Καλάβρυτα: Παράταση μπλόκου για τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ

Πολύωρη και προπαντός εις βάθος ήταν η χθεσινή εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει – από τα τέλη του 2020 – οι μοναχές των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, κατά του «Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» για την εγκατάσταση πυλώνων 60 μ. κοντά στο Μοναστήρι προκειμένου να ολοκληρωθεί η Γραμμή Μεταφοράς 400 κιλοβάτ που αφορά στην ευστάθεια και ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαβρύτων Ιωάννα Ξυλιά, δείχνοντας να έχει μελετήσει τα πολυσέλιδα επιχειρήματα της Μοναστικής Κοινότητας, άκουσε τις αιτιάσεις του δικηγόρου της Νίκου Ζαφειρόπουλου, όπως αναλόγως και του ΑΔΜΗΕ, ζητώντας τελικά να κατατεθούν ολοκληρωμένα υπομνήματα των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, ώστε κατόπιν να εκδώσει σχετική απόφαση για την εκτέλεση ή όχι των εργασιών, κάτι που χρονικά εκτιμάται πως θα γίνει εντός Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Σημαντική θεωρείται η κατάληξη της διαδικασίας, χθες, αφού η κ. Ξυλιά διέταξε την παράταση της αναστολής των εργασιών του ΑΔΜΗΕ στην Αροανία μέχρι εκδόσεως της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων των μοναχών, σε συνέχεια και της προ ημερών απόρριψης της αίτησης του ΑΔΜΗΕ για ανάκληση του «παγώματος» της εργολαβίας του «Δυτικού Διαδρόμου Πελοποννήσου».
Είχε προηγηθεί η επιχειρηματολογία του νομικού εκπροσώπου του ΑΔΜΗΕ ότι το έργο των 110 εκατ. ευρώ έχει πολλά οφέλη για το ελληνικό κράτος, με την πλευρά της Μονής να αντιλέγει πως δεν έχει αντίρρηση ως προς το έργο, αλλά κατά τέτοιο τρόπο που να μην προκαλεί βλάβες, ακόμα κι αν χρειαστεί να βοηθήσει με την παραχώρηση μέρους της μοναστηριακής περιουσίας.
Παρών στη δίκη ήταν και ο Δήμος Καλαβρύτων, με τον δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλο και τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Γ. Τσενέ να στηρίζουν το Μοναστήρι και να καταθέτουν πάλι πως κινούνται υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων της περιοχής.

Στη δικαστική αίθουσα ο δικηγόρος της Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων Νίκος Ζαφειρόπουλος παρουσίασε και νέες μελέτες από τις οποίες προκύπτει πως επιτρέπεται, οι επίμαχοι πυλώνες, να περάσουν με άλλη όδευση από το βουνό, πίσω από τη Μονή, όπου δεν ενοχλούν κανέναν. Ακόμα, επέμεινε στην όχληση του χώρου που αλλοιώνει τον ησυχαστικό του χαρακτήρα, με έμφαση στις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία των μοναχουσών. Επιπλέον, θίχτηκε η αισθητική προσβολή όπως και της ιστορικότητας της Βυζαντινής Μονής και των δύο Σπηλαίων που ζούσαν οι κτήτορές της, όπως και η βλάβη του φυσικού περιβάλλοντος από την διάνοιξη νέου δρόμου. Επίσης, ότι οπτικά θα φαίνονται σαν να εφάπτονται με τη στέγη, ότι κινδυνεύει η μοναδική πηγή ύδρευσης και πως δημιουργείται εύκολη πρόσβαση σε κακοποιά στοιχεία. «Πιστεύουμε απόλυτα ότι η Μονή θα κερδίσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στα με αγωγή και με άλλα ένδικα μέσα στα όργανα της ΕΕ» δήλωσε στην «Π» ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
triadafilop@pelop.gr