Ισραήλ – Χαμάς: Επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν για τη Γάζα

Συζητήθηκαν η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Φιντάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συζητήθηκαν η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των κκ Φιντάν και Γεραπετρίτη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Όπως επισημαίνεται, ο Χακάν Φιντάν «τόνισε τη σημασία της κήρυξης πλήρους κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό», καθώς και της «επείγουσας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Πυρά Φιντάν σε ΕΕ και ΗΠΑ για τη Γάζα

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη στάση της Δύσης στο ζήτημα του βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, πράγμα που επανέλαβε και σήμερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ΥΠΕΞ.

«Δυστυχώς, η παράνομη πολιορκία στη Γάζα, που στερεί από τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας τα πιο βασικά δικαιώματά τους, συνεχίζεται. Οι κάτοικοι της Γάζας υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό εδώ και μέρες, με διακοπή ρεύματος και νερού και αποκλεισμό των προμηθειών τροφίμων και φαρμάκων. Άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστρέφονται δολοφονούνται βάναυσα και ανοιχτά μπροστά σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, ακόμη και προσφυγικοί καταυλισμοί, σχολεία, χώροι λατρείας και νοσοκομεία στοχοποιούνται» είπε.

«Οι άνθρωποι απελαύνονται από τα σπίτια τους. Αυτές οι απάνθρωπες πολιορκίες εναντίον των αδελφών μας από τη Γάζα αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Φιντάν.

Κατηγορώντας τη Δύση για τον χειρισμό της κρίσης, σε αντίθεση με την αμέριστη υποστήριξή της στην Ουκρανία, είπε πως δεν μπορεί να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για την Ουκρανία και ξεχωριστό πρότυπο για την Παλαιστίνη.

Ειδικότερα, σημειώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται σε έντονη διπλωματική κίνηση με αρμόδια μέρη, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ξεχωριστό πρότυπο για την Ουκρανία και ξεχωριστό πρότυπο για την Παλαιστίνη. Αν θέλουμε έναν δίκαιο κόσμο, πρέπει πάντα να ενεργούμε με αρχές και συνέπεια».

Μητσοτάκης στη Βουλή: Διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Απορρίπτοντας τις επικρίσεις για την στάση της χώρας στο Μεσανατολικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια, πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε στο Ισραήλ το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας και πρόσθεσε ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Συμπλήρωσε τέλος πως η χώρα μας διαχώρισε απόλυτα την Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και από την Παλαιστινιακή Αρχή.