Καλάβρυτα – Αναδασμοί: Αρδευση για χίλιους κατοίκους
Η περιφέρεια προχωρά στην έγκριση αναδασμού σε 4.300 στρέμματα και ειδικά στον κάμπο της Κέρτεζης συνολικά 2.500 στρέμματα γης.
Λίγο πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την ένταξη δύο ακόμα περιοχών του Δήμου Καλαβρύτων σε νέο πρόγραμμα «Αναδασμών» βρίσκεται η Περιφέρεια, που δείχνει να θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για επιπλέον υποδομές άρδευσης χιλιάδων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων γης.
Σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην ΠΔΕ, υπό την πολιτική εποπτεία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδ. Βασιλόπουλο, πληροφορίες της «Π» και του pelop.gr, θέλουν να οριστικοποιήθηκαν δύο ακόμα περιοχές, μετά και την συλλογή και αποστολή 30 ακόμα απαραίτητων υπογραφών κατοίκων που συμφωνούν με το σχέδιο.
Οι νέες περιοχές, θα φέρουν – αυτόνομα – τις επωνυμίες «Κρινοφύτων» και «Κέρτεζης» ώστε να μην θεωρούνται επεκτάσεις των μέχρι τώρα αναδασμών, που φτάνουν στα όρια της Κλειτορίας και της Τουρλάδας, πέραν των ήδη περιλαμβανομένων του Αροανίου ποταμού (Πλανητέρο, Αρμπουνας, Γλάστρα, Αγιος Νικόλαος, Ανω Κλειτορία και Κλειτορία) αλλά και Καλαβρύτων, Σκεπαστού και τμήματος της Κέρτεζης.
Το νερό, μέσω αγωγών, στον πρώτο κάμπο, θα παρθεί από τον Αροάνιο ποταμό και στον δεύτερο από δύο μεγάλες γεωτρήσεις που διαθέτει η Κέρτεζη, όπως και τον ποταμό Βουραϊκό.
Οι νέοι αναδασμοί θα προκύψουν μέσα από προκήρυξη της ΠΔΕ και έτσι τα αναγκαία έργα δρομολογούνται οριστικά με τα σχετικά έγγραφα να έχουν προσκομιστεί, όπως και οι δηλώσεις γαιοκτημόνων.
Συνολικά και από τους δύο αναδασμούς θα εξυπηρετηθούν 1.000 κάτοικοι, με ανάλογα διαθέσιμα κονδύλια που κατ’ αυτόν τον τρόπο απορροφούνται και αξιοποιούνται πόροι.
Η Επιτροπή της ΠΔΕ προχωρά στην έγκριση αναδασμού σε 4.300 στρ. των παραπάνω περιοχών και ειδικά στον παραγωγικό κάμπο της Κέρτεζης προς το χωριό Καλλιφώνιο με το σύνολο να φτάνει στα 2.500 στρ. γης.
Με τα έργα θα οριοθετηθούν οι πεδιάδες και θα κατασκευαστούν υποδομές ποτίσματος, αφού σήμερα στην Κέρτεζη και την ευρύτερη περιοχή των Κρινοφύτων η άρδευση εξυπηρετείται από παλιούς τσιμενταύλακες και το κυριότερο, χωρίς καμία οργάνωση στη διαχείριση του νερού.
Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θαν. Παπαδόπουλος έχει καταθέσει και άλλη πρόταση, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά στον Λάδωνα (Δάφνη, τμήμα της Λυκούριας, Παγκράτι, Σκοτάνη, Χόβολη) αλλά χωρίς κάποια εξέλιξη για 3.500 στρ. γης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News