Καταγγελίες και σύλληψη για τη φωτιά στην Κάρυστο – Σε ύφεση αλλά με φόβο αναζωπυρώσεων

Συναγερμός σήμανε στην Κάρυστο από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο, με τις φλόγες να απειλούν χωριά και κατοίκους να αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Ένας αλλοδαπός συνελήφθη ως ύποπτος για εμπρησμό, ενώ η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων.

Καταγγελίες και σύλληψη για τη φωτιά στην Κάρυστο – Σε ύφεση αλλά με φόβο αναζωπυρώσεων

Σε ύφεση παραμένει από τις 8:00 το πρωί η πυρκαγιά στην Κάρυστο, στην Εύβοια, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή διατηρούν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων σε υψηλά επίπεδα. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή, συνεχίζοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης και επιτήρησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνελήφθη αλλοδαπός ως ύποπτος υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, με την υπόθεση να εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές.

Η φωτιά προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με ενισχύσεις να φτάνουν στην περιοχή από τη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές παρέμειναν όλη τη νύχτα στα μέτωπα, επιχειρώντας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Στις 3:30 τα ξημερώματα, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των Τσακαίων, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς τα Νέα Στύρα. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες και τις περιουσίες τους. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα Μεσοχώρια, όπου κάτοικοι παρέμειναν, δίνοντας μάχη για να προστατέψουν ό,τι είχαν χτίσει.

«Δεν φεύγουμε γιατί έχουμε τα ζώα, τα πρόβατα και την περιουσία μας. Δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, δεν έχουν καθαριστεί τα χωράφια, δεν έγινε προεργασία ώστε τώρα να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσαν κάτοικοι στην κάμερα του ERTnews, καταγγέλλοντας αδυναμία πρόληψης και έλλειψη αντιπυρικών μέτρων.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, ενώ οι κάτοικοι επιστράτευαν κάθε μέσο – ακόμη και κλαδιά – για να περιορίσουν τη φωτιά πριν φτάσει κοντά στα σπίτια. Οι φλόγες έκαναν στάχτη χαμηλή βλάστηση στις πλαγιές των χωριών της Καρύστου, αφήνοντας πίσω τους εικόνες καταστροφής και απόγνωσης.