Γιατί είναι τόσο ενοχλητικό να σου λένε «ηρέμησε»
Το «ηρέμησε» πρακτικά και αντικειμενικά, ενώ βρίσκεσαι σε μία στιγμή ταραχής, σε καμία περίπτωση δε φέρνει το αντίστοιχο αποτέλεσμα.
Εάν είχα ένα cent για κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε «ηρέμησε» και «μην παίρνεις τα πράγματα τόσο προσωπικά», κατά πάσα πιθανότητα αυτή τη στιγμή θα μπορούσα να βγω άνετα σε σύνταξη.
Και μπορεί μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο αυτό να είναι θέμα του δικού μου χαρακτήρα, πες με αντιδραστική εάν θες, όμως πρακτικά και αντικειμενικά το να βρίσκεσαι σε μία στιγμή ταραχής και να ακούς τον οποιονδήποτε να σου λέει «ηρέμησε», σε καμία περίπτωση δε φέρνει το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Όχι μόνο δεν ηρεμείς, αλλά είσαι έτοιμη να γκαζώσεις ακόμα περισσότερο.
Για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, και δεν με νοιάζει εάν κάποιος με πει «ενοχλητική φεμινίστρια», αυτή η ατάκα συνήθως λέγεται προς μία γυναίκα, ενίοτε σε συνδυασμό με το άλλο τέρας της επικοινωνίας «περίοδο έχεις;». Υπάρχει μία παγιωμένη αίσθηση πως μόλις μία γυναίκα αντιδράσει σε κάτι που την ενοχλεί, είναι αυτόματα από «υπερβολική» έως «τρελή», «χωρίς λογική» και φυσικά, «υστερική». Ασχέτως εάν έχει δίκιο.
Για να μην το περιορίσω όμως, στο φύλο, ας το δούμε πιο γενικευμένα. Όταν λες σε κάποιον «ηρέμησε», ενώ βλέπεις πως ξεκάθαρα περνάει μία δύσκολη στιγμή, είναι σα να ρίχνεις άκυρο στα συναισθήματά του, σα να μην υπάρχουν, σα να μην υφίσταται λογική σε αυτά και τελικά, σα να μη θες να δώσεις την προσοχή σου και να ασχοληθείς.
Γιατί πρέπει να σβήσουμε την ατάκα «ηρέμησε» από το λεξιλόγιό μας
Ας τα δούμε τα πράγματα ψύχραιμα και αναλυτικά.
1. Συνδέεται με το φύλο
Στα είπα και πιο πάνω, δε θέλω να στο αναλύσω περισσότερο, γιατί είμαι σίγουρη πως ως γυναίκα το έχεις βιώσει αμέτρητες φορές. Πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσες να λέει κάποιος σε έναν άνδρα να ηρεμήσει; Υπάρχει μία σεξιστική αντιμετώπιση με τη χρήση αυτής της ατάκας, είτε πρόκειται για κάτι πολύ μικρό είτε για κάτι σαφώς σημαντικότερο.
2. Έχεις κάθε δικαίωμα να εκφραστείς
Όταν ακούς να σου λένε «ηρέμησε», είναι σα να θέλουν απλά να σταματήσεις να μιλάς. Είναι πρακτικά σα να μειώνουν τον λόγο, τα συναισθήματα και τη λογική σου, σα να ακυρώνεται οτιδήποτε έχεις να δηλώσεις. Προφανώς και έχεις το δικαίωμα να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι και αυτό να το εκφράζεις.
3. Μερικές φορές είναι εκτός ελέγχου
Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω με χρόνιες προκλήσεις όσον αφορά στο άγχος τους και τη διαχείρισή του, άρα πρακτικά δεν μπορούν να ηρεμήσουν, επειδή έτσι απλά κάποιος τους το είπε. Επομένως, αυτή η ατάκα είναι μία ανούσια και δίχως νόημα πρακτική, καθώς είναι θέμα χημείας και όχι προσωπικού ελέγχου επί των συναισθημάτων.
4. Είναι αλαζονικό και επικριτικό
Όταν ακούς αυτό το «ηρέμησε» είναι σα να σου λένε πως δικό σου είναι το φταίξιμο που αισθάνεσαι έτσι και πως έχεις χάσει τον έλεγχο. Στην πραγματικότητα όμως, ακριβώς επειδή αναλαμβάνεις την ευθύνη των συναισθημάτων σου, προσπαθείς να τα διαχειριστείς εκφράζοντας και αναλύοντάς τα.
