«Κάηκαν» τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Νέο πακέτο μέτρων το προσεχές διάστημα

ΦΠΑ

Τις τελευταίες ώρες έχουν υπάρξει αρκετά σενάρια για το περιεχόμενο των μέτρων υπέρ όσων έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά φαίνεται πως για την ώρα παραμένουν μόνο σενάρια, αφού στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχουν ακόμη καταλήξει.

Εκείνο που φαίνεται να αποκλείεται επί του παρόντος είναι η μείωση του ΦΠΑ σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα και ειδικά τα τρόφιμα. Σύμφωνα με την προσομοίωση μόνο από την ενδεχόμενη μετάταξη του ψωμιού από τον μειωμένο συντελεστή 13% στον ακόμη χαμηλότερο συντελεστή 6% οι απώλειες ανέρχονται σε 160 εκατ., ενώ αν προχωρούσε η  μετάταξη 10-15 βασικών προϊόντων από το καλάθι της νοικοκυράς σε χαμηλότερο συντελεστή το ετήσιο κόστος θα ξεπερνούσε το 1 δισ..

Άναψε «φωτιές» ο Άδωνις
Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ άνοιξε με δηλώσεις του στην τηλεόραση του MEGA, o Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είχε πει «η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα με παρεμβάσεις δια της φοροελάφρυνσης σε ορισμένα είδη προϊόντων ώστε να αναχαιτιστεί το πληθωριστικό κύμα που βιώνει η χώρα».

«Έχουμε βάλει μια άσκηση στο καλάθι της νοικοκυράς για να δούμε που πρόκειται να κυμανθεί τους επόμενους μήνες. Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας», είχε δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συμφωνίες κυρίων με σούπερ μάρκετ
Ωστόσο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος το οποίο στην παρούσα φάση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει.

Ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στις αγορές και να εξέλθει από το καθεστώς της αυστηρής εποπτείας θα ήταν σίγουρα ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές και τους δανειστές.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο που αποτρέπει ακόμη και την σκέψη για μείωση του ΦΠΑ είναι πως όταν στο παρελθόν επιχειρήθηκε κάτι ανάλογο, η όποια μείωση δεν πέρασε στον τελικό καταναλωτή, αλλά το καρπώθηκαν οι έμποροι.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με άλλους τρόπους να επιτύχει τους στόχους της για άμβλυνση των επιπτώσεων από την πανδημία και την ακρίβεια.

Σε πρώτη φάση εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει το πακέτο που ήδη ανακοινώθηκε για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έτσι ώστε να μην περάσει στο σύνολό της στην κατανάλωση.

Επίσης θα επιχειρηθεί να υπάρξουν συμφωνίες κυρίων με τις μεγάλες αλυσίδες, ειδικά με τα σούπερ μάρκετ που στην περίοδο της πανδημίας ήταν από τους μεγάλους, αν όχι οι μοναδικοί, κερδισμένοι. Θα τους ζητηθεί να απορροφήσουν στο μέτρο του δυνατού τις επερχόμενες αυξήσεις.

Τι θα κρίνει το νέο πακέτο
Ο τρίτος άξονας είναι το επόμενο πακέτο που ετοιμάζεται. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το περιεχόμενο του πακέτου;

  • Τα στοιχεία που θα δείξουν πόσο επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις από τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
  • Ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, είτε λόγω της Όμικρον, είτε λόγω της ακρίβειας.
  • Οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας.
  • Το ύψος του πληθωρισμού, αλλά και το που εστιάζεται η ακρίβεια. Τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Πέμπτη.