Η Βούλα Πατουλίδου στην «Πελοπόννησο»: «Να θωρακίσουμε τα παιδιά μας»
Λίγες ώρες πριν τη δούμε στο Αίγιο για τον 12ο Ημιμαραθώνιο Αιγιάλειας, η Βούλα Πατουλίδου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησο».
Ποιος δεν ξέρει τη Βούλα Πατουλίδου; Ακόμη κι εκείνοι που δεν πρόλαβαν ηλικιακά να ζήσουν live εκείνο το υπέροχο συναίσθημα της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, υποκλίνονται στο μέγεθος της σπουδαίας Φλωρινιώτισσας, η οποία συγκαταλέγεται, πλέον, στα τοτέμ του ελληνικού αθλητισμού.
Πώς να μην την περιμένουν, λοιπόν, πώς και πώς στο Αίγιο με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Αθηνόδωρου στο «Πολύκεντρο», αλλά και τον αυριανό 12ο Ημιμαραθώνιο Αιγιάλειας με τη συμμετοχή σπουδαίων πρωταθλητών στις μεγάλες αποστάσεις;!
Μερικές ώρες πριν τη δούμε στα μέρη μας, η Βούλα Πατουλίδου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και μίλησε από καρδιάς για την πορεία της στα κουλουάρ, αλλά και για την ενασχόλησή της με την πολιτική ως Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (τα τελευταία σενάρια την θέλουν, μάλιστα, υποψήφια και για την Ευρωβουλή), στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους αθλητές και αθλήτριες που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό.
Ποιες είναι οι στιγμές που έχετε συγκρατήσει πιο έντονα από την καριέρα σας;
«Τη γέννηση του γιου μου και την στιγμή που τερματίζω και συνειδητοποιώ πως είμαι πρώτη. Έζησα δυο φορές το θαύμα!».
Τι θυμάστε από το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1992 όταν βγάλατε όλη την Ελλάδα στους δρόμους;
«Θυμάμαι κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτα. Τον κόσμο στις κερκίδες, τους δημοσιογράφους να ανεβαίνουν πάνω στα δημοσιογραφικά τραπέζια, τους επισήμους και τους έλληνες αθλητές να με αγκαλιάζουν και να κλαίμε όλοι μαζί».
Και από τα πρόσωπα που σας συνεχάρηκαν ποιο σας συγκίνησε περισσότερο;
«Ο πατέρας μου. Στα μάτια του πατέρα μου είδα φως. Είδα το καμάρι του Έλληνα πατέρα που έχει παλέψει στις στοές των ανθρακωρυχείων της Γερμανίας και ο μόνος κρυφός του πόθος είναι να γυρίσει στην Ελλάδα. Αυτός γύρισε και η κόρη του τον έκανε περήφανο».
Πώς ειπώθηκε το περίφημο «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!»;
«Βγήκε μέσα από την ψυχή μου ως προσευχή. Ένα αμήν για όλα τα πιστεύω μου. Για όλες τις αξίες μου και τις προσδοκίες μου».
Με βάση την εμπειρία σας, μπορεί μια μικρή πόλη όπως το Αίγιο, να αναδείξει πρωταθλητές στον κλασικό αθλητισμό;
«Κι εγώ από έναν… μικρό τόπο προέρχομαι. Που είναι η πινέζα στον χάρτη; Εκεί στον Τριπόταμο της Φλώρινας γεννήθηκα και είμαι περήφανη γι΄ αυτό. Η αναγνώριση του ταλέντου βέβαια έγινε στο σχολείο της Γερμανίας όπου μεταναστεύσαμε με την οικογένεια μου. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα άρχισα να χτίζω την διαδρομή μου ως το βάθρο».
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ανθρώπους του Αθηνόδωρου Αιγίου;
«Να είστε περήφανοι για τους ανθρώπους σας και τον τόπο σας! Να διεκδικείτε με πάθος ό,τι πιστεύετε πως θα προβάλει την αξία σας και την κληρονομιά σας».
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα στις μέρες μας που πρέπει να λύσουμε σαν αθλητικό κίνημα, αλλά και σαν κοινωνία;
«Μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να προφυλάξουμε τους νέους. Πρέπει να θωρακίσουμε τα παιδιά μας. Ο αθλητισμός είναι περιβάλλον όπου μπορεί να αναπτυχθεί η προσωπικότητα ενός ανθρώπου υγιώς. Περιφρουρώντας τον χώρο του αθλητισμού, θωρακίζεις τους νέους».
Η οικονομική και η υγειονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, μας πήγαν πίσω και σαν ελληνικό αθλητισμό;
«Όπως όλον τον κόσμο. Παρά τις κρίσεις όμως. βλέπετε πως οι Έλληνες αθλητές διακρίνονται».
Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και με την τοπική αυτοδιοίκηση;
«Θέλω να παρεμβαίνω σ΄ αυτό που ζω. Δεν αφήνομαι και όπου μας βγάλει. Αν μπορώ να προσφέρω θα το κάνω όπου κι αν βρεθώ».
Ποια είναι η συμβουλή που θέλετε να δώσετε σε έναν νέο άνθρωπο που προσπαθεί να συνδυάσει αθλητισμό και σχολείο;
«Όταν αγαπάς κάτι μέσα από την ψυχή σου βρίσκεις τρόπο να το κατακτήσεις!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News