κόμμα του έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πως επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Κατά το σκεπτικό του όμως, σε περίπτωση που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αντιμετωπίσει προβλήματα, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις. Έτσι λοιπόν αναφέρθηκε στο επονομαζόμενο σχέδιο «Δήμητρα» που έχει αναπτύξει το ΜέΡΑ25, και βασίζεται σε μονάδες πίστωσης που θα διακινούνται μέσα από το TAXIS. Αυτές τις μονάδες θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν κατά τον κ. Βαρουφάκη οι πολίτες για την πληρωμή φόρων αλλά και για άλλες πληρωμές, χωρίς προμήθειες.

Κατά το ΜέΡΑ25 πρόκειται για ένα Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών – Δημοσίου μέσω του οποίου θα παρέχονται μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (όπως π.χ. τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κλπ) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται επίσης για δωρεάν πληρωμές, χωρίς μεσολάβηση των τραπεζών. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει νομισματικό ή άλλο πρόβλημα, η «Δήμητρα» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα πληρωμών και νομισματικό σύστημα.

Τι προβλέπει το σχέδιο «Δήμητρα» σε περίοδο κρίσης

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ 25 σύμφωνα με το newsbeast.gr, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε το πρόγραμμα «Δήμητρα», στο οποίο είχε αναφερθεί εκτενώς και στις 16 του μηνός. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπό κανονικές συνθήκες, το σύστημα αυτό θα χρησιμεύει για μεταβίβαση εισοδηματικών ενισχύσεων και ως εναλλακτικό σύστημα δωρεάν πληρωμών, αλλά σε περίπτωση κρίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γενικευμένο σύστημα πληρωμών.

Σε περίοδο κρίσης, οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες «Δήμητρα». Τα χάρτινα ευρώ, γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες «Δήμητρα» και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί, «όλοι θα ξέρουν ουκ αν λάβεις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κόμματος, το σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.

«Δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας» σημειώνεται. Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει πως με το σύστημα αυτό θα υπάρχουν αμοιβαία οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο και μεταξύ ιδιωτών Με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:

  • άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
  • αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές),
  • και δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες, να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.

Βαρουφάκης: «Δεν είναι ασφαλείς οι καταθέσεις μας στις τράπεζες»

Στελέχη του κόμματος, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Έρικ – Μιλτιάδης Έντμαν, έχουν αναφέρει ότι ορισμένες από τις πολιτικές του ΜέΡΑ25 μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο τραπεζών. Όταν ο κ. Βαρουφάκης ερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Open για το κλείσιμο των τραπεζών το 2015, που ήταν ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, είπε::

«Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση να δεχτεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν αυτή τη στιγμή πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους, έρχονται τα αρπακτικά ταμεία τα παίρνουν με το 3% της αξίας τους και βγάζουν τις προσόδους στα νησιά Κέιμαν, είναι επειδή ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες για να επιβάλει στην κυβέρνηση, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτό το πράγμα. Ένας υπουργός Οικονομικών, μία κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς; Δεν είναι.

Νομικά, το ελληνικό Δημόσιο έχει υποχρέωση να σου εξασφαλίσει, να σου εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα. Εάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, όπως πήγε να γίνει στην Καλιφόρνια, όπως έγινε με την Credit Suisse, το ελληνικό κράτος δεν έχει τις δυνατότητες που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, της Ελβετίας για να παρέμβει και να σου δώσει τις 100.000».

Ερωταπαντήσεις για το σύστημα «Δήμητρα»

Το ΜέΡΑ25 έχει δημιουργήσει μια σειρά από ερωταπαντήσεις για το σύστημα «Δήμητρα», το οποίο εμφανίζει ως κάτι το φυσιολογικό σε περίοδο κρίσης. Οι απορίες απαντώνται ως εξής:

Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;

Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του δημοσίου που αποσβένουν φόρους.

Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;

Δεν πρόκειται επ’ ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους, και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.

Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;

Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.

Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;

Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.

Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;

Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντας τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.