Η Κεντροαριστερά προσπαθεί να έρθει πιο κοντά από την Πάτρα – Εκδήλωση με κεντρικά στελέχη κομμάτων

Κατάμεστη η αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών για την εκδήλωση για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς.

Η Κεντροαριστερά προσπαθεί να έρθει πιο κοντά από την Πάτρα - Εκδήλωση με κεντρικά στελέχη κομμάτων

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών πραγματοποιείται αυτή την ώρα η εκδήλωση-συζήτηση για τη σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, με στόχο να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πάτρας, η οποία φιλοδοξεί να καταθέσει έναν πρώτο κορμό ιδεών για μια νέα πολιτική ατζέντα που να απαντά στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές προκλήσεις.

Παρότι –όπως αναφέρεται από τοπικούς κομματικούς κύκλους– το «επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει», στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού φάσματος δίνουν δυναμικό «παρών» στη δημόσια συζήτηση. Μεταξύ των ομιλητών ξεχωρίζουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Κώστας Αρβανίτης, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, καθώς και ο Νίκος Ράπτης, συμπρόεδρος της οργάνωσης «Κόσμος» και πρώην ευρωβουλευτής. Τη συζήτηση συντονίζει ο νομικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μαρίνος Σκανδάμης.

Η Κεντροαριστερά προσπαθεί να έρθει πιο κοντά από την Πάτρα - Εκδήλωση με κεντρικά στελέχη κομμάτων

Ο Μαρίνος Σκανδάμης στην εισαγωγική του τοποθέτηση έδωσε τον τόνο της εκδήλωσης, χαρακτηρίζοντας την παρούσα πολιτική συγκυρία ως κρίσιμη για τα θεμέλια του κράτους δικαίου και τη δημοκρατία. «Η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα μεγάλα συμφέροντα έχει φέρει σε διωγμό το κράτος δικαίου», σημείωσε, ενώ στηλίτευσε τον ρόλο των συστημικών ΜΜΕ της Αθήνας που, όπως είπε, «σκεπάζουν τα σκάνδαλα». Αναφέρθηκε επίσης στη δραματική κατάσταση που βιώνει η μικρομεσαία οικογένεια και ιδιαίτερα στην απειλή της πρώτης κατοικίας, ενώ έθεσε και ερωτήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα: «Θα μείνουμε βουβοί στους πολέμους; Θα συνεχίσουμε ως Πόντιοι Πιλάτοι να νίπτουμε τας χείρας μας;».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ράπτης προχώρησε σε μια ιδεολογική ανάλυση της κυριαρχίας του «καθεστώτος Μητσοτάκη», το οποίο χαρακτήρισε ως την καθαρότερη έκφραση νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να φύγει ο πρωθυπουργός, αλλά να διαμορφωθεί μια εντελώς νέα πολιτική στρατηγική για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. «Θέλουμε ένα νέο υπόδειγμα για τη χώρα, που να υπηρετεί την ειρήνη, την ελευθερία και τη μείωση των ανισοτήτων. Ένα σύστημα με τομές και δομές που να οδηγήσει σε μια Δ’ Ελληνική Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά, κατατάσσοντας τις πολιτικές δυνάμεις σε τρεις κατηγορίες: ρεαλιστές, λαϊκιστές και «Βραχμάνους» – τους τεχνοκρατικούς ελιτιστές.

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών (που αναμένονται στη συνέχεια) εστιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βασικά θέματα της κοινωνικής ατζέντας, όπως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη πράσινη μετάβαση, η αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και η ανάγκη για μια νέα πολιτική ηθική, με διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών.

Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες των ομιλητών, η συζήτηση κυριαρχείται από δύο κοινούς άξονες: την ανάγκη πολιτικής ανανέωσης και την υπέρβαση των παλιών διαιρετικών τομών της Κεντροαριστεράς. Οι διοργανωτές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η εκδήλωση της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει τοπικό αλλά ουσιαστικό λιθαράκι σε μια πανελλαδική συζήτηση που ωριμάζει σταδιακά μέσα από την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις νέες ανάγκες.

