Η Πάλη ως ένα εκ των αρχαιότερων τεχνών – Η θέση της στην Αχαΐα και η ανάδειξη σπουδαίων Πατρινών αθλητών

Τι μπορεί να προσφέρει η ελευθέρα πάλη σε ένα παιδί και σε έναν έφηβο σήμερα, που η ανάγκη για «άμυνα» κρίνεται επιτακτική – H Ιστορία που μετρά από τα αρχαία χρόνια ως και σήμερα

πάλη

Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε τουλάχιστον ακούσει για το άθλημα της πάλης, το οποίο και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα! Κι όσοι ακόμη δεν γνώριζαν μέχρι πρότινος για την ύπαρξη και σπουδαιότητά του, μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος στο Παρίσι της Γαλλίας, πανηγύρισαν σύσσωμοι μαζί με όλη την Ελλάδα με την νίκη του «χάλκινου» Νταουρέν Κουρουγκλίεφ!

πάλη

Η Ελευθέρα πάλη, έχει ρίζες «βαθιές», αυτές της catch-as-catch-can και η πρωταρχική προϋπόθεση νίκης σε αυτό το στυλ συνεπάγεται με τον παλαιστή να ρίχνει και να ακινητοποιεί τον αντίπαλό του στο έδαφος.

Αυτό το στυλ επιτρέπει στον παλαιστή τη χρήση των ποδιών, των δικών του ή, του αντιπάλου του, σε επίθεση και άμυνα.

πάλη

Είναι Ολυμπιακό άθλημα για άνδρες και για γυναίκες. Σε ότι αφορά τη γυναικεία πάλη, γίνεται μόνο στο ελεύθερο στυλ και οι αθλήτριες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες βάρους.

Η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα, η οποία γράφτηκε τον 8ο π.χ. αιώνα, τους αγώνες πάλης προς τιμήν του Πάτροκλου κατά την πολιορκία της Τροίας και την αναμέτρηση του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα με τον Αίαντα, γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα.

πάλη

Εκτός από την αρχαία Ελλάδα, η πάλη λατρεύονταν στην Αίγυπτο, την Μεσοποταμία και την Ινδία. Απόδειξη ότι η πάλη είναι το αρχαιότερο άθλημα, αποτελεί το γεγονός ότι το πρώτο γυμναστικό ίδρυμα ονομάστηκε «Παλαίστρα».

Στην Αρχαία Ελλάδα η πάλη αποτελούσε το κυριότερο μέσο αγωγής των νέων. Είχε δε τον χαρακτήρα επίδειξης, ετοιμότητας πνεύματος, τέχνης και δύναμης και ήταν απαλλαγμένη από κάθε αίσθημα οργής και κτηνώδους ερεθισμού.

πάλη

Όπως  αναφέρει στο pelop.gr, ο προπονητής πάλης κ. Ζαφείρης Ρέλλος, «η πάλη είναι ένα ειδικό παιδαγωγικό μέσο, για την βελτίωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Είναι εκείνο το άθλημα που προσφέρει μεγάλη ταχύτητα σκέψης».

Ας μην ξεχνάμε, οτι η αρχαία Ελλάδα ¨γέννησε΄΄ την ξεχωριστή προσωπικότητα του Μίλων του Κροτωνιάτη (557 π.Χ.), ο οποίος ήταν ένας εκ των μεγαλύτερων παλαιστών της αρχαιότητας, καθώς υπήρξε συνολικά έξι φορές Ολυμπιονίκης και πέντε φορές περιοδονίκης. Είχε δηλαδή πάνω από τριάντα νίκες σε στεφανίτες (Πανελλήνιους) αγώνες μέσα σε τουλάχιστον 24 χρόνια!

Ο Πλάτων χαρακτηρίζει την πάλη ως «τεχνικότατον και πανουργότατον των αθλημάτων». Στην Ελλάδα η Ελεύθερη πάλη γνώρισε μεγάλη άνθηση και διαδόθηκε από την περίοδο του μεσοπολέμου. Κορυφαίος έλληνας παλαιστής υπήρξε ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας 1980.

