«Γρίφος» ο τρόπος της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν – Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με πολεμική ατζέντα
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος των Ηνωμένων Πολιτειών – Οι θέσεις της Ελλάδας στην έκτακτη Σύνοδο
Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει στο ABC News ότι η απάντηση που αναμένεται θα είναι περιορισμένη. Οι Ισραηλινοί έχουν πει στις ΗΠΑ πως θα απαντήσουν με «ιδιαίτερη προσοχή».
Τα απανωτά πολεμικά υπουργικά συμβούλια φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον τύπο του πλήγματος, όχι όμως και στο χρόνο της επίθεσης. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Χέρζι Χαλέβι, μιλώντας σε ισραηλινό τάγμα, αλλά και ο εκπρόσωπος του στρατού στους δημοσιογράφους, δείχνοντας παράλληλα έναν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στην επίθεση.
Εικόνες από το κέντρο διοίκησης των ισραηλινών δυνάμεων τη βραδιά της ιρανικής επίθεσης έδωσε ο ισραηλινός στρατός την ώρα που ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπόσχεται νίκη κατά του Ιράν σε όλα τα μέτωπα κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες. «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο ίδιος.
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος των Ηνωμένων Πολιτειών
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης και όλες οι προσπάθειες αυτή την στιγμή εστιάζονται στο να πειστεί το Ισραήλ να περιορίσει το εύρος της απάντησης του και το Ιράν – μέσω άλλων διαύλων – να μην αντιδράσει.
Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και νέο πακέτο κυρώσεων προς το Ιράν σε συντονισμό με τους G7 αλλά την ίδια ώρα ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Ουάσιγκτον στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης στην ευρύτερη περιοχή έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένο το Ισραήλ, οι σύμμαχοι της Αμερικής και οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.
Το Πεντάγωνο και η Κεντρική διοίκηση του Στρατού στην Μέση Ανατολή, επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και τις επιπτώσεις τους την επόμενη ημέρα της ισραηλινής απάντησης, η οποία όπως φαίνεται καθυστερεί λόγω των ισχυρών αμερικανικών πιέσεων.
Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για τα αντίποινα
Για το ενδεχόμενο ισραηλινών αντιποίνων ετοιμάζεται η Τεχεράνη. Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ με σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια δεχθεί από το Ισραήλ προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων που γιορτάζει η χώρα.
Με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν ετοιμάζονται να απαντήσουν στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ Ηνωμένες Πολιτείες κι Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ισραηλινά αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιφερειακή σύγκρουση. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι στις κυρώσεις αυτές θα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα της Τεχεράνης για την ανάπτυξη ντρόουν και πυραύλων.
Μοναδικό υπεύθυνο για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θεωρεί το Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το Ισραήλ παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση της Βιέννης, χτυπώντας τη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν στη Δαμασκό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε.
Την ίδια ώρα, μαίνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα. Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για αιματηρές επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα, αλλά και στη Ράφα στα νότια. Ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στη Δυτική Οχθη.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Στο τραπέζι οι ιρανικές επιθέσεις, η Τουρκία και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι το βασικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες 17 και 18 Απριλίου σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες.
Μετά τις εξελίξεις και τις ιρανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τις καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».
Σήμερα λοιπόν, οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Σαββάτου, ενώ ταυτόχρονα να καλέσουν για αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές. Δεν θα πρέπει ωστόσο, να περιμένουμε κάτι σε σχέση με τις κυρώσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος προσώπων, οντοτήτων αλλά και σε βάρος του προγράμματος για τα μη επανδρωμένα οχήματα του Ιράν.
Πριν από λίγο επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγιναν οι τελευταίες αλλαγές στο προσχέδιο των συμπερασμάτων σε σχέση με την Τουρκία. Υπάρχουν κάποιες αναφορές στη θετική ατζέντα και χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η εποικοδομητική δέσμευση της Τουρκίας θα συμβάλει στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι καιρός για ευρωπαϊκή αφύπνιση για την άμυνα και την ασφάλεια
Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται «μεμονωμένα» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Άμυνας και Ασφάλειας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το πιο πρόσφατο «δείγμα προθέσεων της νέας ένωσης αυταρχικών». Προσέθεσε ότι «είναι καιρός για την ευρωπαϊκή αφύπνιση για την άμυνα και την ασφάλεια. Επειδή διακυβεύονται πολλά, η ελευθερία και η ευημερία μας εξαρτώνται από την ασφάλειά μας και πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις ενέργειές μας με αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει πρέπει να εργάζεται για το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της.
Τα κράτη-μέλη όπως ανέφερε, θα είναι πάντα υπεύθυνα για τα στρατεύματά τους και όλες τις αποφάσεις που συνδέονται με αυτά, «αλλά η Ευρώπη έχει επίσης εργαλεία και ευθύνες σε τομείς που είναι κρίσιμοι για την άμυνά μας από την ενιαία αγορά έως την έρευνα, από την καινοτομία στη βιομηχανία και πολλά άλλα» συμπλήρωσε.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη συνδυασμένη οικονομική, διαρθρωτική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης όπου μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Επειδή η άμυνα της Ευρώπης είναι καθήκον όλης της Ευρώπης – με τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται στενά» ανέφερε. Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «καθώς ενισχύουμε τη δική μας κυριαρχία στον τομέα της άμυνας, της βιομηχανίας και των βασικών τεχνολογιών, θα ενισχύσουμε επίσης τη βασική μας συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Μια πιο κυρίαρχη, προετοιμασμένη και χρηματοδοτούμενη ευρωπαϊκή άμυνα θα χρησιμεύσει μόνο για να κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».
Οι θέσεις της Ελλάδας στην έκτακτη Σύνοδο
Εν αναμονή της άφιξης του πρωθυπουργού για την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαικου Συμβουλίου με τις εύθραυστες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή να κυριαρχούν και την ανησυχία για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή να εντείνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την απερίφραστη καταδίκη της χώρας μας για τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.
Στο μενού του δείπνου των ηγετών και οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας με την ελληνική θέση να είναι υπέρ μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης, δηλαδή η Ελλάδα λέει ναί στα θετικά βήματα με την προϋπόθεση η Τουρκία να δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση της συζήτησης όπως διευκρινίζει η Αθήνα είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα πρέπει να γίνουν σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα. Παράλληλα, η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για τη βελτίωση της ευρωτουρκικης συνεργασίας.
Στον τομέα της άμυνας, ο πρωθυπουργός έχει από τον προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμείνει στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών που αφορούν στην κοινή άμυνα, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις καθώς προέχει η συζήτηση για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και σε δεύτερο χρόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη των στοχων που θα τεθούν.
Σε ο,τι αφορά το θέμα της ανταγωνιστικότητας ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.
Πηγή: ertnews
Διαβάστε επίσης:
Πωλείται ιδιωτικό νησί στον Κορινθιακό Κόλπο σε τιμή… ευκαιρίας
Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες
Υπόθεση ντόπινγκ στην Εθνική: Καπνός χωρίς φωτιά – Τι ενημέρωσε η UEFA την ΕΠΟ
Πάτρα: Νέα τηλεφωνική απάτη με δήθεν επιστροφές από Εφορεία και Κράτος – Πώς πλησιάζουν τα θύματα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News