Η συμμετοχή παλαιών και νέων στελεχών, μαζί με την παρουσία πανεπιστημιακών και ενεργών πολιτών, υποδηλώνει ότι ο προοδευτικός χώρος επιδιώκει όχι απλώς να «ενωθεί», αλλά να επανεφευρεθεί. Το επόμενο ερώτημα που αιωρείται είναι εάν η συζήτηση αυτή θα έχει συνέχεια σε εθνικό επίπεδο και κυρίως, αν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις κομματικές αγκυλώσεις που τόσα χρόνια εμποδίζουν τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου εναλλακτικού πόλου εξουσίας.

Χάρης Καστανίδης: «Να θερμάνουμε τις ψυχές των ανθρώπων»

Με λόγο αιχμηρό, πολιτικά φορτισμένο αλλά και αυτοκριτικό, ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, παρενέβη στη συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεσμική και κοινωνική απονομιμοποίηση του σημερινού πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Καστανίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μία αναφορά στη νέα γενιά: «Τα νέα παιδιά ζητούν δικαιοσύνη. Και τι τους απαντάμε; Μια κυβέρνηση που ταπεινώνει καθημερινά τους πολίτες», είπε, σημειώνοντας πως το 70% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν καλύπτονται πλέον από συλλογικές συμβάσεις, την ώρα που το κόστος ζωής και η ακρίβεια «τσακίζουν» τα νοικοκυριά.

Αναφέρθηκε με έντονη ανησυχία στη θεσμική οπισθοδρόμηση που –όπως είπε– συντελείται τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε απίστευτη παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών. Η χώρα έχει θεσμικά τρωθεί βαθιά. Και η κοινωνία αντιδρά με το μόνο όπλο που της έχει απομείνει: την αποχή», σημείωσε. «Ο ελληνικός λαός αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του – από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα κόμματα».

Στο ιδεολογικό σκέλος της παρέμβασής του, ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για την ανάγκη να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να θερμάνουν τις ψυχές των ανθρώπων. Να ξαναμιλήσουμε στις αγωνίες και τα όνειρά τους. Και πάνω απ’ όλα: να υποταχθεί η Αγορά στις κοινωνικές δυνάμεις, και όχι το αντίστροφο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να ασκήσει κριτική και στο ίδιο του το κόμμα: «Το ΠΑΣΟΚ, αντί να εκτιναχθεί όπως έγινε μετά τη μεταπολίτευση, παραμένει καθηλωμένο στο 17%. Δεν ανεβαίνει. Την ίδια ώρα, η Αριστερά έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Αντί για ενότητα, επικρατεί δηλητηριώδες μίσος. Δεν μιλούν καν μεταξύ τους», ανέφερε, σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή της κατάστασης αποσυσπείρωσης και κατακερματισμού που επικρατεί στον προοδευτικό χώρο.

Κλείνοντας, πρότεινε ως παράδειγμα προς μίμηση την ιστορική ΕΔΑ, η οποία κατάφερε, όπως είπε, μέσα σε λίγα χρόνια να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση: «Να θυμηθούμε τι κατάφερε η ΕΔΑ. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με πολιτικούς εξόριστους και αποκλεισμένους, κατάφερε να εκφράσει τη μεγάλη λαϊκή αγωνία και να ενωθεί γύρω από ένα σαφές προοδευτικό μήνυμα».

