Η πρόταση για τις ιδιωτικές κατασκευές
Ο Βαγγέλης Καραχάλιος είναι πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας.
Η αντισεισμική φέρουσα ικανότητα των κτιρίων αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, καθώς ο τρόπος με τον οποίο δέχονται τα κτίρια τις επιβαρύνσεις συναρτάται άμεσα με το πόσο καταστροφικός θα είναι ένας σεισμός και το πόσο ασφαλείς οι πολίτες, κατά την εκδήλωσή του.
Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για την Ελλάδα, όπου καταγράφονται πολύ υψηλοί δείκτες σεισμικής επικινδυνότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, ή για περιοχές όπως το Ιόνιο με μεγάλες δονήσεις, με αντίστοιχες απώλειες.
Το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε χιλιάδες κτίρια, που έχουν κατασκευαστεί προ του 1985, δηλαδή είτε με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959, είτε χωρίς, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο γίνεται ακόμη πιο οξύ αν συνυπολογίσουμε την φυσική γήρανση των υλικών, την κακή συντήρηση, τις σωρευτικές καταπονήσεις κ.ά.
Μόλις το 55% των κατασκευών είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τα υπόλοιπα φέρουν μόνο τοιχοποιία, κυρίως από πέτρα και δεν έχουν ακολουθήσει κάποιον Αντισεισμικό Κανονισμό. Εάν προσθέσουμε και τα κτίρια από σκυρόδεμα, που έχουν ανεγερθεί προ του 1959, βλέπουμε πως σχεδόν το 60% δεν έχει κτιστεί σύμφωνα με αντισεισμικές προδιαγραφές.
Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο σημαντικό είναι το Πρόγραμμα που υλοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ΤΕΕ και τον ΟΑΣΠ με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τα δημόσια κτίρια σε σχέση με τον προσεισμικό έλεγχό τους, καθώς, όταν θα ολοκληρωθούν αυτοψίες και έλεγχοι θα υπάρξει -για πρώτη φορά- πλήρης εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, άρα κι ένας χάρτης προκειμένου να παρέμβουμε όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ελέγχων και καταγραφής, αρχής γενομένης από την ενημέρωση και επιμόρφωση των μηχανικών, με σεμινάρια σε Πάτρα, Πύργο, Ζάκυνθο και τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών και ανωτέρων στελεχών του ΟΑΣΠ.
Οι λόγοι που επιβάλλουν την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας είναι προφανείς. Μιλάμε για κτίρια, που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, άρα και υπαγορεύουν την ανάγκη πρόληψης, για κάθε ενδεχόμενο.
Είναι όμως αυτό αρκετό; Μπορούμε να μιλάμε για αντισεισμική θωράκιση της χώρας όταν από ένα Πρόγραμμα είναι εκτός τα ιδιωτικά κτίρια, σε πολλά από τα οποία σαφέστατα κι έχουμε μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών; Είμαστε θωρακισμένοι όταν δεν γνωρίζουμε πόσο ασφαλείς είμαστε μέσα στα σπίτια μας; Και πώς θα μπορούσε να γίνει πράξη ο έλεγχος και η προστασία των ιδιωτικών κτιρίων;Η απάντηση μπορεί να συμπυκνωθεί σε μια λέξη: κίνητρα.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει εδώ και μήνες πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Πολιτείας στην κατεύθυνση κατάρτισης χρηματοδοτικού Προγράμματος, το οποίο θα επιδοτεί τον προσεισμικό έλεγχο κάθε οικοδομής με προτεραιότητα στα παλιά κτίρια.
Η πρόταση την οποία έχω θέσει υπ’ όψιν του πρόεδρου του ΤΕΕ, προκειμένου να γίνει ανάληψη ευρύτερης πρωτοβουλίας και να τεθεί στην κυβέρνηση, έχει τίτλο «Θωρακίζω κατ’ οίκον» και αφορά στη δημιουργία ειδικού Προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και παρεμβάσεων στις ιδιωτικές κατασκευές, με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές (όπως Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο).
Το Πρόγραμμα αυτό είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και προτείνει, μέσα από αυστηρές διαδικασίες (κριτήρια, επιλεξιμότητα δαπανών, εισοδηματικό στάτους, μέγεθος ακίνητης περιουσίας κ.λπ.) τον έλεγχο αντισεισμικής ασφάλειας κάθε οικοδομής και στις περιπτώσεις που υπάρχει απολύτως πιστοποιημένη ανάγκη να καλύπτει μεγάλο μέρος των δαπανών επέμβασης και αποκατάστασης της ανθεκτικότητας και αντισεισμικής θωράκισης των οικοδομών.
Σε μια χώρα σεισμογενή, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πολίτες, που ζουν σε ασφαλή κτίρια και πολίτες που ζουν σε επικίνδυνα και μη ελεγμένα κτίρια, ούτε βεβαίως να ενισχύουμε ενεργειακά τα κτίρια με προγράμματα και πόρους και να μην έχουμε διασφαλίσει το στοιχειώδες: ότι είναι ασφαλή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News