 

Κανόνες  πάλης

 

Λέγεται πως τους κανόνες της πάλης θέσπισε ο Ορίκαδμος, παλιός αθλητής από τη Σικελία.

Όπως αναφέρουν διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς, δεν επιτρέπονταν τα χτυπήματα, ενώ απαγορεύονταν οι λαβές στα γεννητικά όργανα, καθώς επίσης το δάγκωμα και ο αγώνας έξω από τα όρια του σκάμματος.

Η παραβίαση των κανονισμών τιμωρούνταν με χρηματικό πρόστιμο, αποβολή από τους αγώνες, αλλά και σωματικές ποινές. Η λέξη «Γυμνάσιο» προέρχεται από τη λέξη γυμνός, επειδή οι Έλληνες ασκούνταν γυμνοί.

Η λέξη «παλαίστρα» προσδιόριζε το χώρο στον οποίο ασκούνταν οι αθλητές της πάλης. Η λέξη παλαίστρα αργότερα απέκτησε πλατύτερη έννοια και όλα τα γυμναστήρια ονομάζονταν παλαίστρες. Όλες οι αρχαίες πόλεις – κράτη, ήταν απαραίτητο να έχουν γυμναστήρια και παλαίστρες.

Οι Έλληνες ουδέποτε σταμάτησαν να αγαπούν και να εξασκούνται στην πάλη.

 

πάλη

 Η Ελευθέρα Πάλη στην Αχαΐα

 

Η σύγχρονη ιστορία της πάλης στην Αχαΐα ξεκίνησε το 2001, όταν διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης στο Στάδιο «Δημήτριος Τόφαλος».

Με τη συμβολή του τότε αντιπροέδρου της ΕΛ.Ο.Π., κ. Διονύση Γιακουμέλου, η πόλη μας φιλοξένησε στην συνέχεια και μέχρι το 2004 τη μετέπειτα χρυσή ολυμπιονίκη Irini Merleni και τον Ουκρανό προπονητή Γιάννη Ταμπουνίδη, οι οποίοι μεταβίβασαν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στο άθλημα της ελευθέρας πάλης στους μετέπειτα προπονητές, Γιώργο Ραλλή (παλιός αθλητής του αείμνηστου Γιάννη Μανή) και Ζαφείρη Ρέλλο (πτυχιούχος προπονητής πάλης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) επί τέσσερα χρόνια. Οι δυο τους, αφού απέκτησαν το δίπλωμα προπονητή πάλης το 2007 από τη σχολή προπονητών της ΓΓΑ, άρχισαν με ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια να προπονούν νέους αθλητές και αθλήτριες, με την υποστήριξη των βετεράνων αθλητών Αλέξανδρου Μακρυγιάννη και Σπήλιου Δαφαράνου. Η εμπειρία τους συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νέων αθλητών, μέσω των Αθλητικών Συλλόγων Α.Σ. Πολυνίκη και Γ.Κ. Ολύμπια Club.

Αξίζει να αναφερθεί, πως ο κ. Διονύσης Γιακουμέλος -ο οποίος έχει διατελέσει και Αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης- και η Μαρία Τσουκαλά, η οποία κι εκείνη με την σειρά της εργαζόταν στην Ομοσπονδία, βοήθησαν για την διάδοση του αθλήματος σε επίπεδο Αχαΐας τουλάχιστον.

 

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Πυργιώτη προπονητή πάλης, Αλέξη Καλιτσώπουλου, του Χρήστου Σιδηρόπουλου(καθηγητής ΤΕΦΑΑ και προπονητής πάλης), του Γιάννη Αρζουμανίδη(2 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής), του Μπάμπη Κεσανίδη (προπονητής πάλης), του Μοσιέν Πυργάι (προπονητής πάλης) και φυσικά της Μαρίας-Λουίζας Βρυώνη(προπονήτρια πάλης), οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για την ανάπτυξη της πάλης στην Αχαΐα και συνεχίζουν “σταθερά” ως και σήμερα.

