Η δολοφονία του Καποδίστρια στη Μητρόπολη Πατρών – ΦΩΤΟ

Στον Αγιο Νικόλαο Πατρών Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο με τη συμπλήρωση 192 ετών από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

δολοφονία

Στον ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών τέλεσε Θεία Λειτουργία, χθες Κυριακή 8/10/2023 ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 192 ετών από τη δολοφονία του.

Οπως ανέφερε ο Καποδίστριας, ενδιαφέρθηκε τα μέγιστα, για την Πάτρα και συνέδεσε το όνομά του με την πόλη, αφού εργάστηκε για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, πολεοδομική και την εν γένει πνευματική αυτάρκεια της πόλεως. Ετσι, πλησίον της εκκλησίας, υπάρχει η πλατεία Ιωάννου Καποδίστρια και εκεί οι Πατρινοί, σε ένδειξη ευγνωμοσύνη, έστησαν την προτομή του. Ενώπιον αυτής εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στέφανοι. Στο τελετουργικό συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων, ενώ στην πομπή πήρε μέρος η μπάντα του Δήμου.

δολοφονία

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των άλλων, είπε: «Ο μέγας αυτός Ελλην έθεσε τα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος, φρόντισε για τη σύνταξη βιβλίων, δημιούργησε το αλληλοδιδακτικό Σχολείο, ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό Γυμνάσιο, έκανε στην Αίγινα το κεντρικό Σχολείο, φρόντισε για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας. Για τον σκοπό αυτό ίδρυσε το εθνικό νομισματοκοπείο, καθιέρωσε τον «φοίνικα» ως εθνικό νόμισμα, ίδρυσε την εθνική Χρηματιστηριακή τράπεζα. Ενδιαφέρθηκε για την Εκκλησιαστική εκπαίδευση και γι’ αυτό ίδρυσε την Εκκλησιαστική Σχολή στον Πόρο. Ιδρυσε ορφανοτροφείο, αρχαιολογικό Μουσείο στην Αίγινα και Γεωργική Σχολή. Ιδρυσε το πρώτο φαρμακείο. Θέσπισε το νομικό πλαίσιο της Πολιτείας. Εδωσε δάνεια στους νησιώτες για την αγορά πλοίων και κατασκευή ναυπηγείων στον Πόρο και στο Ναύπλιο. Ιδρυσε τη Σχολή Ευελπίδων».