5. Σίγουρα δε φέρνει αποτελέσματα
Είναι αυτό που ανέφερα και πιο πάνω, εάν ακούσεις κάποιον να σου λέει «ηρέμησε», εννέα στις δέκα φορές δε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, θα σε ταράξει ακόμα περισσότερο, γιατί δεν μπορείς να δίνεις διαταγές σε έναν άνθρωπο για το πώς θα νιώσει. Περισσότερο μοιάζει σαν να τον κριτικάρεις παρά σαν να τον ακούς ενεργητικά.
6. Δεν ακούγεσαι
Όχι κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά. Η ατάκα «ηρέμησε» είναι σαν η άλλη πλευρά να μην έχει απολύτως καμία διάθεση να σε ακούσει και πρακτικά να προσπαθήσει να επιδείξει ενσυναίσθηση ή κατανόηση. Είναι σα να μιλάς σε τοίχο και πρακτικά, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να ακούσεις σε μία στιγμή που εσωτερικά είσαι ιδιαιτέρως ταραγμένη.
Πώς μπορείς να αντιδράσεις όταν ακούς «ηρέμησε»
Θα σου δώσω τώρα μερικά tips για το πώς μπορείς να αντιδράς όταν ακούς το μυθικό «ηρέμησε».
- Αγνόησέ το: Μπορεί να σε εκνευρίζει ακόμα περισσότερο, όμως κάνε σα να μην ειπώθηκε καν. Ρίξε ελαφρώς τους τόνους σου και μείνε σταθερή στις απόψεις σου, δείχνοντας πως δεν πρόκειται αυτή η αντιμετώπιση να σε αποπροσανατολίσει από το πρόβλημα.
- Πρόσεξε τα όριά σου: Όταν κάποιος περνά μία γραμμή που για σένα είναι προσωπικό όριο, πρέπει και να το δηλώνεις ξεκάθαρα. Μία απάντηση μπορεί να είναι «μην μου λες να ηρεμήσω, είναι απαξιωτικό και δείχνει πως τα συναισθήματα και οι σκέψεις μου δεν είναι βάσιμες».
- Σήκω και φύγε: Μπορεί να μην τερματίσει ακριβώς την όποια διαφωνία έχεις με ένα άτομο, αλλά εάν δεν είναι σε θέση να σε ακούσει, τουλάχιστον αυτή η τακτική θα σου δώσει τον χρόνο να πάρεις μία ανάσα, δίνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως έχεις απογοητευτεί χωρίς η διαμάχη να φτάσει εκτός ορίων.
- Εξήγησε: Επειδή οι άνδρες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί το «ηρέμησε» αποτελεί κόκκινο πανί για εμάς, πάρε τον χρόνο να εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει. Επειδή κάποιος θεωρεί πως κάτι που σε έχει ταράξει δεν είναι άξιο συζήτησης, δε σημαίνει πως τα συναισθήματά σου δεν έχουν βάση ή ότι πρέπει να αναγκάζεσαι να κλειδώνεις και να καταπίνεις τα πάντα.
- Ηρέμησε: Μου έρχεται να γελάσω ενώ σου γράφω την ίδια ακριβώς λέξη, αλλά πρόσεξε το τρικ: χαμήλωσε τον τόνο σου, μίλα αργά και μακρόσυρτα, όχι για να ειρωνευτείς την απέναντι πλευρά, αλλά για να δείξεις πως ακόμα και εάν αλλάξεις ύφος, το point σου παραμένει ίδιο, άρα και το πρόβλημα που δεν φαίνεται να θέλει να ακούσει ο άλλος.
- The Big Lebowski: Μία ταινία με πραγματικά μαθήματα ζωής, οπότε «ξεπατίκωσέ» τα. Χρησιμοποίησε την ατάκα «είμαι πολύ ήρεμη, φίλε μου» και εάν αυτό δεν πιάσει, συνδύασέ το με το «είμαι πολύ πιο ήρεμη από σένα». Στην χειρότερη, θα φύγεις από τη συζήτηση, στην καλύτερη η άλλη πλευρά θα γελάσει και αυτό θα σπάσει την ένταση.
Με πληροφορίες από bustle.com και hellogiggles.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News