Κηδεία Κωνσταντίνου: Τι φοβάται η Δημοκρατία μας; – Αχαιοί πολιτικοί σχολιάζουν στην «Π»
Πυρετώδεις οι ετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου…μετά πολιτικής κριτικής. Την κυβέρνηση στην κηδεία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ταφή του βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Βασιλικό Κοιμητήριο Τατοΐου.
Χθες το πρωί Πέμπτη 12/01/2023, μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας έφτασαν στο κοιμητήριο, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών, αλλά και για τους χώρους στους οποίους θα τελεστεί η ταφή και θα βρίσκονται οι υψηλοί καλεσμένοι από Ελλάδα και εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο βρέθηκαν η βασίλισσα Αννα-Μαρία, οι πρίγκιπες Παύλος, Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα και Φίλιππος με τη σύζυγό του Νίνα, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και οι πριγκίπισσες Ειρήνη και Αλεξία.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Κωνσταντίνος: Οι επισκέψεις του τέως βασιλιά στην Πάτρα που αγαπούσε! ΦΩΤΟ
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη νεκρώσιμο ακολουθία, που θα γίνει στον Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας ,θα δώσουν το «παρών» ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος (ανιψιός του Κωνσταντίνου) με τη σύζυγό του Λετίθια, ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Ουίλιαμ (ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του), πιθανότατα ο διάδοχος του Θρόνου της Δανίας πρίγκιπας Φρειδερίκος (ανιψιός κι αυτός του αείμνηστου Ελληνα βασιλιά) και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι κρατών και βασιλικών οικογενειών, ενώ έχει προσκληθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τέλεσε ήδη τρισάγιο στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στη μνήμη του τέως βασιλιά.
Ολα δείχνουν ότι η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τεθεί τελικά σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, πριν από την εξόδιο ακολουθία που θα ξεκινήσει στις 12:00.
ΣΑΜΑΡΑΣ: «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις κομμάτων, στελεχών και πολιτικών, με αφορμή τα των χειρισμών της κηδείας από την κυβέρνηση, με χαρακτηριστικότερη την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, σημειώνοντας, παράλληλα, πως «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση» και «δεν κλείνει κανένα “πολιτικό κεφάλαιο” – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια». Και ο Αντ. Σαμαράς πρόσθεσε τα εξής: «Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Ελληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες. Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν τοποθετήσεις και σχόλια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Στη ΔΕΕΠ Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, μας παρέπεμψαν στις αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι αρκετοί φίλοι της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν το παράπονο ότι ο Κωνσταντίνος έπρεπε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σιδηρόπουλος έκανε την εξής τοποθέτηση: «Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. Από την Αποστασία και τα Ιουλιανά μέχρι την ‘‘ορκωμοσία’’ των χουντικών, ο έκπτωτος μονάρχης ήταν το τελευταίο πρόσωπο μιας βασιλικής οικογένειας που βαρύνεται με πλήθος εγκλημάτων κατά του λαού και της Δημοκρατίας. Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος, πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία. Κάθε θάνατος είναι ένα θλιβερό γεγονός. Σε ανθρώπινο επίπεδο εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας μείνουμε σε αυτό το επίπεδο, κι ας μη γίνει ο συγκεκριμένος, αφορμή, ούτε για άγρα φιλοβασιλικών ψήφων, ούτε για μια αναθεώρηση της Ιστορίας. Επίσης άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν επαληθεύτηκαν τελικά οι διαρροές (ή οι επιθυμίες ορισμένων;), που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, για ταφή του εκλιπόντος με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη».
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας, στο οποίο σημειωτέον ετοιμάζονται για σύσκεψη στελεχών (Νομαρχιακή και υποψήφιοι βουλευτές) με τον Γιώργο Παπανδρέου νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ανέφεραν ότι φυσικά και δεν έπρεπε να γίνουν ιδιαίτερες τιμές στην κηδεία του Κωνσταντίνου. Ο γραμματέας της ΝΕ Νίκος Μοίραλης δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Υπάρχουν πολλές μελανές στιγμές στη βασιλεία του Κωνσταντίνου. Οι Ελληνες έχουν επιλέξει την Προεδρευομένη Δημοκρατία. Φυσικά και δεν χρειάζονταν τιμές στην κηδεία. Αλλωστε, ο ίδιος ο λαός με την παρουσία του σε κηδείες γνωστών πολιτικών προσώπων έχει αποδείξει ποιους τιμάει και ποιους πραγματικά αγαπάει».
Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε τα εξής: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε σταθεί απέναντι στη βασιλεία ως θεσμό αναχρονιστικό και εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα και ως θεσμό ταυτισμένο με την καταστολή και τον αντικομμουνισμό. Η κηδεία του Κωνσταντίνου δεν μπορεί να αποτελέσει μια ατραξιόν προσέλκυσης γαλαζοαίματων γιατί αυτό αποτελεί πρόκληση για έναν λαό ο οποίος αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα».
Ο υποψήφιος βουλευτής με την «Ελληνική Λύση» Γιάννης Λαϊνιώτης δήλωσε τα εξής: «Ο Κωνσταντίνος Β΄ διετέλεσε βασιλεύς της Ελλάδος. Ακόμα και όσοι αγνοούν τα στοιχειώδη για τους θεσμούς και τις διαδικασίες που ρυθμίζουν την άλυσο της εξουσίας και την οργανωτική διάρθρωση κάθε χώρας γνωρίζουν ότι ο βασιλεύς, όσο διατηρείται στον θρόνο, είναι ο επικεφαλής του κράτους.
Ο Κωνσταντίνος αγάπησε και τίμησε την Πατρίδα όσο λίγοι. (…) Η Ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Ομοίως δεν… ξεγράφει και το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει ορισμένοι με τη μικροψυχία και την εκδικητικότητα απέναντι σε πρόσωπα που ουδέποτε τους έχουν βλάψει. (…) Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν είχε συναίσθηση του βάρους της ιστορικής ευθύνης που έχει απέναντι στις γενιές οι οποίες πέρασαν αλλά και στις γενιές που έρχονται, δεν θα σκεπτόταν καν για τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου. Θα εφήρμοζε ό,τι ακριβώς προβλέπεται για τους διατελέσαντες αρχηγούς του ελληνικού κράτους. Ολα όσα προτίθεται η κυβέρνηση να πράξει, τα οποία δεν έχουν σχέση με την απόδοση της προσηκούσης τιμής σε έναν εκδημήσαντα πρώην αρχηγό κράτους, αποτελούν χειροπιαστά δείγματα πολιτικής και ηθικής κατάπτωσης. Επίσης, όλες αυτές οι αριστερίστικου τύπου επιχειρηματολογίες που διατυπώνονται από διάφορους κύκλους φανερώνουν και την αμηχανία που νιώθει το υπάρχον σύστημα απέναντι στα αισθήματα αγάπης που τρέφει η πλειονότητα του λαού για τον Κωνσταντίνο και την οικογένειά του. Πολεμούν έναν νεκρό βασιλέα και ηττώνται…».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News