Η τοποθέτησή του χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους, ενώ το κάλεσμα για αναστοχασμό και επανένωση του χώρου αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη συνέχεια της εκδήλωσης.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης έφερε και το παράδειγμα της δημιουργίας της Ενωσης Κέντρου, η οποία έβαλε στην άκρη τη διάσταση Παπανδρέου και Βενιζέλου και έγινε κυβέρνηση. Και κατέληξε: «Η συνεργασία να προχωρήσει με δύο δεσμεύσεις: Πρώτον, καμία συνεργασία με τη Δεξιά. Και δεύτερον, συνεργασία μόνο των προοδευτικών κομμάτων». Σαν επίλογο, πάντως, άφησε και κάποιες αιχμές στο ΠΑΣΟΚ: «Γιατί τέτοια ανασφάλεια και πανικός; Ποιος φοβάται τον διάλογο; Εγώ δεν έχω να δώσω εξετάσεις σε κανέναν. Αλλοι πρέπει να δώσουν αν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης στάθηκε στην προσπάθεια συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων, κάτι που αποτελεί, πλέον, και καταστατική εντολή στο κόμμα του: «Η κυβέρνηση καταδικάζει τη χώρα σε μεγάλες εθνικές ήττες σε εσωτερικό και εξωτερικό. Έχει ενσωματώσει τη ρητορική της ακραίας και φασιστικής Δεξιάς. Ζούμε τη ρεβάνς των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύγχρονη Δεξιά επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία με τους δικούς της όρους. Ακούσαμε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από τους Σοβιετικούς! Η Αριστερά, λοιπόν, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Το ζητούμενο είναι και οι Αριστεροί να βάλουν το εμείς πάνω από το εγώ. Εγώ είμαι υπέρ της δημοκρατικής παράταξης. Κι αν είναι να κάνουμε λάθη, να κάνουμε λάθη. Αλλά όχι τα ίδια λάθη».

Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου τόνισε τα εξής: «Το αίτημα για τη συνάντησή μας προήλθε από κίνηση πολιτών, δηλαδή από κάτω και όχι από συνεννόηση προσωπικοτήτων του χώρου μας. Στις μέρες μας, η Ευρώπη επενδύει στον πόλεμο, ενώ δημιουργήθηκε υποτίθεται ως Ενωση για να μην υπάρξει ξανά πόλεμος. Η σημερινή ελίτ της ΕΕ είναι δυστυχώς μέρος του πολέμου, βάζοντας μαχαίρι στις κοινωνικές πολιτικές. Είμαστε μπροστά σε δυο αδιέξοδα: Από τη μια πλευρά ο νεοφιλελευθερισμός παράγει φτώχεια και από την άλλη η παγκόσμια Αριστερά δεν έχει καταφέρει να υποδείξει έναν άλλον δρόμο. Είναι οξύμωρο στη χώρα μας μετά από αυτά τα 6 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, αντί να έχουμε κρίση της κυβέρνησης, να έχουμε κρίση της αντιπολίτευσης. Ο κόσμος μας λέει: Βρείτε τα!».

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη τόνισε τα εξής: «Αν δεν τα βρουν τα κόμματα της δημοκρατικής παράταξης, τι κάνουμε; Όπου πάω και μιλάω με κόσμο, το αίτημα είναι ένα, βρείτε τα! Κάντε κάτι! Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι η επιτακτική ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μια μακρόπνοη συμπεριληπτική πολιτική. Έχουμε μια κατάλυση της μεταπολεμικής παγκόσμιας διακυβέρνησης με τις διεθνείς συνθήκες και, πλέον, εφαρμόζονται στο διεθνές σκηνικό οι πολιτικές ισχύος. Υπάρχει κοινωνική ανάγκη να προστατευθούν τα εθνικά μας δικαιώματα και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο κάθε πολίτης να ζει αξιοπρεπώς. Να έχει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Να μη βλέπει ο πολίτης τους λίγους να γίνονται πλουσιότεροι. Να νιώσει ασφάλεια για το αύριο. Να δει έναν παραγωγικό μετασχηματισμό που θα ενισχύσει τις εξαγωγές της χώρας. Να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος δικαίου που θα λογοδοτεί στον πολίτη».