 

Όπως συνέβη σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, η πανδημία επηρέασε αρνητικά το άθλημα, με αποτέλεσμα να κλείσει ο ένας από τους δύο συλλόγους και να αποσυρθούν πολλοί από τους αθλητές της αγωνιστικής ομάδας.

 

Επιπλέον ο κ. Ραλλής, ένας από τους δύο προπονητές και στυλοβάτης του αθλήματος, αναγκάστηκε να αποσυρθεί για επαγγελματικούς λόγους. Στη συνέχεια, και για μια τριετία, η πάλη στην Αχαΐα διατηρήθηκε χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Ρέλλου και ορισμένων από τους νεαρούς διακεκριμένους αθλητές, όπως οι Ιάσων Παπαθανασόπουλος, Ορέστης Παπαθανασόπουλος και Γιώργος Κάραλης, που κράτησαν ζωντανές τις προπονήσεις και τη δραστηριότητα της αίθουσας του Σταδίου.

Στην Αχαΐα, η πάλη αριθμεί πλέον πάνω από 200 αθλητές διαφόρων ηλικιών και επιπέδων, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με το άθλημα για σκοπούς εκγύμνασης ή αυτοάμυνας.

Από το 2001 έως σήμερα, πολλοί αθλητές έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες τους οποίους και θα θέλαμε να αναφέρουμε αλφαβητικά:

Αντωνοπούλου Παναγιώτα, Γιάγκος Ηλίας, Καγκελάρης Άγγελος, Κάραλης Γιώργος, Λάζος Κωνσταντίνος, Μπάρλα Μαρία, Νάνο Αλέξανδρος, Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαθανασόπουλος Ιάσωνας Παπαθανασόπουλος Ορέστης, Πούλος Διονύσης και Σίψα Άννα-Μαρία, Αρίωνας Κολιτσώπουλος(πρωταθλητής Ευρώπης).

Δείτε μερικές σημαντικές φωτογραφίες από αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος με μικρούς και… «μεγάλους» αθλητές:

Σήμερα, αρχίζει πλέον μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης του αθλήματος στην ανακαινισμένη αίθουσα πάλης του Σταδίου από τον προπονητή της ΓΓΑ, Κώστα Λάζο (πτυχιούχος προπονητής πάλης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού). Με τη βοήθεια του Ζαφείρη Ρέλλου και των παλαιότερων αθλητών, σκοπός είναι να αναζωογονηθεί η πάλη και να επαναληφθούν οι διακρίσεις που είχε η Αχαΐα πριν από την πανδημία.

Ερωτηθείς από την άλλη στο pelop.gr, o κ. Λάζος, για την αξία της Ελευθέρας Πάλης και γιατί ένας γονιός να σκεφτεί το άθλημα αυτό και να επιλέξει να φέρει κοντά σε αυτό το παιδί του, ανέφερε πως:

 

