Καμπανάκι από Περιφέρεια, Δήμους και Εργολήπτες: Πάγωσαν μικρά και μεσαία έργα

Η «Π» είχε γράψει από τον περασμένο Απρίλιο για τα προειδοποιητικά μηνύματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και τις εμπλοκές στην ροή των χρηματοδοτήσεων στα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Προ ημερών, ήρθαν και οι διαμαρτυρίες από τις μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες, που βλέπουν εδώ και μήνες παγωμένους λογαριασμούς έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να απειλείται η πορεία και η βιωσιμότητά τους.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον περασμένο Απρίλιο

Σε δυσαρμονίες μεταξύ των ροών χρηματοδότησης και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποδίδουν πηγές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τη δυσπραγία πληρωμών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες σε διάφορα έργα.

Παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τονίζουν στην «Πελοπόννησο» ότι αναφορές του τύπου «στάση πληρωμών» είναι υπερβολικές, βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και μοναδικό στόχο έχουν το πολιτικό όφελος.

Πρόβλημα πάντως υπάρχει και έχει ευρύτερες διαστάσεις, αφού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών έκανε παρέμβαση με προειδοποιητική επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, για τον κίνδυνο απλήρωτων λογαριασμών.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», οι εκκρεμείς υποχρεώσεις από εκτελούμενα έργα, ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 32 εκατ. ευρώ περίπου.

Το πρόβλημα αποδίδεται στο μικρό όριο πληρωμών που εγκρίνει κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών από τον εθνικό προϋπολογισμό, για τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε για το 2024 όριο πληρωμών 27 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει ταυτόχρονα ανάγκες έργων συντήρησης, αποκατάστασης καταστροφών και παράλληλα νέων επενδύσεων.

Η κατάσταση επιβαρύνεται και από υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν και που προέκυψαν μέσα από έκτακτες ανάγκες (φυσικές καταστροφές) δεσμεύοντας σημαντικό ποσοστό αυτών των πληρωμών.

Για παράδειγμα, φέτος έχουν ήδη πληρωθεί 20 εκατ. ευρώ για έργα του ΠΔΕ, από τα οποία ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου διατέθηκε για έκτακτες ανάγκες έργων αποκατάστασης φυσικών καταστροφών του 2023.

Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Οτι οι εκκρεμείς ανάγκες αποπληρωμής έργων αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, μαζί με τους εκκρεμείς λογαριασμούς έργων συντήρησης υποδομών που έρχονται από το 2023, ξεπερνούν το όριο πιστώσεων που έχει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια για το 2024. Γι’ αυτό και το καμπανάκι της περιφερειακής αρχής προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε εκταμίευση κονδυλίων και αύξηση του ορίου πιστώσεων, είναι ηχηρό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρέμβαση για το πρόβλημα είχε κάνει από τον περασμένο Απρίλιο στο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας αύξηση του ορίου πληρωμών, ώστε να διοχετεύονται περισσότεροι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τις περιφέρειες, ενώ είχε προειδοποιήσει τότε, πως αν δεν υπάρξει άμεσα αναπροσαρμογή αυτών των ορίων στις κρατικές πιστώσεις, οι περιφέρειες και οι δήμοι κινδυνεύουν με λειτουργική συρρίκνωση.

Μάλιστα, ο κ. Φαρμάκης έχει προτείνει ακόμα και τη διάθεση αναξιοποίητων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μιας και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους μεγαλύτερης απορρόφησης, αλλά αυτή η πρόταση φαίνεται ότι προσκρούει σε αυστηρούς περιορισμούς του προγράμματος.

