Η ευλογιά απειλεί κτηνοτρόφους και οικονομία – Ποιος ο στόχος
Η Περιφέρεια ξεκίνησε προληπτικούς ελέχγους σε μονάδες της Αχαϊας
Μια ακόμη περιπέτεια θα κληθούν να ξεπεράσουν οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι εκεί που είπαν ότι ξεμπέρδεψαν με τον ίο της πανώλης, πλέον έχουν μπροστά τους τον «εφιάλτη» της ευλογιάς. Γι’ αυτό από χθες έκλεισαν τα σφαγεία σε όλη την Ελλάδα για δέκα μέρες.
Η ιογενής ζωονόσος (η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο) είναι εξαιρετικά μεταδοτική και αποτελεί σοβαρή απειλή για την οικονομία. Οχι μόνο επειδή απειλεί με καταστροφή τους κτηνοτρόφους, αλλά και επειδή μπορεί να προκαλέσει πιέσεις στην παραγωγή κρέατος και τυριών -ιδίως της φέτας- επιφέροντας ανατιμήσεις.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 104 εστίες στην Ελλάδα, με τις 81 από αυτές να εντοπίζονται σε περιοχές του Εβρου και τις υπόλοιπες σε Ξάνθη και Κομοτηνή, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία, αλλά και Κορινθία. Τα πιο πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς εντοπίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και την Κορινθία, όπου έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, με κλιμάκια κτηνιάτρων να διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χιλιομέτρων και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας εξήγησε ότι τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία επειδή ο ιός μεταφέρθηκε από τη Βόρεια Ελλάδα στη Νότια Ελλάδα. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι χθες, είχαμε δύο κρούσματα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, σε σχέση με τον Εβρο όπου εμφανίστηκαν τα αρχικά κρούσματα. Ενα στην περιοχή της Κορίνθου και ένα στην περιοχή της Μαγνησίας. Αυτό, λοιπόν, βάζει σε μια γενικότερη διακινδύνευση την πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου» τόνισε και πρόσθεσε ότι διερευνάται το πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά, σημειώνοντας ότι μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους, οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα είτε ζωοτροφές, σε στιγμή που υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων».
Λόγω της κοντινής απόστασης από την Κορινθία, έχει τεθεί και η Αχαΐα σε καθεστώς «πορτοκαλί συναγερμού», με κλιμάκια κτηνιάτρων να έχουν ξεκινήσει από χθες προληπτικούς ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ώστε να προλάβουν πιθανή μετάδοση. Οπως έκανε γνωστό και η Περιφέρεια, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ήδη ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του νοσήματος και κάνουν επιτόπιους ελέγχους επιτήρησης.
Για το θέμα που κινδυνεύει να πλήξει και την τοπική οικονομία, η «Πελοπόννησος» μίλησε με ανθρώπους που έχουν γνώση, αλλά και λόγο για το ζήτημα. Τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Πάτρας Βασίλη Παναγιωτόπουλο και τον Παναγιώτη Λαλιώτη, ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αχαΐας Βασίλης Παναγιωτόπουλος, μιλά για νέα αναστάτωση στην αγορά και εκτιμά ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν αμνοερίφια στα καταστήματα. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Από χθες υπάρχει πάλι αναστάτωση στους καταναλωτές, οι οποίοι μας ρωτούν τι συμβαίνει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αρνί, πρόβατα και ζυγούρι θα έχουν τελειώσει, εκτιμώ μέχρι την Παρασκευή, καθώς θα δώσουμε ό,τι έχουμε απόθεμα και από την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει έλλειψη.
Ελπίζω να μην υπάρξει παράταση για το κλείσιμο των σφαγείων γιατί αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα, όχι μόνο στους κρεοπώλες, αλλά και στους παραγωγούς που δεν θα μπορούν να πουλήσουν. Να σημειώσω εδώ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ανατίμηση στις τιμές του κρέατος, απλά θα υπάρχει έλλειψη σε αρνί και πρόβατο το επόμενο διάστημα».
Το μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πατρών – ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στη Χαλανδρίτσα, Παναγιώτης Λαλιώτης, εξέφρασε τον κίνδυνο για αύξηση στις τιμές των κρεάτων. Οπως τόνισε: «Ο κλάδος των κτηνοτροφών εκεί που έλεγε ότι ξεμπέρδεψε με την πανώλη, ήρθε τώρα η ευλογία και αντιμετωπίζει πάλι προβλήματα. Είναι δύσκολη ασθένεια και όποια μονάδα νοσήσει, μιλάμε για καταστροφή γιατί έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.
