ΗΠΑ: Συγκεντρώνουν πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή εν μέσω φόβων πολέμου

Οι ΗΠΑ ανακατεύθυναν επίσης πολεμικά πλοία τους από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου αναχαιτίζουν τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης με πυραύλους και drones κατά εμπορικών πλοίων.

ΠΛΟΙΟ

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τουλάχιστον 12 πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή λόγω των φόβων για κλιμάκωση της έντασης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στα πολεμικά πλοία που έστειλαν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνεται το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, σκάφη συνοδείας και μια αμφίβια ομάδας τριών πλοίων με περισσότερους από 4.000 πεζοναύτες και ναύτες,, ενώ αντιτορπιλικά έχουν αναπτυχθεί τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στον Περσικό Κόλπο.

Οι ΗΠΑ ανακατεύθυναν επίσης πολεμικά πλοία τους από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου αναχαιτίζουν τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης με πυραύλους και drones κατά εμπορικών πλοίων.

Έκκληση του ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ για «αποκλιμάκωση» προς όλες τις πλευρές

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές» στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση καθώς και να καταλήξουν «επειγόντως» σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα, εν μέσω φόβων για ανάφλεξη ύστερα από τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς σε πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

«Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή, η περιοχή είναι αυτή τη στιγμή σε μια πορεία προς περισσότερες συγκρούσεις, βία, δεινά και ανασφάλεια. Είναι σημαντικό να σπάσει αυτός ο κύκλος και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση πυρός επί της οποίας εργαζόμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στη Μογγολία.

Πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει «κυρίως ότι όλες οι πλευρές συνομιλούν, ότι απέχουν από μέτρα που οδηγούν σε κλιμάκωση, ότι βρίσκουν λόγους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, και όχι λόγους για να την καθυστερούν ή να την απορρίψουν».

Όπως και την προηγούμενη ημέρα στη Σιγκαπούρη, ο Μπλίνκεν δεν σχολίασε άμεσα τον θάνατο του Χανίγια και αρνήθηκε να κάνει «εικασίες» για τον αντίκτυπο που η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει σε μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα, στην οποία οι ΗΠΑ, μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο, προσπαθούν να καταλήξουν εδώ και εβδομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το iefimerida, πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι δεν είναι μόνο εφικτή αλλά ότι πρέπει και να επιτευχθεί».

«Είναι επείγον όλες οι πλευρές να κάνουν τις σωστές επιλογές τις επόμενες ημέρες, διότι οι επιλογές αυτές θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να παραμείνει κανείς αυτή την πορεία βίας, ανασφάλειας, δεινών, ή να κατευθυνθεί προς κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό και πολύ καλύτερο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», δήλωσε.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου από την Αχαΐα

Ισραήλ: Ανακοίνωσε πως σκότωσε τον Μοχάμεντ Νταΐφ, «εγκέφαλο» της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου

Η Ελλάδα «βούλιαξε» τις ΗΠΑ και προκρίθηκε στους «8»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας η πρόταση της Ελλάδας για Επίτροπος της Κομισιόν: Συνάντηση με Μητσοτάκη το απόγευμα

Φωτιά στο Κορωπί: Νέο μήνυμα από το 112, εκκενώνονται τρεις περιοχές