Καύσωνας: Δες τις 7 τροφές που πρέπει να αποφύγεις

Τροφές που ίσως και να μην περίμενες.

καύσωνας Pexels: Andrea Piacquadio

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασικό μας μέλημα όλο το τον χρόνο, αλλά ακόμα περισσότερο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού που πλέον συνοδεύονται από καύσωνες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια για να καταναλώνουμε υγρά και ενυδατικές τροφές, προκειμένου να προστατεύσουμε το σώμα μας από την καυτή ζέστη και τον ήλιο. Η κατανάλωση νερού ακόμη και όταν δεν διψάτε μπορεί να βοηθήσει στην προληπτική καταπολέμηση της αφυδάτωσης, ενώ είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε τα σνακ σας και να προγραμματίζετε τα γεύματά σας με προσοχή.

Η καταξιωμένη διατροφολόγος Yash Patel και η ειδικός σε θέματα υγείας Lujain Alhassan, τονίζουν πως υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, αλλά επιβλαβείς σε συνθήκες καύσωνα ή ζέστης.

Ακολουθεί μία λίστα με 6 φαγητά και ποτά που συνίσταται να αποφεύγουμε για να μην παραμείνουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών.

6 φαγητά και ποτά που πρέπει να αποφεύγεις στον καύσωνα:

1. Καφές και τσάι

καύσωνας

Ένα παγωμένο τσάι ή ένας δροσιστικός καφές είναι από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα του καλοκαιριού. Ωστόσο, τα καφεϊνούχα ποτά, θα σας κάνουν να διψάτε, καθώς σας κάνουν να ουρείτε συχνά. Όσο κι αν έχει γίνει λοιπόν ο καφές μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, καλό είναι να προσπαθούμε να μετριάσουμε την κατανάλωση του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

2. Μαύρη σοκολάτα

καύσωνας

Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τη σοκολάτα γάλακτος αλλά από τη λευκή σοκολάτα. Συνεπώς, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας μία ζεστή μέρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, άγχος, νευρικότητα και αφυδάτωση.

3. Αγκινάρες, σπαράγγια, πιπεριές

καύσωνας

Ορισμένα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι πιπεριές, οι και οι αγκινάρες είναι φυσικά διουρητικά χάρη στην περιεκτικότητα αμινοξέων, και συνεπώς μειώνουν την κατακράτηση υγρών. Ενώ αυτό είναι ωφέλιμο γενικότερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να κρατάμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

4. Μάνγκο

καύσωνας

Pexels: Roman Odintsov

Ένα φρέσκο μάνγκο μπορεί να φαντάζει ως η ιδανική, δροσιστική λιχουδιά για μία ζεστή μέρα, ωστόσο το γλυκό αυτό φρούτο μπορεί στην πραγματικότητα να μην σας κάνει καλό. Τα μάνγκο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι ένα φυσικό διουρητικό -συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωση μάνγκο κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα θα μπορούσε να σας αφυδατώσει.

5. Κρέας

καύσωνας

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το κρέας απαιτούν πολλή ενέργεια για την πέψη. Ο οργανισμός καταναλώνει περισσότερο νερό προκειμένου να μεταβολίσει το φυσικό άζωτο που περιέχει η πρωτεΐνη, κάνοντας μας να αισθανόμαστε αφυδατωμένοι. Η Food Republic συνιστά λοιπόν να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: «Μπορεί να χρειαστεί από 50 έως 100 τοις εκατό περισσότερη ενέργεια για τη διάσπαση της πρωτεΐνης σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.

6. Παγωτά και γρανίτες

καύσωνας

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το παγωτό μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας περισσότερο από ό,τι άλλα τρόφιμα. Τα κρύα τρόφιμα, όπως τα παγωτά και οι γρανίτες, μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του οργανισμού σας, καθώς το σώμα κάνει υπερπροσπάθεια για να αντισταθμίζει την ταχεία ψύξη που επιφέρει η κατανάλωση κρύων τροφίμων. Είναι επίσης πιο δύσκολο για το σώμα να χωνέψει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας σας.

 

Πηγή: bovary