Η Αχαΐα αποκτά πολεοδομικό σχέδιο – Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μιλά στην «Π» για τα έργα, την κρίση και τις ανατιμήσεις
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, απαντά στα επίκαιρα ερωτήματα της «Π» για την κρίση, τις ανατιμήσεις και τα έργα.
Για την ενεργειακή κρίση, τα τεχνικά έργα και τον κλάδο των Μηχανικών, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, κ.ά., μιλάει σήμερα στην εφημερίδα «Πλεοππόνησο» πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, με αφορμή και την παρουσία στην Πάτρα, σε φοιτητική εκδήλωση.
– Πρόεδρε, βρισκόμαστε εν μέσω ενεργειακού πολέμου. Τι μπορούν να κάνουν πολίτες και επιχειρήσεις για να θωρακιστούν και τι μπορούν να προσφέρουν οι μηχανικοί;
«Οι μηχανικοί συμβαδίζουν με την ανάπτυξη τη χώρας, γιατί είναι ο βασικός μοχλός της. Οταν υπάρχει ανάπτυξη, έχουν δουλειές οι μηχανικοί. Και αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Οταν η οικονομία καταρρέει, πρώτα το νιώθουμε οι μηχανικοί. Το ζήσαμε επί δεκαετία. Η σημερινή αβεβαιότητα επηρεάζει πολλαπλά όλους μας. Ευελπιστώ όμως, ότι με τους πόρους που υπάρχουν και τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις, με γερό τιμόνι θα προχωρήσουμε μπροστά. Αρκεί να δείχνουμε όλοι στη δουλειά μας αποτελεσματικότητα, να έχουμε σχέδιο, να θέλουμε και να μπορούμε».
– Ο τεχνικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις ενεργειακής κρίσης και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά. Τα δημόσια έργα απειλούνται με κραχ; Τι προτείνετε;
«Ο πληθωρισμός, παγκοσμίως και η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο, οδηγούν ψηλά τις τιμές. Οχι μόνο στην ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και στα υλικά. Για τα δημόσια έργα έγιναν παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υποδομών και το ΤΕΕ συμβάλει σε μια μόνιμη θεσμική λύση, σε συνεργασία με το Υπουργείο. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες όλες οι τεχνικές εταιρείες. Αλλά δεν έχουμε το περιθώριο να σταματήσουν τα έργα».
– Η κυβέρνηση έχει μπροστά της κολοσσιαία έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
«Είναι πραγματικά πρωτόγνωροι οι πόροι που πέφτουν στην οικονομία ήδη και τα επόμενα 7 χρόνια. Χρειάζεται ταχύτητα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Να υπερβάλουμε εαυτούς, χωρίς χρονοτριβές, για να καταφέρουμε να τους απορροφήσουμε. Να βρούμε και επιπλέον προσωπικό στον τεχνικό τομέα. Να κάνουμε πιο ανταγωνιστικό τον τεχνικό τομέα, με ψηφιοποίηση και νέα οργάνωση. Για όλα αυτά το ΤΕΕ έχει δώσει έτοιμες προτάσεις στην Πολιτεία. Είμαι αισιόδοξος ότι, αν πραγματικά θέλουμε, θα τα καταφέρουμε».
– Το ΤΕΕ έχει αναλάβει το τεράστιο πρόγραμμα των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων. Πώς εξελίσσεται και τι γίνεται με τους Δήμους της Αχαΐας;
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ολόκληρες δημοτικές ενότητες και δήμοι θα αποκτήσουν σχεδιασμό για ολόκληρη την έκτασή τους. Θα έχουν χρήσεις γης και θα ξέρουν όλοι απαγορεύσεις και όρους δόμησης για κάθε περιοχή.
Στην Αχαΐα εξελίσσεται η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα υποβάλλουν δικαιολογητικά οι προσωρινοί ανάδοχοι και σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα. Πρόκειται για τρία Τοπικά Πολεοδομικά του νομού, σε 3 δήμους, για συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες, στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου. Για τον Δήμο Πατρέων, επειδή έχει σχέδιο πόλης που αναθεωρείται τακτικά, το ΥΠΕΝ έκρινε ότι δεν απαιτείται τώρα ΤΠΣ. Ακολουθεί σύντομα και Αιγιαλεία. Αυτό σημαίνει ότι σε 2-3 χρόνια όλος ο νομός, πλην προστατευόμενων περιοχών, θα έχει πολεοδομικό σχεδιασμό. Είναι μεγάλη πρόοδος. Φανταστείτε, το ΥΠΕΝ κατάφερνε να εγκρίνει περίπου 30 σχέδια πόλης σε 10 χρόνια. Τώρα, με τη συμβολή του ΤΕΕ, προσπαθούμε να γίνουν περίπου 300 Πολεοδομικά σχέδια σε 4 χρόνια. Αφορά το 70% της χώρας. Είναι ένας μικρός άθλος.
–Τι γίνεται με τους ιδιώτες μικρών οικοπέδων; Υπάρχουν αιτήσεις από την Δυτική Ελλάδα;
«Δεν μπορώ να σας δώσω στοιχεία ανά περιοχή, μας δεσμεύουν οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ και της ΕΛΣΤΑΤ. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό. Οσοι έχουν μικρότερες εκτάσεις εκτός σχεδίου δεν μπορούν πλέον να οικοδομήσουν. Η ανάσχεση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι σωστή επιλογή, δεν μπορούμε να χτίζουμε αλόγιστα και όπου θέλει ο καθένας. Αλλά ο τρόπος που έγινε η αλλαγή αυτή, με την κατάργηση των αποκλίσεων που ίσχυαν επί δεκαετίες, μέσα σε 2 χρόνια, είναι απότομος. Και επιστημονικά πρώτα πρέπει να σχεδιάσουμε τον χώρο, με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη ξεκίνησαν και μετά να πάμε σε γενικές απαγορεύσεις ή κίνητρα. Θα πρέπει να το ξαναδεί η κυβέρνηση, διότι απαξιώνονται περιουσίες πολιτών, που πιθανόν δεν το γνωρίζουν καν.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News