Η κατάσταση αυτή ωστόσο, αξιοποιείται και πολιτικά. Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας δήλωσε χθες ότι η κατάσταση που επικρατεί με την εκτέλεση έργων στην Δυτική Ελλάδα είναι σοβαρή. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρωστάει 32 εκατ. ευρώ σε τεχνικές εταιρείες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών και πάγωμα πολλών απαραίτητων έργων για την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Καρπέτας επικαλέστηκε την απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Εργων Βασίλη Γιαννόπουλου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου παραδέχθηκε το πρόβλημα πληρωμών.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ

Πέτρος Μαντάς

Πέτρος Μαντάς

Αυτές οι δυσαρμονίες έχουν ως αποτέλεσμα εργολήπτες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις ροές των πληρωμών τους και κάποια έργα να παγώνουν. Για παράδειγμα, εργολάβος από την Αχαΐα ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι έχει απαιτήσεις 1.250.000 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, άλλη εταιρεία έχει ανοικτό λογαριασμό 6 εκ. με την Περιφέρεια Ηπείρου και 2 εκ. ευρώ από τον Δήμο Πατρέων, κ.ά.

Το μέγεθος του προβλήματος περιέγραψε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εργοληπτικών επιχειρήσεων Πέτρος Μαντάς, ο οποίος τόνισε στην «Π» ότι υπάρχει απόλυτη στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται εμπλοκή πληρωμών και στο ΕΣΠΑ.

Τόνισε πως οι καθυστερήσεις συνιστούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, γιατί μέσα από αυτά τα δύο μεγάλα προγράμματα χρηματοδοτούνται τα περισσότερα μικρά και μεσαία έργα σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

Οπως είπε ο Πέτρος Μαντάς, πολλές εργολαβίες έχουν διαλυθεί, άλλες βρίσκονται σε αναστολή ή διακοπή εργασιών και λίγες είναι αυτές που παραμένουν ακόμα ενεργές.

Ο Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ 

Στον Δήμο Πατρέων, τα πράγματα είναι επίσης οριακά με αρκετά έργα, όπου τεχνικές εταιρείες είτε έχουν παγώσει τις εργασίες ή και προειδοποιούν ακόμα και με καταγγελία σύμβασης.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έθεσε το θέμα της ροής των χρηματοδοτήσεων των έργων, όπου έχει εντοπιστεί ανεπάρκεια πιστώσεων για έξι μήνες.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ, ΚΕΔΕ

Ο δήμαρχος Πατρέων στη συνέλευση της ΚΕΔΕ

Ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Είναι κρίσιμο ζήτημα που το αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι. Μιλάμε για την ανεπάρκεια πιστώσεων για έξι μήνες από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν είναι ένα ουδέτερο θέμα. Δεν πληρώνονται τα έργα που έχουμε. Οι εργολάβοι αφού δεν πληρώνονται για έξι μήνες για εγκεκριμένους λογαριασμούς, αποφασίζουν και κάνουν διακοπή εργασιών. Μιλάμε για έργα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Υπάρχει στάση πληρωμών και είναι τρομακτικό. Θα σταματήσουν όλα τα έργα. Οταν γίνεται διακοπή εργασιών, υπάρχουν συνέπειες. Υπάρχουν συμβάσεις και τα έργα θα ακινητοποιηθούν. Θα προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις για να ξεμπλοκάρουν; Αν υπάρχει έλλειψη χρημάτων, γιατί δίνονται χρήματα για εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία;».

Ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος δεν έδωσε σαφή απάντηση στα ερωτήματα Πελετίδη, αλλά και άλλων δημάρχων σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα. Τόνισε όμως ότι όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και πως το επόμενο διάστημα θα γίνει μια τριμερής συνάντηση υπουργείου Εσωτερικών-ΚΕΔΕ-υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης προτείνει κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» στους «87» για τα δημοψηφίσματα

Πώς η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη του βασικού υπόπτου για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό

Λάρισα: «Κατάληψη» έχουν κάνει οι «ιπτάμενες» κατσαρίδες: Σφραγίζουν νεροχύτες και σιφόνια οι κάτοικοι ΒΙΝΤΕΟ

Υβόννη Μπόσνιακ: Το μήνυμα στήριξης προς τον Αντώνη Ρέμο – «Μαζί σου ως το τέλος του κόσμου»