Αν συνεχιστεί το κλείσιμο των σφαγείων, τότε εκτός από την οικονομική ζημιά στον κλάδο των κτηνοτροφών θα την πληρώσει και ο καταναλωτής, καθώς θα υπάρξουν αυξήσεις στα υπόλοιπα είδη κρεάτων, αλλά και στην τιμή της φέτας, αν δεν έχουμε γάλα. Ελπίζω με αυτό το μέτρο να μη διαδοθεί η ασθένεια, το υπουργείο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και να λήξει σύντομα η περιπέτεια».
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, μίλησε χθες στον Peloponnisos FM 104,1 και αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή.
Τα βασικά σημεία των δηλώσεών του:
-Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι νόσος που αφορά τα πρόβατα και η διαφορά με την πανώλη, αυτό που την κάνει επικίνδυνη, είναι ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα. Από εκεί και πέρα, η θνησιμότητα είναι μικρότερη σε σχέση με την πανώλη, δεν πεθαίνει το 80-90% των ζωών, αλλά μικρότερο ποσοστό.
Το κακό όμως είναι ότι τα ζώα χάνουν την παραγωγική τους ικανότητα, οπότε είτε τα έχει είτε δεν τα έχει ο παραγωγός είναι σαν να μην τα έχει».
-Σε ό,τι αφορά τη δυτική Ελλάδα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Υπάρχει κρούσμα στην ορεινή Κορινθία και το υπουργείο για να το αντιμετωπίσει, αποφάσισε την απαγόρευση των μετακινήσεων και αυτό ισχύει από σήμερα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
-Σχετικά με τον αντίκτυπο στην αγορά, υπάρχουν ζητήματα γιατί είναι πολλοί παραγωγοί που είναι στις μονάδες και περιμένουν να γεννήσουν τα πρόβατά τους.
-Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να γίνει καμία πρόβλεψη, ούτε από τους κτηνίατρους που έχουν γνώση, ούτε κι από εμένα. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι οι υπηρεσίας μας βρίσκονται επί ποδός και ήδη ξεκινούν ελέγχους, εκεί όπου κατά την εκτίμηση τη δική τους, έστω και με μικρή πιθανότητα, υπάρχει μετάδοση της νόσου. Θα γίνουν έλεγχοι σε σφαγεία και κυρίως στα μέσα μεταφοράς γιατί εκεί έχει εντοπιστεί ότι μεταδίδεται η νόσος με στόχο να μπορέσουμε να είμαστε μπροστά από αυτήν».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος φιλοξενήθηκε στον Peloponnisos FM 104,1, μίλησε για την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σχετικά με τη διάδοση του ιού.
Τα βασικά σημεία όσων είπε ίναι τα εξής:
– «Εκεί που είχαμε στόχο να τελειώσουμε με την πανώλη στα τέλη Οκτωβρίου και λέγαμε ότι τα είχαμε καταφέρει, ήρθε η ευλογιά. Είχαμε μιλήσει με συνάδελφους στη Θράκη, εκεί όπου ξεκίνησε το πρόβλημα και το παράπονό μας είναι ότι προφανώς δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος για να μην ξεφύγει ο ιός, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον απαιτούμενο αριθμό κτηνιάτρων. Χρόνια φωνάζουμε ότι οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμενες από κτηνιάτρους».
-«Στη σύσκεψη με τον υπουργό εκφράσαμε την άποψη ότι δεν πρέπει να κλείσουν στα σφαγεία σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε προτείνει ότι θα πρέπει στις πράσινες περιοχές να επιτρέπεται η σφαγή, όμως δεν εισακουστήκαμε».
-«Στην ουσία μιλάμε για λοκντάουν σφαγών δέκα ημερών, κάτι καταστροφικό για την οικονομία και τους αγρότες, υπάρχει αβεβαιότητα και μην έχοντας τροφές δημιουργείται αναστάτωση στην αγορά. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί παράταση στο κλείσιμο και ότι ο κύκλος των μέτρων θα κλείσει σύντομα για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο τα ξημερώματα, τραυματίας βρέθηκε δεκάδες μέτρα! ΦΩΤΟ
Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα – Δεκάδες δείγματα στο εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News