Η Αχαΐα στο πλάνο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων – Τι αφορά το σχέδιο

Η μονάδα της Πελοποννήσου θα καλύπτει επιπλέον τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά

Αχαΐα

Τη δημιουργία έξι μονάδων καύσης απορριμματογενών καυσίμων όσο και σύμμεικτων απορριμμάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μελέτη που παρουσιάστηκε την Τρίτη 29 Απριλίου, στο ΥΠΕΝ «ονοματίζει» τις περιφερειακές ενότητες στις οποίες προτείνεται να δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Αχαΐα.

Τη μελέτη ενεργειακής αξιοποίησης των σκουπιδιών στην Ελλάδα εκπόνησε η εταιρεία Enviroplan ΑΕ για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για το τελικό σχέδιο.

Οι μονάδες θα είναι συνολικής δυναμικότητας 1.186.000 τόνων και θα παράγουν 1.030 GWh ετησίως, ενέργεια που αντιστοιχεί στο 2% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος της χώρας, με το 57,5% αυτής να λογίζεται ως ανανεώσιμη ενέργεια, λόγω της βιοαποδομήσιμης σύστασης των αποβλήτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή ενέργειας από την καύση απορριμμάτων και απορριμματογενών καυσίμων θα συμβάλει τόσο στην ενεργειακή σταθερότητα της χώρας όσο και στην επίτευξη του στόχου μείωσης των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΑ κάτω του 10% έως το 2030.

Οι μονάδες καύσης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας προτείνονται να δημιουργηθούν στην Ανατολική Μακεδονία, στη Δυτική Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα στην Αττική, στην Κρήτη, και στην Πελοπόννησο που θα καλύπτει και τις ανάγκες των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (πλην Κέρκυρας).

Η προτεινόμενη εγκατάσταση της μονάδας καύσης απορριμμάτων είναι στην Αχαΐα, στην Ηλεία ή στην Αρκαδία και θα έχει δυναμικότητα καύσης 154.000 τόνων απορριμματογενών καυσίμων και σύμμεικτων απορριμμάτων τον χρόνο.

Η Αρκαδία και συγκεκριμένα ο κλειστός λιγνιτικός σταθμός Μεγαλόπολης συγκεντρώνει, σύμφωνα με τη μελέτη, τα περισσότερα πλεονεκτήματα για την τελική επιλογή, ωστόσο στη μελέτη περιλαμβάνεται και η Αχαΐα, όπου στη θέση Φλόκα πρόκειται να κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ), από τις οποίες θα προκύπτει σημαντική ποσότητα απορριμματογενών καυσίμων, καθώς και σύμμεικτα απορρίμματα.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τη ΔΕΗ, οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Motor Oil, Metlen και Μεσόγειος, που είναι η ανάδοχος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Φλόκα Δυτικής Αχαΐας.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Η μελέτη αξιολόγησε όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά σενάρια για την ενεργειακή αξιοποίηση, όπως πυρόλυση, αεριοποίηση και αποτέφρωση. Η διεθνής εμπειρία και τα τεχνικά δεδομένα κατέδειξαν ότι η αποτέφρωση με ειδική τεχνική καύσης είναι η μοναδική ώριμη, αξιόπιστη και αποδοτική τεχνολογία.

Τόσο η πυρόλυση όσο και η αεριοποίηση κρίθηκαν μη βιώσιμες σε ευρωπαϊκές εφαρμογές. Η επιλογή τεχνολογίας θα συνοδεύεται από αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών και ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά σημεία που αξίζει να συζητηθούν σε έναν διάλογο που μέχρι στιγμής γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Εκτός από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, η δημιουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις, επομένως θα επιβαρυνθεί σημαντικά το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων (για τη μεταφορά και καύση του υπολείμματος), ενώ οι δήμοι θα κληθούν να δεσμευτούν σε συμβάσεις δεκαετιών.

Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι χωρίς τις μονάδες καύσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τη δέσμευση μείωσης των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΑ κάτω του 10% έως το 2030.

Σύμφωνα με προβλέψεις του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας και προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρη Αλεξόπουλου, το συνολικό κόστος διαχείρισης για τους δήμους μπορεί να δεκαπλασιαστεί και να φτάσει ακόμα και στα 150 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, εάν στις μονάδες διαχείρισης προστεθούν και αυτές της καύσης.

Στην Αχαΐα, ο ΣΥΔΙΣΑ χρεώνει σήμερα τους δήμους με 13 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων για την ταφή τους στον ΧΥΤΑ Φλόκα. Οταν όμως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας, το κόστος για αυτά τα απορρίμματα θα ανέλθει στα 60 ευρώ ανά τόνο και αν προστεθεί και το τέλος ταφής, τότε θα φτάσουμε στα 95 ευρώ ανά τόνο, ενώ μαζί με την καύση το κόστος θα αυξηθεί περισσότερο, δηλαδή στα 150 ευρώ ανά τόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Ο καιρός σήμερα 5/5: Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, που θα βρέξει

Κύπελλο Ερασιτεχνών: Τι λέει η Αστυνομία για τα επεισόδια – Κατηγορούνται και δύο παίκτες για οπαδική βία!

Πάτρα: Νέα στοιχεία για τη νεκρή ναυτικό – «Μπαλάκι» ευθυνών θύματος-πληρώματος-οδηγού

Τέμπη: Απάντηση της ΕΛ.ΑΣ για τα βίντεο

Επανέρχεται ο Τραμπ για την Γροιλανδία: «Δεν αποκλείω τη χρήση στρατιωτικής βίας»

Βραζιλία: Απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Lady Gaga ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