«Είναι δύσκολοι οι καιροί που περνάμε και το θέμα της αυτοάμυνας σε νέους, γυναίκες και παιδιά έχει στρέψει σε πιο μεγάλο βαθμό την προσοχή μας στην ζωή μας. Αν διαφέρει σημαντικά η ελευθέρα πάλη από άλλα αθλήματα, αναμφίβολα είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα άθλημα που η βάση του αποτελεί την ευγενή άμιλλα, την δυνατότητα να κάνουμε αυτοάμυνα, χωρίς να υπάρχουν χτυπήματα -υπάρχουν μόνο πιασίματα στην πάλη, λαβές, τα λεγόμενα «δεσίματα»- και παρόλο που ανήκει στις πολεμικές τέχνες, δεν «καλλιεργεί» την επιθετικότητα στον ίδιο τον χαρακτήρα του αθλητή-παλαιστή! Προσφέρει την δύναμη, την κυριαρχία του νου και του σώματος με συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία, καλλιεργώντας όμως αυτογνωσία. Ο παλαιστής δηλαδή, γνωρίζει την δύναμη και τι γνώσεις που έχει και επιλέγει, ασκεί την δύναμη του εκεί που πρέπει αν και όταν χρειαστεί, όπως πρέπει. Η πάλη δεν «ξυπνάει» την επιθετικότητα γενικότερα σε ένα άτομο, πόσο μάλλον σε ένα παιδί, αντίθετα του δίνει δύναμη για παν ενδεχόμενο, χωρίς να το κάνει επιθετικό σε μια οποιαδήποτε αφορμή. Η πάλη κάπως δίνει μια ηρεμία. Δύναμη και ηρεμία. Είναι σημαντικό να πούμε ότι η πάλη «επηρεάζει» το νου. Ο παλαιστής, το 80% των κινήσεων που θα κάνει στον αγώνα, πρέπει να τις σκεφτεί, να τις δουλέψει στο μυαλό του πάρα πολύ καλά και ύστερα ένα 20% να έχει την φυσική κατάσταση να τις εκτελέσει».

Δείτε φωτογραφίες ακόμη από Ελληνικά Πρωταθλήματα και Διεθνή Τουρνουά σε Μαρόκο και Ρωσία:

 Είναι γεγονός, πως η ελευθέρα πάλη δεν είναι και τόσο… διαδεδομένη όσο άλλα αθλήματα κι αυτό μπορεί εύκολα να αποδειχθεί φτάνει μια ερώτηση σε κάποιον διπλανό μας. Το ότι το άθλημα αυτό δεν έχει και τόσο…. έντονες συγκινήσεις, δεν το καθιστά λιγότερο σπουδαίο από όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, καθόσον ομοίως και αυτό είναι ένα σπουδαίο άθλημα και μάλιστα από… αρχαιοτάτων χρόνων όπως προαναφέραμε!

Όποιοι θέλουν να γνωρίσουν έστω από κοντά τι εστί ελευθέρα πάλη και τι τελικά στην πράξη είναι αυτό το άθλημα, μπορούν να επισκεφτούν είτε την αίθουσα πάλης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, όπου γίνονται οι προπονήσεις της ελευθέρας πάλη (με προπονητή τον κ. Κώστα Λάζο), είτε στην αίθουσα πάλης του Γυμναστηρίου Ολύμπια Club στα Βραχνέικα Αχαΐας (με προπονητή τον κ. Ζαφείρη Ρέλλο).

 

Να θυμηθούμε πως…

 

Η πάλη είναι αναπόσπαστο αγώνισμα των ολυμπιακών αγώνων! Αξίζει εκτός των άλλων να αναφερθεί πως μόλις προσφάτως, στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που έλαβαν χώρα στο Παρίσι της Γαλλίας, η Ελληνική αποστολή έφερε σημαντικά μετάλλια για την χώρα μας!

πάλη

Στο άθλημα της ελευθέρας πάλης ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ έκανε υπερήφανη ολόκληρη την Ελλάδα με το χάλκινο μετάλλιο, κερδίζοντας τον Νάζεμ Αμινέ Μάιλς από το Σαν Φρασίνσκο, στον τελικό των 86 κιλών!

πάλη

Είθισται, κάτι που δεν γνωρίζουμε καλά ή και καθόλου να έχουμε μια τάση αποφυγής του, ακόμα και αποκλεισμού ως προς αυτό. Σε ότι αφορά τον αθλητισμό εν γένει και δη την πάλη, ο κ. Λάζος επισημαίνει πως, «υπάρχει ενδεχομένως κάποιος φόβος γιατί δεν το ξέρουν πολλοί άνθρωποι ουσιαστικά για το τι πρόκειται, κάτι που εμείς σαν προπονητές και άτομα κοντά στον αθλητισμό γενικότερα, προτείνουμε πάντα την γνωριμία με το άθλημα κι ύστερα έρχεται η επιλογή».

 

Πηγές: wrestling-patra.blogspot.com/aodias.gr/elop.gr