Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας: Τι κατέγραψε το πόρισμα Επιτροπής ψυχικής υγείας, παραδόθηκε στην 6η ΥΠΕ

Σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, με τον Διοικητή και Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ.

πόρισμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών πραγματοποίησε σύσκεψη στις 19/02/ 2025 με τον νέο Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Ηλία Θεοδωρόπουλο και τον Υποδιοικητή, Βασίλη Στασινόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, παραδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής ψυχικής υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, από κοινού με τους Ιατρικούς Συλλόγους Αγρινίου, Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας και Ηλείας, καθώς και φορείς ψυχικής υγείας, αυτισμού, εξαρτήσεων και άνοιας,  σχετικά με τη χαρτογράφηση της ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το πόρισμα ανέδειξε σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

• Η μεγάλη έλλειψη ψυχιατρικών κλινών στην περιοχή.

• Η ανεπάρκεια κέντρων φιλοξενίας και στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης.

• Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ακούσιων νοσηλειών (87,4%).

• Οι ελλείψεις πρωτοβάθμιων δομών αυτισμού, άνοιας και ψυχικής υγείας στην περιοχή.

• Η μεγάλη ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών στην ψυχική υγεία.

Παρουσιάσθηκε το πρωταρχικό πλαίσιο δικτύωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας από την 6η ΥΠΕ, βάσει του νόμου περί ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα λειτουργίας των γενικών νοσοκομείων των όμορων νομών, με έμφαση στις παθολογικές κλινικές, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και στα ακτινολογικά τμήματα.

Διαπιστώθηκε ότι η αναθεώρηση της κατάταξης των νοσοκομείων σε άγονο Α και Β δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επανεξέταση των κινήτρων προσέλκυσης νέων ιατρών.

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε ήταν η υποστελέχωση των ογκολογικών και αιματολογικών τμημάτων, η ανάγκη ενίσχυσης των ΜΕΘ, η προκήρυξη των κενών θέσεων βάσει των Οργανισμών των Νοσοκομείων, καθώς και η συχνή μετακίνηση ιατρών για εφημέρευση σε νοσοκομεία άλλων νομών, γεγονός που δημιουργεί έντονη εργασιακή πίεση στο ιατρικό προσωπικό της περιοχής μας.

Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των νοσοκομείων, ειδικά στις εφημερίες τους.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών παραμένει προσηλωμένος στη διασφάλιση της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας και θα συνεχίσει να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ο ιατρικός κόσμος της περιοχής μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.